Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, november 13, 2011

Krijgen

Dit weekend vooral bezig geweest om de hoofdpersoon uit mijn roman voor NaNoWriMo wat menselijke trekjes te geven. Ik vond haar niet meer zo aardig...

Afgelopen vrijdag sprak ik Jacques Rozendaal, landelijk voorzitter van de SGP-jongeren, de grootste jongerenorganisatie van Nederland. Op zijn - bijzonder aardige! - uitnodiging via Twitter was ik naar Delft gekomen voor een onderonsje. Beiden waren wij het al snel eens: Twitter biedt niet voldoende ruimte voor nuance.

Logisch ook, want wat kun je nu eigenlijk zeggen in 140 lettertekens? Wij spraken ondermeer over het thema 'Wet is wet!'. Ooit wel bekend als 'Ordnung muss sein!' maar mensen zien bij die uitdrukking meteen een uniform voor zich met bruine laarzen en een uitgestrekte rechterarm. Daarom spreken wij nu liever van 'Wet is wet!'

Het geval doet zich voor dat mensen vinden dat iedereen zich altijd aan de wet moet houden maar dat er voor hen zelf en de mensen die hen na staan uitzonderingen moeten gelden. Bijvoorbeeld als zij 'maar tien kilometer te hard hebben gereden' of 'met maar twee biertjes teveel op'. Ook vinden zij dat iemand die een ander heel hard op de neus slaat daarvoor hard gestraft moet worden. Behalve bijvoorbeeld als die klap wordt uitgedeeld door hun favoriete voetballer in het heetst van de strijd.

Er gaan ook stemmen op voor een algehele zondagsrust. Het zou even wat rust brengen in ons vaak toch jachtig bestaan (mensen zijn er soms van overtuigd dat zij het druk móeten hebben. Heel triest.) en het wordt ook aanbevolen vanuit de Bijbel. Zou dat leuk zijn als niemand meer werkt op zondag? In de psychiatrische zorg is de zondagsrust voor werkenden in de praktijk al aardig doorgevoerd. Patiënten worden soms voor het gemak de hele dag vastgebonden terwijl anderen voor zichzelf moeten zorgen omdat ook de catering die dag vrij is.

Dat niet werken op zondag 'voor iedereen' is dus toch niet altijd handig. Ja maar moord dan!? Het is toch nooit goed om iemand te vermoorden? Moord kun je dus altijd standaard bestraffen met 20 jaar cel! Bijvoorbeeld. Nou, nee dus. Wat te denken van die dementerende dame die het niet kon verkroppen dat haar zwakzinnige dochter bij haar zou worden weggenomen en daarom maar haar eigen kind de strot doorsneed? Of die zoon die zijn ernstig zieke en pijn lijdende vader op diens verzoek naar de andere wereld hielp. Moeten die daders voor 20 jaar worden opgesloten?

En stelt u zich'ns voor dat de een of andere ultra-rechtse dictator de macht overneemt in Nederland. U ziet dat een lid van zijn 'ordetroepen' iemand schijnbaar zonder reden met een wapenstok mishandelt. U pakt een baksteen en in uw woede en frustratie breekt u de betreffende schedelpan. Maakt u dat tot een crimineel of juist tot een verzetsheld? En wie bepaalt dat? (Schrijvers van geschiedenisboeken bepalen dat maar altijd pas achteraf. Met verschillende versies per land.)

Nee, zo zwart-wit als een reageerder bij een Telegraaf-artikel kunnen wij het nooit stellen: 'Van mij mogen alle criminelen de doodstraf krijgen!'

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Andy Tielman

9 opmerkingen:

 1. Met weinig woorden véél zeggen is inderdaad niet voor iedereen weggelegd en zeker niet altijd!
  Ik twitter dus niet ,ben ik véél te breedsprakig voor ;-)

  Wet is wet? Nou voor mij eigenlijk wel,het kan ook wel omdat er binnen de wetten zelf al vaak ruimte voor nuance is .
  De moeder die jij aanhaalt ,zal zeer terecht ontzien worden bij de strafzaak ,zij dood immers om haar kind erger leed te besparen .
  De wet wordt uitgevoerd maar er wordt rekening gehouden met haar motieven ,daar kan ik mee leven want ik kan me inleven in haar zorgen .
  Zoals ik ook zéker weet dat niet iédere verzetsheld in de oorlog z'n vrije aftocht verdiende.

  Complete zondagsrust is niet mogenlijk in de huidige maatschappij maar voor mij persoonlijk hoeven de winkels niet open op zondag.
  Niet uit religieus oogpunt maar gewoon ,omdat ik ,waar mogelijk ,mensen een rustig weekend gun .

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hier zie ik ze nog het weekend afschaffen. De vijfdagenwerkweek kunnen ze dan over de 7 dagen verdelen zodat geen fabriek of winkel zijn deuren moet sluiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk ook dat we naar een zeven-dagen economie gaan. En terecht, wij leveren ook zeven dagen in de week stroom. stel je voor dat we dat op zaterdag en zondag niet doen. Dan hebben we pas rust...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. je kan nooit alles zwart wit zien, er moet altijd plaats zijn voor enige nuance.

  Maar, zoals bijvoorbeeld bij Mauro, daar wilde ik geeneens al die argumenten horen, hem wegsturen is asociaal.
  Om maar wat te noemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik geloof dat Suske en Sjoerd gelijk hebben. Toen ik vroeger naar tante in Wimbledon ging was het de zondag overal stil en verlaten en nu werken ze daar ook elke dag !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ooit zei een ambtenaar tegen me NEE! Wet is wet, en iedereen dient zich aan de regels te houden.
  Enkele weken later reed hij door na het veroorzaken van een ongeval terwijl hij 2 keer te toegestaan hoeveelheid alcohol in zijn bloed had.

  I rest my case.. :D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Andy Tielman, wat fijn dat je daar bij stilstaat. Mijn moeder praatte de hele zondag over hem. Ze kende hem en de muziek daar ben ik mee opgegroeid.

  Tja terug naar de 5 dagen, het kan, maar ik ben het is allemaal zo makkelijk. Want dat is het, het is makkelijk, niet alles hoeft in 1 dag gepropt te worden en je hoeft geen rekening te houden met dicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. *zucht*
  Soms kan ik zo jaloers zijn op je pen (of liever klavier). Ik wou dat ik het kon, de juiste woorden vinden om zo'n heikele onderwerpen aan te kaarten. Maar ik kan goed goochelen hihi:

  De stem des volks is in de kroeg
  Het beste 's morgens te verstaan
  Al wordt er bij de koffie flink gehesen
  Het ochtendblad blijkt deze morgen
  Weer vol rottigheid te staan
  Moord en doodslag worden hardop voorgelezen

  Jezus wat een rotzooi
  We leven [??], die klerelijers
  Mozes, kijk hier eens
  'n Lekker zooitje is het hier toch weer
  Christus, ogottogottogot
  Potverdorie, weer een dooie door
  De doodstraf moet weer ingevoerd
  Jezus, anders [??] het steeds meer

  En de gemeente antwoordt aan de bar: Amen
  Het glas staat alweer leeg
  En doe er hier nog maar een paar

  Maar de doden die de drank kost
  Komen in geen enkele krant
  Je leest nooit: man heeft zich dood gezopen
  Nooit dat iemand met delirium
  Alweer in coma ligt
  Of dat een vrouw weer 'n pak slaag heeft opgelopen (...)
  © Fred Piek

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bedankt voor jullie bijdragen!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht