Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, maart 22, 2023

Maar dat is toch logisch?

'Toen ik laatst bij jou was geweest, stuurde jij mij later een appje met 'Dankjewel!' maar voor mijn gevoel was dat niet oprecht. Heb er dagen van wakker gelegen waarom jij dat 'Dankjewel!' niet meende. Heb ik iets verkeerds gezegd of gedaan? Ben jij boos op mij? Betekent het dat jij ons contact wil verbreken? Ik zit er erg mee en ben boos op jou omdat jij niet uit jezelf uitlegde wat jij precies bedoelde met 'Dankjewel!' en daarom wil ik jou voorlopig niet meer zien. Als jij dat weigert te begrijpen, is dat jouw probleem. Jij bent een rotmens en ik ben blij dat jij uit mijn leven bent. Doei!' *klik*

Bovenstaande monoloog (de andere kant had niets in te brengen) is de samenvatting van een eenzijdig gesprek dat ik onlangs opving in de tram. De jongedame die achter mij zat was duidelijk bijzonder boos op een goede vriendin van haar. Maar ik vermoed dat zij zelf eigenlijk niet precies wist waaròm zij boos was. Het zou een gevalletje 'Zoals de waard is...' kunnen zijn. 

Of misschien was de dame 'hoog sensitief' of was er iets heel anders aan de hand dan wat zelfs het fantasierijke mannetje in mijn hoofd zou kunnen bedenken. Met andere woorden: het heeft eigenlijk geen zin om te speculeren over het hoe en waarom van het gehoorde gesprek. Al willen wij mensen van nature graag antwoord op de 'Waarom?'-vragen in het leven. Vaak zijn die antwoorden er niet en terwijl de ene persoon de schouders ophaalt, kan een ander lange tijd (soms zelfs levenslang) gefrustreerd rondlopen.

Zoals wij zelf zijn, denken wij dat ook een ander is. Dat geldt met name wanneer die ander deel uitmaakt van dezelfde 'stam' als wij: dezelfde familie, dezelfde religieuze groep, dezelfde groep fans, et cetera.

Maar wij zijn natuurlijk allemaal verschillend. Door verschillen in de combinatie van 'nature' ('zoals je geboren bent') en 'nurture' ('waarmee je bent omringd tijdens je leven') gaan wij stuk voor stuk anders om met tegenslag, nieuwsberichten, het luisteren naar muziek en het lezen van boeken. En dat is prima en volkomen normaal.

==============
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

========

Ook normaal is het om 'anders' te zijn na een trauma. Of dat nu een fysiek of psychisch trauma is. Dat kan een radicaal veranderd inzicht zijn maar er zijn ook verhalen van mensen die na een klap op het hoofd rechts- in plaats van linkshandig waren, opeens tientallen IQ-punten hoger of lager schoorden in IQ-tests of zelfs van heteroseksueel veranderden in homoseksueel (klik).

Hoe meer wij weten over hoe onze hersenen werken, hoe meer wij ontdekken dat er nog veel te ontdekken valt.

Een handig hulpmiddel om verwarring te voorkomen is de zogeheten NIVEA-techniek (klik): Niet Invullen Voor Een Ander. Voordat u verbaasd uitroept: 'Ja, maar dat is toch logisch!?', bedenk even dat dat voor een ander echt niet logisch hoeft te zijn. En dat die ander altijd gelijk heeft. Net als u.

Hier zijn nog een paar technieken die u kunnen helpen bij sociale interactie:12 opmerkingen:

 1. Ik heb voor de stage vaak de NDMD techniek. Dat is niet denken, maar doen. ;-)

  Love As Always
  Dimario

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel praktisch! Die mag onze overheid ook wel eens leren. ;-)

   Verwijderen
 2. het is tegenwoordig zo basic, ik begrijp je
  de reactie is alles
  Een @->- voor U.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor mij persoonlijk is het een teken dat mensen zich vervelen en geen échte problemen kennen om zich druk over te maken. In diverse streken noemen mensen zich niet 'hoog sensitief' of maken zich er zorgen over of zij wel of niet begrepen worden. Omdat zij veel te druk bezig zijn met niet dood te gaan van de honger, bijvoorbeeld.

   Verwijderen
 3. Dat 'hoog sensitief' is tegenwoordig ook een ding en complete onzin als je het mij vraagt. Opeens hebben we deze eeuw zoveel mensen die eraan lijden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zal ook weer verdwijnen, denk ik. Net als de persiode dat ruim de helft van alle kinderen opeens ADHD had. Inmiddels blijkt maar een klein percentage aan die aandoening te lijden. Al die andere kinderen zijn gewoon drukke kinderen. Voor wie bijvoorbeeld sporten of op toneelles gaan al enorm kan helpen. Maar ja, daar verdient 'de pillenindustrie' niet aan en zorgt voor werkloze pyschologen.

   Verwijderen
 4. Zijn er tegenwoordig nog mensen zonder trauma ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er komen er steeds meer bij. Er zijn vast ook al zelfhulpgroepen voor mensen die zich voelen buitengesloten omdat zij geen erkende trauma's hebben en dus nergens bijhoren...;-)

   Verwijderen
 5. Gelukkig zijn we allemaal uniek (anders)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geweldig, niet? Lijkt mij een vreselijke wereld om in te leven: eentje waarin iedereen hetzelfde denkt, dezelfde muziek leuk vindt, et cetera.

   Verwijderen
 6. Ach ja, jij gebruikt ook vaak "we en wij", dat is ook invullen voor mij. Maar gelukkig lig ik daar niet wakker van als dan het verhaal niet op gaat voor mij.;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben er blij mee, Riet! Het betekent dat jij begrijpt dat 'we' overdrachtelijk wordt bedoeld en een algemeenheid - gelukkig - niet voor iedereen opgaat. Het enige dat 'wij' (...) allemaal gemeen hebben is dat wij allemaal verschillend zijn. En gelukkig maar!

   Verwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!