Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, maart 14, 2012

Tijdverspilling

Nu net terug van het lesgeven over sociale media aan mede-cursusleiders en morgenochtend zijn de cliënten aan de beurt...

Vanmorgen was ik op de koffie bij een buurvrouw van mijn moeder en gistermiddag was ik op pad met mijn moeder en m'n vriendin. Met die laatste toog ik gisteravond naar De Balie in Amsterdam voor het bijwonen van een tegenhanger van het Boekenbal, namelijk Het Blogbal.

Natuurlijk wilt u hier lezen hoe het gisteren was op het nu al legendarische blogbal, gehouden in een pand op steenworp afstand van de lokatie van het Boekenbal. Welnu: met de organisatie hebben wij, de bezoekers, afgesproken helegaar niets los te laten over wat daar gebeurde. Of wie het allemaal overkwam. Wel kan ik u melden dat The Joker zich oraal liet bevredigen terwijl Corry Konings zong, dat @verbaljam de laatste bitterballen opat, dat na zo'n tien jaar @electricluna en ik elkaar weer 'in het echie' spraken na tussenkomst van @artgrrl, dat ik @karinspaink een vraag niet stelde, lekker danste met @ratopreis en @lafontaineolga en (de nieuwe heup werd ernstig op proef gesteld maar hield zich uitstekend!) dat @frederiquespigt er niet fysiek bij was.

'Als ik later schrijver ben word ik groot.' vond ik persoonlijk de aardigste uitspraak die werd gedaan (door @poeetweet)  terwijl de effecten van de alcohol begonnen uit te werken. Een lollige tweet (Van @Jaymaroley) die op het grote scherm voorbij kwam was: 'Pas op, de Nederlanders zijn op de dansvloer dus pas op voor rondvliegende ledematen.'

De vraag 'Is bloggen dood?' werd niet gesteld want alle aanwezigen konden beamen dat dat niet het geval is. Het openbaar bijhouden van een weblog (een online dagboek) is na het roemruchte 'bulletin-board' wellicht de oudste vorm van sociale media.

Ongeveer twee uren per dag besteed ik aan sociale media. Twee uren per dag (in de weekenden wat minder) ben ik bezig met het schrijven van een blog (en relevante informatie verzamelen omdat ik niet ongefundeerd met een mening wil komen!), het lezen van blogs van anderen en daar eventueel op reageren, en het onderhouden van contacten via Twitter en Facebook.

Nu doe ik dat deels omdat ik nogal'ns betaalde opdrachten krijg via Facebook en via Twitter bijvoorbeeld mensen vind die mij helpen met mijn boeken. Het bloggen is voor mij vooral een manier om m'n ei kwijt te raken en vanzelf kom je dan bij weblogs van mensen die op die stukjes reageren.

Dus is het tijdverspilling, die sociale media? Ik vind van niet. Zo kan ik ook niet beoordelen of het twee uren per dag spelen van Farmville (Het virtueel beheren van een boerderij. Red.) of het drie uren per dag kijken van televisie tijdverspilling is. Dat doe ik zelf namelijk niet.

Het archiveren van documenten op kantoor is vast ook heel nuttig maar zou men beseffen dat het meestentijds gaat om stukken die na vijf jaar opslag alsnog worden vernietigd? En trouwens: als het echt belangrijk zou zijn is het vast ook digitaal op te slaan. Toch?

En u: wat vindt u nu regelrechte tijdverspilling?

6 opmerkingen:

 1. Heeey Terrebel, dankjewel voor je aardige reaktie! Je zegt het goed. Het duister en het licht horen bij elkaar, en ik weet zeker dat ik bovengemiddeld geniet van het licht door die duistere elementen in mijn leven..
  Toch wou ik wel soms dat die laatste iets minder bovengemiddeld waren geweest (en wat dat opgeslagen onderhuidse gevoel betreft, nog is).
  Maar ja zo kan het gaan en het gaat nu goed. Dus.

  Wat ik tijdverspilling vind? Da's een heel lastige want allerlei dingen die ik niet doe, zijn toch voor anderen het optimaal haalbare kwa ontspanning, intellectuele bezigheid, zinvolle tijdsbesteding.
  Dat boerderijspel is niets voor mij, maar het brengt grote delen van mijn familie op een ontspannen wijze bij elkaar. Dat is prima want we wonen niet allemaal dicht bij elkaar. En blijkbaar is het gezellig samen bezig zijn zonder dat je echt persoonlijk contact hebt, voor hen leuk!

  Enz....
  Dus ieder het zijne/hare.

  Groeten! Clemens.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er zijn ook mensen die werken tijdsverspilling vinden. En zo kun je het van alles wel denken wat je zelf niet wil doen of juist moet doen.

  Love As always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb even de recensie gelezen in het E-Magazine About Blank.. nou dat is een opsteker... heel leuk... nou word ik wel nieuwsgierig naar dat boekje...groet, Agnès

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het hele leven is tijdverspilling.
  En we moeten de tijd maar om zien te krijgen, en dat gaat allemaal vanzelf.
  Soms kom je zelfs nog tijd te kort, omdat je meer wilt doen dan mogelijk is.
  En dan noemen mensen bepaalde zaken, die minder belangrijk zijn, tijdverspilling.
  Maar ja, wat is dan weer belangrijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik weet het niet, ik ben een ikweetnognietofhetwatis social media gebruiker. MSN was eigenlijk niets anders...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In ieder geval vind ik het bloggen geen tijdverspilling .In m'n hart vind ik huishoudelijke werkzaamheden tijdverspilling maar helaas moeten die tóch gebeuren .
  Over dat blogbal kan ik niets zinnigs zeggen ,ik was er niet bij .Maar aangezien ik geen "bar met muziek" liefhebber ben had ik er waarschijnlijk ook niets te zoeken .

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht