Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, augustus 07, 2024

Nep!

Het was 1983 en redelijk rustig in Europa. Tot de wereld* werd opgeschud door een ontdekking: de geheime dagboeken van Hitler waren gevonden! Experts erbij natuurlijk...'Ja, hoor, hetzelfde handschrift als dat wij van hem kennen!' Faam, roem en geld, veel geld, vielen de antiquair en het redactielid van het blad Stern ten deel. Hun mede neo-nazi's (want dat waren de heren) hadden nieuwe helden. 

*Wij in het Westen bedoelen met 'de wereld' Europa, Noord-Amerika en Australië

Tot iemand het lef had om te vragen: 'Yo, wat kwam uit de testresultaten bij het dateren van de inkt?' Het balletje ging rollen en ook de handschriftdeskundigen moesten door het stof: zij hadden het handschrift in de dagboeken vergeleken met een brief die door dezelfde vervalser was geschreven. Oepsies!

Was het een eenmansactie van een goede vervalser? Een afleiding van de CIA? Wellicht een manier van een stel ex-nazikopstukken om wat extra pensioengeld te scoren? Hoe dan ook: het verhaal van 'De Dagboeken van Adolf Hitler (klik)' is een interessant verhaal.

Nog zo'n sensationeel verhaal dat door veel mensen direct - en door velen nog steeds - werd geloofd is dat van de 'Well From Hell' (klik): Wetenschappers boorden een diep gat om de aardkorst te onderzoeken. Maar renden gillend weg toen de temperatuur in het gat opeens duizend graden was en zij gegil hoorden van mensen die gemarteld leken te worden. Ook zij met de sterkste zenuwen verlieten de plek toen uit het gat een rookwolk ontsnapte en de gedaante aannam van een demon. 

Miljoenen mensen geloven het nog steeds (ik ken er een paar) maar het was alleen maar een geintje van een Noorse leraar die een christelijk mediakanaal (klik) in het ootje wilde nemen vanwege de verhaaltjes over de hel waarmee zij hun goedgelovige luisteraars bang maakten. Hij zelf had het verhaaltje uit een Fins Christelijk blaadje dat het mogelijk had van een Joods-Christelijke sekte die erom bekend stond wel vaker verhalen te verzinnen die hun ideeën over Jezus en het Joods-Christendom geloof(...)waardiger moesten maken.

====================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

============================
Een enkel persoon kan al een verhaal verzinnen en verspreiden en ervoor zorgen dat miljoenen mensen erin geloven. Laat staan wanneer een twintigtal populisten samen besluit hetzelfde onzinverhaal de wereld in te slingeren. Het wordt helemaal makkelijk wanneer grote bedrijven (ik noem een Shell, KLM, ExxonMobil, Tata Steel (klik)) miljoenen uitgeven aan mediacampagnes en zelfs mensen omkopen om doelbewust nepnieuws te verspreiden.

Al die bekende mensen die vertellen dat Poetin zo'n geweldige kerel is? Die hebben een extra inkomen (klik) waarvan de bron stomtoevallig een Russische achternaam heeft. 

Verspreiders van nepnieuws gebruiken vrijwel altijd een oude truc: je neemt een verifieerbaar (dat wil zeggen: er is tastbaar bewijs voor) feit. Zelfs de meest skeptische mens zal je dan geloven. Daar verzin je een verhaal omheen; hoe 'mooier', hoe beter. Niemand luistert naar een saai verhaal.  Ooit wel eens voorbij de eerste twee hoofdstukken van een saai boek of de eerste twee afleveringen van een saaie tv-serie gekomen?

In het geval van 'de dagboeken' was letterlijk het enige stukje data dat klopte dat er inderdaad aan het einde van de oorlog een vliegtuig was neergestort met daarin papieren uit de bunker van Hitler. Alle andere 'feiten' waren verzonnen.

In het geval van de 'well from hell' klopte ook maar één enkel feit: de Russen hebben inderdaad een put van 12 kilometer diep geboord.

Wij zijn allemaal wel eens in nepnieuws getrapt. De meesten van ons halen dan blozend de schouders op maar sommigen raken gefrustreerd wanneer blijkt dat zij voor het lapje zijn gehouden en blijven halsstarrig volhouden dat de betreffende onzin waar is. Die mensen noemen wij 'wappies'.

Wat is nepnieuws waar u wel eens ingestonken bent?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!