Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, oktober 16, 2024

Wat en waarom is onwetendheid?

Misschien zijn mensen wel trots op hun onwetendheid. Al is dat woord natuurlijk arbitrair. Misschien is het wel heel goed om de namen van alle Kardashians te kennen op volgorgde van geboortedatum, op de hoogte te blijven van hun Nederlandse equivalenten, De Meilandjes, of de namen van alle reservespelers van je favoriete elftal te kennen. Inclusief transferdatum.

Ik heb geen verstand van voetbal of de Kardashians omdat die onderwerpen mij niet interesseren. Dus ik praat er ook niet over mee. En erger mij aan mensen die meepraten over de staat van de economie of de politieke situatie in bijvoorbeeld Zuid-Soedan terwijl het hen geen barst interesseert. Praten zij echt alleen maar hun favoriete populist na om erbij te horen of is er meer aan de hand?

Kan het zo zijn dat een vrij grote groep mensen inderdaad niet in staat is tot nadenken? Ongeveer 15% van de volwassen Nederlandse bevolking kan niet begrijpend lezen. Voor wie niet begrijpend kan lezen: dat betekent dat je een tekst niet snapt. Ook al ken je wel de woorden.

Erg jammer want wie meepraat over een onderwerp zonder enig begrip ervan, loopt de kans te worden uitgelachen.
Een voorbeeld daarvan geven de mensen die meepraten over  'woke' zonder enig begrip van eh...het begrip:
"Onze scholen zijn woke, leren over racisme is woke, links is woke, boeken zijn woke!"
"Geef een definitie van 'woke'."
"Nou...eh...woke...eh...is...dingen die ik niet leuk vind."

==========================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

=========================
Het zijn ook de mensen die direct iets roepen als ze de titel van een stuk zien. Zonder dat gelezen te hebben, spuien zij een paar soundbites van een paar favoriete demagogen. 
De kop was niets meer dan de titel van een verhaaltje. Maar Erik heeft moeite met begrijpend lezen (Ja, er zijn mensen die niet beseffen dat 'verhaaltje' betekent dat het een verhaaltje betreft) en had 'geen tijd' om op de link te klikken en het stuk te lezen. Maar vreemd genoeg had Erik wèl tijd om boos te worden en ongefundeerde claims bij mij neer te leggen.

Heb leden van 'domrechts' in mijn vriendenkring en kan vaak prima met hen overweg. Maar een volwassen gedachtenwisseling aangaan is moeilijk voor hen. Vraag een 'wappie' maar eens: "Jij vindt communisme slecht. Maar weet jij überhaupt wat het betekent?" Dan blijkt dat zij daar nog niet over hebben nagedacht.

Mensen die niet nadenken stemmen opvallend vaak 'radicaal rechts'. Dus PVV en dergelijke. Zonder zich te realiseren dat de ideeën van mensen als Geert Wilders nergens op slaan. Zo gaf Wilders onlangs zijn schoothondje Dick Schoof opdracht om president Zelensky te vertellen dat mannen niet het recht hebben te vluchten voor een oorlogssituatie. Volstrekt bezopen natuurlijk.

Stel dat Wilders tegen de J0odse gemeenschap indertijd zou zeggen: "Waarom vluchten jullie voor de nazi's in plaats van in Duitsland of Nederland te blijven om tegen hen te vechten?"?

Want dat - en mensen die begrijpend kunnen lezen begrijpen dat - is exact wat Wilders zegt wanneer hij over zijn stokpaardje 'grenzen dicht!' spreekt.

Er is goed nieuws voor wie niet goed kan lezen: het is ook als volwassene nog te leren!

"Ja, maar ik heb geen tijd om te leren (begrijpend) lezen dus blijf gewoon zeggen wat een rechtspopulist zegt wat 'mijn eigen mening' is!" Ook in het geval van luie mensen is er hoop. In de vorm van de app 'Lees Simpel'. Die 'vertaalt' lastige teksten naar het niveau van een acht-jarige. 
Wie er ondanks de mogelijkheden om teksten te leren begrijpen er nog steeds voor kiest om bewust onwetend te blijven, is niet te helpen.

Bent u goed in begrijpend lezen? Ofwel: begrijpt u daadwerkelijk de teksten die u leest? Zo nee, waarom niet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!