Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, januari 24, 2013

Mensenlevens

Morgen zullen wij aanwezig zijn bij de nieuwjaarsborrel van de Amsterdamse psychiatrie café's. Dat wordt vast weer heel gezellig!

In ziekenhuizen is de gezelligheid doorgaans ver te zoeken. Ook al zijn er personeelsleden die erg hun best doen om het verblijf minder eng en vervelend te laten zijn.

Mijn moeder wordt er goed verzorgd. Helaas is de bypass-operatie mislukt en wachten wij nu af hoe haar lichaam reageert. Hoe knap artsen tegenwoordig ook zijn; als wij het de kans geven kan ons lichaam vrij veel zelf. Zelfs wanneer het al 77 jaren meegaat. Is het op die leeftijd nog wel raadzaam om het leven te rekken?

Als zoon roep ik natuurlijk volmondig 'Ja!' maar de Japanse minister Aso vindt dat ouderen eigenlijk asociaal zijn door een beroep te doen op de voorzieningen terwijl zij er niet meer voor werken. Menig econoom is het overigens met hem eens: is het nuttig om geld uit te geven aan een in wezen nutteloze zaak?

Elk jaar geven wij honderden euro's uit aan onze huisdieren. Bezoek aan de dierenarts, voedsel, nekbandjes en krabpalen. Ja, onze kleine huisgenoten zijn ons veel geld waard. Meer dan de levens van kinderen die wij niet persoonlijk kennen.

Dieren in natuurparken worden bijgevoerd in de winter maar als kinderen doodgaan van de honger halen wij de schouders op en zeggen: 'Ja, dat is de natuur hè. Het recht van de sterkste en zo.'

De vraag is hier: waarom geven wij meer om (huis)dieren dan om mensenlevens?

7 opmerkingen:

 1. Het is niet dat mensen meer geven om dieren dan om mensen, maar het gaat erom wat mensen zien. De dieren zitten in de tuin, dus die moeten bijgevoerd worden. De kinderen op tv.. en dat is toch nog steeds maar een kastje. De mensen die nu oud zijn hebben er mede voor gezorgd dat Nederland zo'n rijk land is geworden. Dus die hebben gneoeg geld opgebracht. Als je het toch vanaf de materialistische kant wilt zien.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit mag je zo niet zeggen ! Ik heb dieren , maar ook mijn zorg voor hongerige kinderen. Enkel , waar we als gewone burger niet kunnen aan doen is dat de hulp of het geld niet terecht komt waar het zou moeten zijn !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hm.... heb al meerdere malen Tsjernobylkindjes opgevangen, heb 3,5 jaar voor 2 pleegkinderen ( andermans!! kinderen ) gezorgd à 24/7 ....

  Ja en daarnaast heb ik kippen en een paar honden. Alles wat leeft is me lief.

  Niet iedereen over 1 kam scheren...

  Niet alles is maakbaar....

  Maar ik geloof dat er genoeg goede mensen zijn die goed zijn voor anderen. Aan de andere kant heb je egoïsten waarvan je mag hopen dat ze genoeg goede voorbeelden te zien krijgen en daarmee de (levensreddende?) draad op pakken...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. dieren kun je soms meer vertrouwen dan de mensen om je heen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als we jong zijn betalen we mee aan de kosten die anderen (onder anderen ouderen) maken in de zorg.
  ALs wij zelf oud zijn, is het niet meer dan logisch dat wij ook de zorg krijgen die we nodig hebben.
  Ik ben het met je eens dat een lachjaam veel zelf kan. Zelfs niuewe aders maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is een gewetensvraag die niet eenvoudig te beantwoorden is. Het is een beetje de ver van mijn bed show. Toch zie je als er een actie wordt opgestart, zoals op 3FM er toch behoorlijk gegeven wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja, je ziet inderdaad niet alles wat mensen doen. Zelf speek ik over het voederen van de vogeltjes, maar niet van het verzorgen van mijn schoonmoeder met Altzheimer... en ik ben beslist niet alleen. Velen doen veel voor elkaar in alle stilte...

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht