Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, april 20, 2010

Peter R. de Vries

Weblogger MrFrancky was zo aardig om mij te verrassen (let wel: met dubbel r en niet met slegs eentje...) met een heuse award! Nu heb ik ooit wel eens wat gewonnen in mijn leven (Een blog-award voor het gebruik van het woord "flubbel"; een Lego-vliegtuigje als achtste prijs bij het invullen van de rebus bij EO's kindermiddag en een heerlijke chocolade-reep bij een opstel-wedstrijd in de brugklas) maar dit vind ik toch wel baie bijzonder!

Ik mag nu zelf deze prijs uitdelen en ik heb gekozen voor...tromgeroffel...Skrivadur,

"Kick Ass" is echt een "kick ass"-film! De verwachtingen waren niet erg hoog gespannen toen ik er vanavond met mijn zoon heen ging maar wij werden aangenaam verrast. Een nerd droomt ervan superheld te worden, een slechterik houdt de stad in zijn greep en meer laat ik U nu even niet weten...

Vandaag lieten de media ons ook weer wat weten:

Uit onderzoek zou blijken dat de meeste Nederlanders er weinig bezwaar tegen zouden hebben indien de overheid flink zou bezuinigen op kunst en cultuur. Ik kan mij daar deels in vinden. Als mogelijk aanstaande zelfstandige wordt van mij verwacht dat ik tezijnertijd mijzelf volledig kan bedruipen zonder van gemeente of landelijke overheid afhankelijk te zijn van een inkomen.

Al jaren vindt echter diezelfde overheid dat diezelfde voorwaarde niet hoeft te worden toegepast op allerlei clubs, instellingen en verenigingen.

Dan spreken wij ondermeer over musea en orkesten maar ook over banken en kunstenaarscollectieven.

Zelf was ik wel eens bij een experimentele toneelvoorstelling waarbij acteurs over het podium rolden onder het slaken van kreten als "Poep!", "Pies!" en "Neuk!". Dat alles begeleidt door klanken die werden omschreven als "vernieuwende muziek". In de zaal zaten zo'n 20 toeschouwers waarvan het merendeel vrienden en kennisen der uitvoerenden. Ook zag ik een keer de zoveelste versie van Skakespeare's MacBeth.

Allemaal prima. Maar waarom zou de overheid (en dus de burger) daar tienduizenden per jaar in moeten steken terwijl een beginnende zelfstandige in de handjes mag knijpen met een eenmalige lening (en dus geen gift) van enkele duizenden?

Natuurlijk: Kunst is "belangrijk". Maar waarom dan precies? Cultuur is ook "belangrijk" maar mag volgens de meeste Nederlanders blijkbaar afgeschaft worden. Behalve natuurlijk wanneer het gaat om het stukje cultuur dat de naam draagt van de favoriete voetbalclub. Of als het gaat om het buurthuis om de hoek. Zo hypocriet zijn wij Nederlanders natuurlijk ook nog wel.

Zo heeft niemand wat te verbergen totdat je hen vraagt naar persoonlijke gegevens.

Zelf wacht ik op de iPass. Een ID-kaart in het wit met een leuk zilveren appeltje erop...Houdt het ding voor een iPhone en de bijbehorende app vertelt je alles over die persoon. Handig toch? En als mensen wat te verbergen hebben zijn het criminelen (want nette mensen hébben niets te verbergen en dus...) en laat je ze filmen door de verborgen camera van Peter R. de Vries.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Dorothy Height

12 opmerkingen:

 1. Ik behoor tot de catagorie mensen dat vindt dat er juist meer geld naar kunst en cultuur moet.

  Het doet er toe, ondanks dat smaken verschillen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dankjewel voor deze prachtige award, terrebel!

  ik ga 'm koesteren! ;-))

  bezuinigen op kunst?

  tja, wat IS kunst??
  mss daar eerst een definitie voor zoeken? :-))

  welterusten,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig die award, ik zag hem zojuist al bij Neus staan. Van harte Terrebel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. kunst, cultuur en sport is vooral belangrijk voor degenen die er constant mee bezig zijn. Vooral achter de schermen om te bepalen wie er jaarlijks de prijzenpot mag opdineren tijdens het clubfeest.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben voor flinke bezuiniging op kunst en cultuur. Schiet me maar af. Mara onder andere vanwege de zelfde reden als jij al opnoemt. Verder gaat veel geld naar zich zelf in stand houdende clubjes snobs.

  Ik heb ook niets te verbergen, maar persoonlijke gegevens geef ik niet uit bescherming van mij zelf ;) en ik ben tegen cameratoezicht en aftappen e.d.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gefeliciteerd Terrebel en dankjewel voor deze mooie award! Het krijgt een speciaal plekje.

  Ik vind dat de beginnende zelfstandige wel wat meer steun zou mogen ontvangen van de overheid. Een buideltje als extra stimulans/motivatie om het tot een succes te maken bijvoorbeeld. - Juist in deze tijd. Dat is toch ook een kunst?!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als geld voor zorg en onderwijs ten koste gaat van subsidies aan kunst & cultuur, dan zeg ik: schrap kunst&cultuur maar. Maar als daardoor musea moeten sluiten, gaat me dat erg aan 't hart. Het is gewoon klote dat er niet genoeg geld voor alles is!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Destijds werd de BKR regeling afgeschaft en dat was toch wel de nekslag voor veel kunstenaars. Hoe het nu zit weet ik eigenlijk niet.
  Voor de winnaars met de mooie blognamen: Gefeliciteerd!! ( jammer dat ik er niet bij sta :( ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Congratz Terrebel! En ontzettend bedankt voor jouw award voor mijn bescheiden weblog!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind dat ook kunstenaars zelf "hun broek moeten kunnen ophouden". Als ze iets moois maken dan verkoopt het vanzelf wel en anders zit er gewoon niemand op te wachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De overheid zou eens wat meer kunst en cultuur moeten bevorderen in plaats van het af te breken. De kunst die zij opvoeren in de Tweede Kamer zou alleen te duur worden als dat uitgevoerd zou worden in Carrè. Een volle zaal zouden ze zelfs met subsidie niet halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Anoniem23:54

  Een award voor het gebruik van het woord flubbel? Gaaf, ik ken een DJ, die DJ Flubbel heet!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht