Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, september 18, 2022

De week voorbij

Veel mensen kunnen slecht tegen verandering. Zij willen dat alles blijft zoals zij het kennen. Als die wens uit zou komen, zou de mensheid nooit progressie boeken. Vreemd genoeg willen wij ook bijna allemaal dat 'het' beter wordt; is het niet voor onszelf, danwel voor onze kinderen of de planeet.

Velen willen dat alles bij het oude blijft én dat alles beter wordt. 

Vooruitgang wordt tegengehouden door mensen die willen dat alles blijft zoals het is of was. Daarom willen mensen 'uit de EU!', 'terug naar de gulden!', 'geen buitenlanders in ons dorp!' en zo verder. Het is ook waarom sommigen nog steeds geen computer of smartphone willen, tegen zelfrijdende auto's* zijn
en zeggen een hekel te hebben aan zaken als een deeltjesversneller of sociale media.

*Weetje: de huidige generatie zelfrijdende auto's moeten nog steeds worden geleverd met een stuurwiel/ Zogenaamd 'voor de veiligheid' maar in het echie omdat dat zo is geregeld door de loby van autostuurfabrikanten (ja, die bestaat! (klik)) die namens de fabrikenten van stuurwielen een paar politici hebben omgekocht om die wet door te voeren.

Zelf was ik een van de laatsten in mijn vriendenkring die een mobieltje aanschafte indertijd en later een van de laatsten in mijn vriendenkring die WhatsApp installeerde.

Kunt u goed omgaan met veranderingen?

En hoe stelt u zich de wereld van vandaag voor als uw voorouders die 200 jaar geleden riepen tegen verandering te zijn hun zin hadden gekregen?

====================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

============================
Maandag was ik nog steeds aan het bijkomen van het wat volle voorgaande weekend. Drie feesten in een weekend...dat benne wij jongelui niet meer gewend.

Dus ik ging rustig door met het sortereen van mijn winterkleding, waste de kostuums die ik het afgelopen weekend als entertainer droeg en knipte eindelijk mijn nagels en zo.

Een rondje berichten (DM's, PM's, WhatsApps, Signals, SMS'jes en e-mails) beantwoorden deed ik terwijl ik lekker in het zonnetje lag op de zoveelste 'laatste zomerdag van het jaar'.


Op het exacte moment dat ik afdrukte voor deze 'selfie', fietste net een bevriende oud-collega voorbij die 'Hé!' riep. Zodoende betrapt u mij hier halverwege het reageren met 'Hai!'

Sprak ook met een buurtgenote die ik ook ken uit de tijd dat zij voorzitster was van de deelraad waarin ik de SP vertegenwoordigde. Zij was van een buurtbelangenpartij en dus konden wij ons vaak prima vinden in elkaars voorstellen. Immers: buurtbelangenpartijen en zogeheten 'linkse' partijen staan er om bekend dat zij in de praktijk meer geven om de burgers dan om de belangen van multimiljonairs en hun bedrijven. Wij konden samen ook hartelijk lachen om mensen die klaagden over 'die linkse kliek in Den Haag!' want het CDA en de VVD zijn verre van links. Wanneer had Nederland voor het laatst een echt 'links' kabinet? 

Echt iets betekenen voor het volk is meer doen dan twitteren dat je 'Het Volk' vertegenwoordigt en woorden als 'Vrijheid', 'Burger', 'Christen' en 'Democratie' in de naam van je partij plaatsen. Het is voor de kiezer veel makkelijker als je in de naam van je partij laat doorschemeren aan welke kant van het politiek spectrum je staat. Dus bijvoorbeeld 'Links', 'Socialistisch', 'Liberaal Democraat', 'Conservatief' of 'Rechts' is veel handiger dan 'Dieren', 'Boeren' of 'Groen'. 

Als partijen wat eerlijker zouden zijn, zouden zij gewoon 'Partij voor Oliebelangen en Bovenmodalen' (PvOBm), Partij Tegen Democratie (PTD) of 'Racistische Partij Nederland' (RPN*) heten. Maar ja, veel politici - met name die met 'een uitgesproken mening' (dat is politieke taal voor 'racisten') - noemen niet graag het beestje bij de naam. 

*Als de gegronde geruchten bewezen zijn, kan de afkorting blijven en de partijnaam simpel veranderen in 'Russische Partij Nederland'. Handig!

Mede dankzij een recent bericht van mijn hand dat viraal ging ontving ik tientallen nieuwe volgers van mijn Twitteraccount. Velen volgen zonder verder na te denken iemand die hen volgt terug. Beetje jammer want zo blijven nepaccounts groeien en sociale media vervuilen. Daarom lees ik zo vaak mogelijk de korte biografie en de laatste paar interacties van iemand voor ik het betreffende account (terug)volg. Kunt u ontdekken waarom ik deze nieuwe volger niet terug volgde?
's Avonds at ik met een buurvrouw bij een vriend in het hospice. Dat eten op zich is maar een half uurtje of zo 

maar al met al ben je er zo'n drie uren van je tijd aan kwijt. De tijd die je nodig hebt om de emoties die naderend sterven oproepen te verwerken niet meegerekend. Het bezoek was meer dan de moeite waard - en niet alleen omdat je dan langs mooie (kerk)gebouwen loopt die je anders niet zou zien:

Al blijft het zwaar om een goede vriend snel te zien aftakelen.

Dus toen ik tegen tienen thuis was deed ik niet veel meer. Behalve een kat van een van mijn nieuwe buren laten weten dat-ie kan blijven zoeken wat-ie wil maar zijn eet- en drinkbakjes niet in mijn woning vindt:
Vind het wat ongebeleefd om onder het rokje te kijken dus heb geen idee
of het een poes of kater betreft. Maakt niet uit. Altijd welkom.

Dinsdag raakte ik de helft van een slok koffie op een verkeerde manier kwijt toen ik dit bericht las:
Inderdaad: de door hem met veel bombarie aangekondigde 'Renaissansescholen' (al snel 'Forumscholen' gedoopt want de meeste mensen doen liever een beetje normaal) van Thierry Baudet is er maar eentje. Met één klaslokaal. En welgeteld vier hele leerlingen. In de paar jaren dat de bekende volksmenner het idee van 'een school waar kinderen niet met linkse ideeën worden vergiftigd!' ontwikkelde, kon hij welgeteld één leerkracht vinden die bereid is kinderen niet te leren spellen en dat feiten 'maar meningen' zijn. Zou hij zelf die anonieme leerkracht zijn?
 
Voor extra lachpunten: de Forumschool is gevestigd in een clubgebouw van Scouting (ooit ''padvinderij', weet u nog?) Almere. Daar zit dus de school van een man die verloedering van de Nederlandse taal tegen wil gaan. En daarover een week eerder nog sprak. In het Engels. En tijdens zijn maidenspeech in de Tweede Kamer indertijd. In het potjeslatijn.

Omdat mensen als Baudet altijd willen weten hoe scholen voor speciaal onderwijs (oké, zij eisen dat alleen te weten van Islamitische scholen) worden gefinancieerd zal hij vast bekend maken hoeveel roebels hij Scouting Almere betaalt voor de huur van hun clubhuis voor zijn Forumschool (klik) en hoe hij aan dat geld komt. Toch?

Omdat ik de beroerdste niet ben en weet dat Baudet zeer gehecht is aan goed Nederlands taalgebruik, besloot ik een twitterbericht van hem naar het Nederlands te vertalen:
"Ik zoek een zelfstandig vertaler Engels->Nederlands. Wie kan mij daaraan helpen? Graag privébericht via Twitter of via mijn officiële Tweede Kamermailadres. Dank!" 

Ook mijn vertaling is natuurlijk geen perfect Nederlands maar - als ik even onbescheiden mag zijn - ik denk dat mijn kennis van de Nederlandse taal een stukje beter is dan die van een meneer die er prat op gaat de Nederlande taal uitmuntend te beheersen.

Bij een vriend dronk ik koffie 


en ik hielp hem met een IT-uitdaging
Onderweg naar hem kwam ik een vriend tegen met wie ik 'even' bleef kletsen. Waardoor ik een half uur later dan afgesproken aankwam. Ook tijdens mijn dagelijkse rondje lopen 

kwam ik een bekende tegen met wie ik even een praatje maakte. Om vervolgens maar weer eens te genieten van weer de laatste mooie dag van het jaar aan de waterkant waar ik lekker rustig in het gras liggend diverse berichten beantwoordde.
Daarna hielp ik een buurvrouw en haar echtgenoot met het uitruimen van hun tuinkast, nadat zij mij eerder met het opruimen van mijn tuin hadden geholpen. Bleef meteen maar eten. Wel zo gezellig.

's Avonds kwam een vriend op pré-verjaarsvisite en regelde voor mij een fles lekkers.

Woensdag ontdekten wij om zes uur des morgens dat de betreffende fles nog niet leeg was. Maar vol was-ie mooier.

Begin van de middag (de ochtend miste ik grotendeels. Heel vreemd) liep ik bij te komen door een rondje door de buurt te wandelen en het halen van wat knabbels en verfrissingen voor mijn aanstaande verjaarsfeestje.

Mijn lieftallige assistente, mevrouw Google, deed mij ook al jarig voelen. Door dit keer mij niet te wekken met het weerbericht, mijn dagafspraken en het laatste nieuws, maar door met haar zoetgevooisde a.i. stem 'Happy birthday' te zingen. Lief, niet? 

Ook lief was dat 's middags een buurvrouw mij een cadeautje kwam brengen: niet echt iets tastbaars, maar wel iets zichtbaars. Verderop in dit blostukje krijgt u het antwoord op dat raadsel.

Intussen werkte ik aan het verder leegruimen van mijn slaapkamer.

Over werken gesproken. Deze sollicitatie'brief' schreef ik écht aan het betreffende bedrijf. 

'Beste people, 
Ik saw your vacature en decide daarop te reacten. Mijn skills sluiten goed aan bij wat jullie demanden van new employees en ik kan zeker jullie challenges meeten en finishen. Call me but, oké? Laters, yo! Je boy, T. O ja, ik ♥️ fun.'

Wanneer jullie iemand zoeken die jullie kan helpen met het gebruik van de Nederlandse taal, ben ik gaarne bereid voor jullie te werken.

Vriendelijke groet,

Terrence WeijnschenkDit zijn echt vacatures waar ik een beetje melig van wordt. Denken zij nu écht op deze manier aan goede, nieuwe werknemers te komen? In elk geval ontving ik nog dezelfde dag een reactie. Van hun afdeling Talent Acquisition. Die mij gaat vertellen over de perks (...) van het werken bij dit bedrijf. 🙄

Zit er maar mooi mee! Wat nu wanneer zij mij verrassen en aannemen? Al is het alleen bij wijze van verjaarscadeautje?

Een onverwacht verjaarscadeautje gaf mijn grote vriendin Google ook nog; bij de omschrijving van De Renaissanseschool van meneer Baudet (een lokaaltje in een buurthuis van de Scouting Almere) staat voor wie de route erheen opzoekt niet 'school' maar 'moskee'. 


Foutje? Opzet? Hoe dan ook lichtelijk hilarisch.

Sprak diverse mensen in het echie (waaronder mijn broer) en mocht mij verheugen in de ontvangst van vele verjaardagswensen. Zo stuurde mijn oom in Canada mij deze foto van de tijd dat wij - een paar jaar geleden - aldaar samen een biertje deden:

Zelfs Twitter deed mee met feliciteren! Kijk, ballonnen!

Terwijl ik aan de computer dingen deed maar ook het een en ander in het huishouden, waaronder het schoonmaken van de oven, knapte mijn lieve buurvrouw mijn voortuintje op. Hier het voorlopig resultaat:
Had nog wat last van de nacht ervoor dus vlijde mij tijdig in de armen van Morpheus.

Donderdag maakte ik mij een klein beetje druk. Moet ik maar geen sociale media tot mij nemen als ik net aan mijn eerste bakje koffie van de dag zit. Wie komt er op de uitvaart van een oude koningin, prijzen stijgen, er werd weer gesproken over een tv-programma...maar niets over het in de fik staan van het Regenwoud (klik), dat wij binnen enkele decennia te maken krijgen met een van de grootste natuurrampen (klik) die de moderne mens ooit gekend heeft of over een invasie (klik) van een democratisch land door één van Europa’s wreedste dictators. 

Al deze rampen zijn - al dan niet moedwillig - door mensen veroorzaakt. Veelal diezelfde mensen die het niets kan schelen wat voor ellende anderen overkomt. Als zij er zelf maar geen last van hebben.

Als het water hen straks letterlijk in de lippen staat, gaat 'het volk' dan klagen dat wetenschappers hen vaker hadden moeten waarschuwen? Ja, natuurlijk.

Fijn dus dat ik een buurvrouw mocht begeleiden naar een afspraak. 
In de buurt van de plek waar ooit een ziekenhuis stond waar zij als jonge verpleegkundige werkte. Ongeveer een jaar voordat ik in datzelfde ziekenhuis geboren zou worden. Het ziekenhuis kende diverse gebouwen of  'complexen'. Het beruchte 'Paviljoen 3' was voor de behandeling van psychiatrisch patiënten. Op de zijkant van wat nu een appartementencomplex is, herinnert de oude belettering aan wat het complex een paar decennia eerder was:
'Paviljoen 1'

Dat 'even een uurtje begeleiden' werd bijna een halve dag. Want wij deden ook nog warme choco drinken (met slagroom. De eerste van het seizoen), 


naar een supermarkt gaan en kletsen. Heel veel kletsen. Dus van werken kwam weinig deze dag. Al is het maar omdat niet lang na thuiskomt een vriend zijn opwachting maakte. Om mij bij wijze van verjaarsgeschenk te helpen met een klusje waarbij zijn vaardigheden als timmerman zeer goed van pas kwamen. Had het waarschijnlijk zelf ook wel gekund maar dat had mij enkele dagen gekost. En een nieuwe nijptang en zo. Voor hem was het - met een beetje hulp van mij: 'Hou dit 'ns even vast/Geef mij die tang even aan als je wilt. Nee, die schroevendraaier heb ik straks pas nodig/Is er nog koffie?' - een klusje van anderhalf uur. Inclusief opruimen.

De zon was reeds een uurtje of twee verdwenen en vervangen door de maan toen ik de dag afsloot met een avondwandeling:
Vrijdag was de dag voor mijzelf. Oké, en voor wat mensen die mij berichten stuurden die ik beantwoordde. Ook werkte ik aan de voorstelling die ik ooit (binnen een jaar?) op de planken hoop te kunnen brengen, trof ik voorbereidingen voor een werkopdracht als entertainer en werkte aan mijn woning. In deze GIF-animatie ziet u het opruimverloop van drie weken geleden tot heden:
Het kostte een paar uurtjes om dit - lekker rustig aan - te bereiken. En twee antihistamine pilletjes vanwege het opdwarrelende stof.

Daarna mocht ik van mijzelf een rondje lopen door de buurt en nog wat boodschappen halen vanwege mijn naderend verjaarsfeestje.

En ja, natuurlijk weet ik dat er ellende is in de wereld en President Poetin echt niet zo'n toffe peer is als een zekere populist (zijn naam betekent 'ezel' in het Nederlands) ons wil doen geloven. Blijkbaar zijn er mensen die denken dat Oekraïnse soldaten en burgers vrijwillig in een massagraf (klik) zijn gaan liggen nadat zij zichzelf met messteken en schotwonden om het leven hadden gebracht. 

Natuurlijk publiceerde ik een vers verhaaltje (klik) want het was vrijdag tenslotte.

Zaterdag besloot ik nog even wat langer in bed te blijven liggen want ik voelde mij wat 'onder het weer', zoals den Engelsman zegt. Ik hield mij wat bezig met schoonmaken en opruimen tot er wat verjaarsvisite kwam: een dame die ooit mijn levengezellin was, samen met haar vriend. Wij hadden elkaar een paar jaar niet gezien dus het was fijn om wat bij te praten. Fijn dat het goed met haar gaat!

Toen zij waren vertrokken deed ik een dutje ter voorbereiding op de rest van de dag. Diverse vrienden hadden zich al ziek afgemeld - waaronder mijn zoon - dus erg druk zou het niet worden. Des te meer hapjes en drankjes bleven er over voor mijzelf en de rest!

Dan kun je wel een klein feestje vieren maar dat betekent niet dat het geen zaterdag is. En dus publiceerde ik een vers Engelstalig stukje proza (klik).

Ook het nieuws was mij niet ontgaan deze dag: minstens 1500 doden (klik) als gevolg van de te snelle klimaatverandering in Pakistan. Nederlanders krijgen eindelijk door dat ons excessief gebruik van grondstoffen niet voor altijd door kan gaan en bleken prima in staat flink minder gas te gebruiken. Tot wel veertig procent (klik) minder dan in dezelfde tijd in voorgaande jaren! Ook bleek de oorlog in Oekraïne nog lang niet voorbij. Met name omdat Rusland niet had gerekend op veel weerstand. Zo was het even schrikken voor het zo machtige Russische leger dat complete kolonnes tanks niet blijken opgewassen tegen een groep van enkele tientallen hobbyisten die met zelfverbouwde drones (klik) van een paar honderd euro (waar bommen onder hangen) die tanks tot gort blazen.

Grappigste nieuws van de dag vond ik dat Baudet komt met een soort Sociaal Kredietsysteem. Met name grappig omdat hij - en dus automatisch zijn volgelingen - graag roept dat dat precies is wat het WEF wil, in navolging van China: iedereen die in een bepaalde richting denkt makkelijk via een database kunnen volgen:
Blijkbaar hoopt hij hier geld aan te kunnen verdienen: mensen die via een app de dichtsbijzijnde 'FvD-slager' en zo kunnen vinden. En bijvoorbeeld wat korting kunnen krijgen als zij kunnen aantonen óók [racist] lid te zijn van de commune van Baudet. En waarom een 'Forumapp'? Is het niet veel handiger om alle racisten gewoon een grote gele F te laten dragen? Ik zie hier wel een leuk handeltje in voor Sywert van der Lienden. 

Die avond had ik nog een paar vrienden op visite en ook met minder dan het geplande aantal mensen kan een verjaarsviering heel gezellig zijn!

Zondag ontdekte ik dat ik geen grapje maakte toen ik laatst een vriend die met een klusje hielp vertelde: 'Geen zorgen, als ik eerdaags met blote voeten uit bed stap, dan vind ik die vermiste schroef wel.' En voilà!
En groot deel van de dag bracht ik in bed door want dat 'niet zo lekker voelen' had zich uitgemond in ziek voelen. Beetje jammer. Dus ik meldde mij af voor een bedrijfsfeest waar ik zou werken. Dan verwacht je 'beterschap, joh!' te horen maar geen scheldpartij. Maar goed, voor veel organisaties zijn de zelfstandigen die zij voor evenementen inhuren weinig meer waard dan de ballonnen die boven het podium hangen. Fotografen, dj's, danseressen, garderobe- en barpersoneel, de video-editor die de 'aftermovie' in elkaar zet...die weten allemaal wat ik bedoel. 

'Ja, maar als ZZP'er kun je je toch aansluiten bij vakbond FNV Zelfstandigen?' Klopt. Maar wat doet de FNV voor zelfstandigen, behalve premies innen? Af en toe roepen dat het beter moet. Heel fijn. Maar dat wisten wij zelfstandigen ook al, hoor. 

Ook een uitnodiging voor een burlesquefeest moest ik helaas laten gaan. In plaats daarvan zat ik in kamerjas op de bank met een pot thee voor mijn neus naar een film te kijken.

De muziek van deze week: Apocalyptica - 'Seemann' feat. Nina Hagen


3 opmerkingen:

 1. Alsnog van harte Gefeliciteerd met je verjaardag. Jammer dat niet iedereen op je feestje kon komen maar er heerst inderdaad een gemeen buikgriepje zie ik om me heen. Ik probeer er stiekem aan te ontkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Verandering hou je toch niet tegen, dus je kunt het maar beter zo doen dat je er wat van leert en wat mee kunt.

  Geen grote gele F graag, dat kan verward worden met een voetbalclub uit Rotterdam. Misschien is het logo van een kabouter iets? Of lijkt dat weer op het logo van een andere voetbalclub?

  Love As Always
  Dimario

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weer een drukke week en die eindigde niet zo fijn met ziek zijn.
  Alsnog van Harte Gefeliciteerd
  Is alweer een tijdje terug dat ik je langs zag komen...maar het begin is er weer
  Groetjes en fijne week

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!