Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, december 10, 2013

Haast hebben is niet meer hip

De kachel ronkt weer als nooit tevoren nadat de kachelman hier vanmiddag was. Er zat veel roet in de pijp. Wellicht de schuld van het gerommel van Zwarte Pieten...Altijd weer die buitenlanders die er een zooitje van maken! Blanke christelijke Hollanders zouden nóóóit rotzooi maken, criminele activiteiten ontplooien of anderszins de maatschappij schade berokkenen! Toch?

Sinterklaas is weer terug naar Spanje en dus hoeven wij ons niet meer het hoofd te breken over de vraag of de muts van Zwarte Piet een symbool is van onderdrukking. In plaats daarvan richten wij ons nu massaal op twee dagen van vrede, vriendschap en vreugde. Twee hele dagen lang is iedereen onze beste vriend en denken wij aan hen die het minder goed hebben dan wij. Door ons vol te stoppen met allerlei etenswaren die wij eigenlijk helemaal niet nodig hebben om te functioneren maar die wij gewoon lekker vinden. En vaak ook vinden wij het helemaal niet lekker maar doen wij alsof om ofwel de gastheer/gastvrouw niet te beledigen of omdat je kaviaar nu eenmaal lekker hoort te vinden. Met vrienden en familie samenkomen is ook leuk op andere dagen en ook in maart kun je denken aan de minder bedeelden. Zoals de legioenen werklozen in Spanje.

Ben nog wel even zoet met het sorteren van de foto's van Barcelona dus nog even uw geduld graag. Ook vanavond zal het er niet van komen want dan gaan wij deze band live zien in De Melkweg in Amsterdam:
Vanmorgen liet ik mij doormeten door een dame die oude Aziatische geneesmethoden combineert met westerse technologie. Ik ben benieuwd!

Mensen bellen mij wel eens met de vraag: 'Wat doe je vandaag?' Ik antwoordde dan wel eens: 'Nou, vandaag werk ik thuis mijn kasboek bij, houd ik mij bezig met acquisitie, ga er even uit om een kostuum te passen, leer wat teksten uit mijn hoofd voor een acteeropdracht en onderhandel over een toekomstige opdracht.' Als reactie kreeg ik dan: 'Mooi! Want als je dan toch de hele dag maar thuis zit kun jij voor mij wel even...'. Nou eh...niet dus. Daarom zeg ik tegenwoordig maar: 'Vandaag zit ik de hele dag op kantoor.' En dat werkt want nu reageert men met: 'O, dan zul je het wel druk hebben. Ik zal je niet langer storen!'

Mensen zeggen wel eens dat ik het zo druk heb. Ik vind dat wel mee vallen. Maar de drukte in mijn hoofd, dat is een heel ander verhaal. Voortdurend komen er ideeën en gedachten bij mij naar boven en ik kan dat proces maar moeizaam een halt toe roepen. (Daarom probeer ik methodes zoals van de dame waar ik vandaag was) Wellicht is dat de voornaamste reden waarom ik - inmiddels bijna elf jaar geleden - dit weblog begon. Om dingen van mij af te schrijven, om emoties 'een plekje' te geven en om zomaar wat gedachten te spuien, benieuwd naar hoe anderen denken over hetzelfde onderwerp. Maar hoe druk het ook is in mijn hoofd, om mij heen heb ik graag rust.

En ik ben niet alleen: men lijkt gejaagdheid beu te zijn. Haast hebben is niet meer hip en steeds meer mensen gaan wandelen in plaats van rennen. Daarbij gesteund door onderzoek waaruit blijkt dat men met lopen net zo veel calorieën verbrandt als met rennen. Dat het niet meer allemaal om snelheid draait blijkt wel uit het succes van een televisieserie als 'Breaking Bad': het plot ontwikkelt zich tergend langzaam en de dialogen lijken op die uit ons dagelijks leven. Soms ziet de kijker minutenlang niets meer dan mensen die een stukje vlees snijden terwijl je in hun ogen de gedachte ziet schemeren 'Wat zal ik nu eens gaan zeggen dat intelligent overkomt?' Maar het punt is dat dat nu juist helemaal niet hoeft! En bovendien hoeft niet iedereen altijd intelligent te zijn. En wat is de waarde van intelligentie nu helemaal? Kijk eens naar het karakter Sheldon Cooper in The Big Bang Theory: hyper intelligent (als ooit het mysterie van het heelal wordt ontrafeld zal hij de man zijn bij wie die ontdekking op de CV zal worden bijgeschreven) maar een kruk op sociaal gebied en geef je hem een hamer en een schroevendraaier dan moet hij Wikipedia erbij halen om te lezen wat ook alweer het verschil is tussen die twee.

Met andere woorden: laten wij nu eens stoppen met haast hebben en gewoon rustig genieten van wat er om ons heen gebeurt. Niet elke seconde hoeft te zijn gevuld met 'nuttig', 'grappig' of 'intelligent.'

4 opmerkingen:

 1. Om die reden ben ik gaan schrijven, laten gaan al die woorden.. heerlijk. Haast heb ik niet meer, alles meer op het moment en van genieten ook. Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eerst even dit lieve Terrebel: persoonlijk vind ik dat het nu maar eens gedaan moet zijn met die kerstman, wie laat er nu zo'n oude pervert een kind op de schoot nemen? Hij zou evenals die zwarte pieten verboden moeten worden! *wink, big smile*.
  Sorry, nu heb ik toch wel enkele zinnen met grappen gevuld hihi.
  Maar je hebt gelijk: onthaasten is de boodschap, en ik hoop dat jij dat vandaag ook mag doen. Want je kan daar wel over schrijven, als ik al je activiteiten zo lees ben jij een wel heel druk baasje!
  Dus rustig aan met het verwerken van die foto's ook al zou ik die zo graag snel willen zien...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er is niets mis mee om het een beetje druk te hebben. Ik heb het ook wel eens druk, maar nooit te druk om ook te ontspannen en helemaal niets te doen. Heerlijk is dat.
  Dus als ik jou bel en je 'zit op kantoor' jun je dus best nog wel even... :P
  Good day sir

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het heel nuttig om lekker niets te doen., dan kun je pas echt kijken grappig sommige mensen zijn omdat ze doen alsof ze intelligent denken te zijn. Meestal eten we met kerst stamppot of macaroni. Lekker makkelijk en toch heerlijk. ;-)

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht