Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, december 27, 2012

Later

In 2009 stierven 1761 mensen in Nederland door een verkeerd gebruik van alcohol. Door dom om te gaan met vuurwerk lieten dat jaar 2 mensen het leven. Je kunt je dus afvragen wat gevaarlijker is: alcohol of vuurwerk. En in hoeverre staat dronkenschap aan de basis van vuurwerkongelukken?

Natuurlijk zijn er ook dit jaar weer mensen die vuurwerk willen verbieden 'want het is gevaarlijk'. Om hen tegemoet te komen wil ik voorstellen dat naast de wietpas ook de knalpas zijn intrede doet. Alleen mensen met zo'n pas mogen vuurwerk afsteken. En omdat ik het principe van gelijke behandeling van harte toejuich dan ook maar meteen een zuippas voor mensen die toch weer zo nodig alchol moeten drinken en een scheurpas die het de bezitter toestaat harder te rijden dan 100 kilometer per uur.

Vuurwerk kopen zou ook zonde zijn van het geld. Natuurlijk. En een nieuw paar schoenen kopen terwijl je nog 32 paar prima schoenen onder je bed hebt staan is een absolute levensbehoefte. Oftewel: wij bepalen zelf wel waar wij ons zelfverdiende geld aan uitgeven; daar hebben wij heus geen politici voor nodig.

Donderdag was een vrij hectische dag maar ik sloeg mij er doorheen. Vrijdag, zaterdag en zondag mocht ik in Groningen werken (De Volkskrant gezien met daarin een foto van mij op Carnivale?) en maandag hadden wij een kerstetentje bij m'n moeder thuis. Dinsdag was er een niet minder lekker en gezellig kerstetentje bij m'n vriendin thuis en gisteren stond ik weer in Groningen. Hartstikke leuk zo'n festival in de stijl van kermissen van de jaren '30! Er was nog geen e-mail, geen internet. Laat staan dat mensen elkaar berichten stuurden via Sociale Media!

Door het gebruik van Sociale Media zouden meer leerlingen op school slechtere cijfers halen en zelfs blijven zitten. Persoonlijk denk ik dat er meer aan de hand is. Natuurlijk, door het lezen van hapklare brokken tekst die wij 'internet-artikelen' noemen zijn jongelui niet meer gewend om de teksten te lezen die hun ouders simpelweg 'boeken' noemen. Maar is dat de enige oorzaak? Sommigen geven de schuld graag aan 'chatten' en Facebook en Twitter. Maar dat zijn maar symptomen.

Ja, kinderen zijn snel afgeleid maar dat waren zij 35.000 jaar geleden ook al. Dat is dus niet veranderd. Maar wat is er dan wel veranderd? Simpel: er is veel meer afleiding. En is dat de schuld van die kinderen? Nee, natuurlijk niet. Het is de schuld van ons, hun (groot) ouders. Wij zijn het die steeds meer en steeds 'betere' afleiding eisen. In de vorm van TV-programma's, kleding, films en muziek. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat wij het 'druk' hebben met Televisie-kijken, kleding kopen, naar concerten gaan en o ja, werken.

En waarom hanteren wij dit vluchtgedrag, doen wij aan escapisme? Is het om te voorkomen dat wij ons menselijk moeten opstellen en simpelweg moeten communiceren met onze medemens? Of is er meer aan de hand? Van kinds af aan doet men ons geloven dat 'succes' het hoogst haalbare is in het leven. Maar wat is dat succes eigenlijk? Is dat het gevoel dat je krijgt als je 73 bent en je kinderen je vertellen dat hun laatste kind het ouderlijk nest verlaat en jij eindelijk de rust hebt om met je pensioengeld op een verre reis te gaan?

Is het het gevoel dat je hebt als je een jaar na je pensioen even terugkomt op je oude kantoor om te ontdekken dat vrijwel niemand nog weet wie jij ook alweer bent? Kortom: is het niet gewoon veel handiger om NU te genieten in plaats van 'Later'?


Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Gerry Anderson en Charles Durning

6 opmerkingen:

 1. De overlast die er nu is van vuurwerk is van illegaal vuurwerk. En dat is al verboden. Maar je ziet het, het heeft geen effect. Vuurwerk volledig verbieden brengt alleen maar meer illegaal vuurwerk in het land. En daar kan dan geen belasting over geheven worden. En wie mag dat tekort weer gaan dichten?

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vuurwerk heb en wil ik nooit gebruiken , gevaarlijk en de dieren ook de mijne krijgen er doodangsten van ! Van mij mag dit strikt verboden worden !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kom morgen hier ook op terug. En dan nog meer dan dit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is inderdaad veel handiger én raadzamer ook van het nù te genieten lieve Terrebel. Dàt zou men de kinderen moeten leren! En ook dat alcohol géén oplossing is voor het verwerken van problemen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Alcohol wordt altijd onderschat. HEt is gewoon een harddrug die meer kapot maakt dan mensen denken.
  Vuurwerk gebruik ik niet. Ik heb zelf 4 beesten die er niet happy van worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Natuurlijk helemaal waar dat je in het nú moet genieten voor zover dat niet ten koste van andere gaat.
  Vuurwerk is ,wat mij betreft inderdaad een volkomen overbodige luxe .Toch is er niets mis mee zolang men zich beperkt tot wat mooi siervuurwerk afsteken kort na middernacht tijdens oud en nieuw !
  Het véél te zware slagvuurwerk valt ,wat mij betreft, toch min of meer onder "een aanslag "
  Mocht vuurwerk het hele jaar toegestaan worden zou het zéker net zoveel slachtoffers maken als alcohol.maar in beide gevallen zijn mensen die er verstandig mee om kunnen gaan in de meerderheid maar ja .... de rest maakt dus slachtoffers !

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht