Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, april 15, 2007

Overblijfmoeder

Overblijfmoeder

U kent dat misschien: berg je net de stofzuiger op, kom je er achter dat je een plekje hebt overgeslagen...De plek waar de stofzuiger stond!

In ye old days was er een regel. Die luidde:"Gij zult niet meer dan 20 procent van Uw inkomen verhuren". Vertaling voor lezers die zijn geboren na 1980:"Je huur mag niet hoger zijn dan eenvijfde deel van je loon of uitkering" Die tijden zijn voorbij en het is al geen uitzondering meer dat de huur de helft van je inkomen bedraagt. Zodoende kwam er huursubsidie. Mensen die door een terugval in inkomen opeens moeite kregen met de hoogte van de huur kregen een tegemoetkoning van de overheid. Op gegeven moment goldt de regeling niet uitsluitend nog voor mensen die last hadden van een inkomensterugval maar voor iedereen met een relatief hoge huur. Toen werd het plannetje te duur en ging de overheid huurders geld vragen in ruil voor het verlenen van huursubsidie. Dus bijvoorbeeld: Een huurder ontvangt 200 euro per maand van Vadertje Staat zodat de huur van 600 euro per maand opeens nog maar 400 per maand bedraagt; in ruil voor dit machtig stukje dienstverlenen vraagt de overheid een eigen bijdrage van 17,05 euro. Minister Ella Vogelaar vindt dat mensen meer moeten gaan betalen voor het ontvangen van overheidssubsidie en stelt een maandelijks bedrag voor van 18,10. Dat bedrag zal in de loop der jaren nog een flink stuk stijgen. Samengevat:"Indien de huren in Nederland betaalbaar zouden zijn zouden honderden ambtenaren die zich bezighouden met het bepalen van het recht op en de hoogte van huurtoeslag overbodig zijn."

Startgeld vind ik ook zo'n overbodig verschijnsel. U kent het fenomeen: de organisatie van een sporttoernooi betaalt een aantal sportmensen belachelijk veel geld alleen maar om aanwezig te zijn bij de start. Tegenwoordig wordt zelf vaak de clausule opgenomen in het contract(...) dat de sporter in kwestie niet binnen een vastgesteld aantal maanden mag deelnemen aan een vergelijkbaar toernooi. Absurd! Het is natuurlijk leuk voor een sporter dat een sponsor hem/haar een maandsalaris geeft en bovendien reis- en verblijfskosten vergoedt maar betaald worden om ergens te verschijnen...Belachelijk! Natuurlijk werkt een sporter hard om zo goed te worden en natuurlijk mag daar een financiële vergoeding tegenover staan maar werkt een boekhouder dan niet hard? Of een loodgieter? Of een piloot? Of een overblijfmoeder?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht