Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, november 15, 2011

Zwarte Piet

De juridisch adviseur van de burgemeester van Oakland is opgestapt. Dit nadat zijn bazin besloot het Occupy-kampement te laten ontruimen. Eerder verklaarde zij de betogers te steunen. 'Vreemde manier om dat te laten zien: de ME mensen laten verjagen en de pers verbieden daar verslag van te doen' moet ook de advocaat gedacht hebben. Dan Siegel roept mensen dan ook openlijk op om de 99% te steunen en niet meer de 1%.

Dat doet ook de meneer in dit liedje, aan mij doorgestuurd door een zeer welvarend (en vriendelijk!) heerschap dat heden ten dage als levensmotto hanteert: 'I'm the 1%, please tax me and support the 99%'.

Makana - "We are the few"De oplettende lezer zal wellicht opgemerkt hebben dat ik gisteren geen blog heb geplaatst. Dat u gisteren hier geen vers stukje aantrof ligt dus niet aan uw ogen. Ik was gewoon leker bezig met mijn leven buiten het internet: 's Ochtends een koffie-afspraak met de moeder van m'n jongste oppas-baby, 's middag een lunchafspraak met een mooie dame en 's avonds had ik eigenlijk een vergadering maar m'n nieuwe heup sputterde tegen. Bovendien is de stapel wasgoed inmiddels zo hard gegroeid dat-ie in aanmerking komt voor een eigen postcode!

Tussendoor nog even in m'n netwerk op zoek gegaan naar een piccolo-pakje (heeft u er toevallig eentje liggen?) voor een opdracht volgende maand en vervoer geregeld vanwege een opdracht aankomend weekend, wanneer in veel steden het openbaar vervoer staakt.

Gisteren had ik een blog in m'n hoofd rond het thema 'Zwarte Piet is racistisch' maar was het al snel niet met mijzelf eens. Natuurlijk is het een lekker bekkende one-liner waarmee je snel een schare ja-knikkers achter je aan krijgt maar ik wil niet alleen mijn geachte lezer maar ook mijzelf aan het denken zetten.

En waarom druk maken over een eeuwenoud (en leuk!) kinderfeest als er mondiaal grotere problemen zijn? Het is al erg genoeg dat de goede Sint zelf al is ontdaan van zijn trouwe christelijke symboliek. De man was een Katholieke bisschop, ja! En die dragen nu eenmaal (afbeeldingen van) kruisen!! Zijn werknemers waren lokale arbeidskrachten en waren doorgaans Moren. En Moren zijn niet blank! Echt niet. En al die mensen die zo klagen over de 'racistische gedachte achter het Sinterklaasfeest' weten blijkbaar niet dat de Goedheiligman uit Myra komt. Een stad, ooit in handen van de Grieken en later onderdeel van het Turkse rijk. De Sint was dus van oorsprong een Griek en later een Turk. O zo.

Wij geven dus massaal (dit jaar weer meer dan vorig jaar. Hoezo kredietcrisis?) geld uit aan de verjaardag van een bekende allochtoon. Toevallig.

Maar de PVV durft geen kamervragen te stellen over dit kinderfeest. Klagen dat Zwarte Piet wordt neergezet als stereotiep: Dom, anoniem en blindelings achter een man met nep hoogblond haar aanlopen...Hé, heb ik het nu over de volgers van Geert Wilders of over de mensen die ons beeld hebben gevormd over Zwarte Piet?

10 opmerkingen:

 1. zolang je niet beweert dat Geert Wilders en ST Niklaas één en dezelfde persoon zijn zul je niet horen protesteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is me een gedoe. Want echt helpen doet het toch niet. Laten ze maar werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik schrok dat de tegenstanders van Zwarte Piet hun standpunt willen verstevigen door zo`n raar filmpje.
  Ik had dat filmpje niet ingesloten, misschien beter wel moeten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wilders als sint, gekker moeten we het niet maken...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het belachelijk dat mensen zich druk kunnen maken over een traditie. Vorig jaar waren er ook zwarte pieten maar toen maakte niemand zich er druk om.
  Wat jaren terug was het het kruis.
  Zal mij benieuwen wat het volgend jaar wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou, Zwarte Piet een racistisch beeld? Je moet het niet nog bonter maken. Het is al erg genoeg dat die Griekse Turk van een Klaas niet meer met één, maar met tig zwarte pieten de grens over komt, en gaan die wel allemaal terug mee naar hun land van herkomst? Wie zal dat controleren? En wie zal die illigalen te eten geven? Hé?*wink, big smile*
  OT: speelt je heup je weer eens parten lieve Terrebel? Ik hoop zo voor jou dat al die narigheid snel tot het verleden zal behoren! Ik zie toch al dat je uitkijkt naar je nieuwe opdracht, helaas weet ik geen piccolokostuum voor jou te vinden.
  En, hihi, aliens in je NaNoWriMo-roman? Dat verwondert me eigenlijk niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Redstar: volgend jaar misschien wel gezeur over de kleur rood waardoor mensen kunnen denken dat Sinterklaas een communist is: zomaar delen wat je zelf teveel hebt...het idee! Of dat z'n paard wit is...racisme! Want waarom geen zwart paard? Weet je wat, we geven de Sint voortaan een blauwe pony...Belachelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. AUB , Wilders als de Sint ?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Never nooit niet, Heer Ollie!! Een belediging voor de Sint en veel te veel eer voor die roeptoeter.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nee ,ik heb geen piccolopakje voor je liggen,helaas ! Een Pietenpak daarentegen heb ik wél maar dat heeft de knecht van Sint hier zelf nodig ;-)
  Dat gezeur over zwarte Piet is belachelijk ,....noem ze rode ,blauwe of gele Pieten en er zijn óók wel groepen te bedenken die gediscrimineerd worden volgens deze zeurpieten .Het is al een grof schandaal dat het kruis van de mijter moest verdwijnen .

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht