Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, januari 24, 2018

Automatisering

Ooit klaagde men over de komst van machines in de landbouw. Duizenden landarbeiders zouden hun baan verliezen. Ondanks protesten kwamen de machines. En duizenden landarbeiders verloren hun baan.

Ooit klaagde men over de komst van machines in fabrieken. Duizenden fabrieksarbeiders zouden hun baan verliezen. Ondanks protesten kwamen de machines. En duizenden fabrieksarbeiders verloren hun baan.

Later kwamen er banen in industrieën die nog niet bestonden: in de robotica en in de ICT bijvoorbeeld. En data-analisten die betaald kregen om uit te zoeken hoeveel bedrijven konden besparen door mensen te vervangen door computerprogramma's. Nu zijn er computerprogramma's die ook dat werk beter en sneller kunnen doen en raken steeds meer data-analisten werkloos.

Gelukkig was er nog lekker ouderwets menselijke handarbeid die nooit door een robot gedaan zou kunnen worden. Toch? Niet helemaal:Nu rest er nog maar een vraag: wat zullen wij eens gaan doen met al die vrije tijd die wij binnen enkele generaties in overvloed zullen hebben?

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

8 opmerkingen:

 1. Ondanks de vrije tijd die ons te wachten staat, moet er ook brood op de plank komen. Door te nietsen verdienen we ook geen cent. Zo rooskleurig zal het dus wel niet worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We zullen creatief moeten zijn met hoe we ons tijd gaan indelen, niet alleen met vrij zijn, maar ook met werken.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toch leuk om te zien hoe de robotten de schoen maken. Aan het eind van het filmpje lijken het net twee zwanen.
  Het werk zal nooit volledig uit de wereld gaan. Er blijven altijd ambachtslieden nodig, om maar een zijspoor te noemen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. er zullen altijd jobs overblijven die niet door machines te vervangen zijn
  Een @->- voor jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik probeer voor mij te zien hoe zo'n robot klinkers in een straat gaat leggen met tikken erachteraan en het zand verwijdert, zal vast ook kunnen... stratenmakers op zee straks misschien?

  Ik blijf het ook erg dubbel vinden allemaal... men moet dan toch echt iets anders gaan verzinnen hoe ons mensen te blijven onderhouden, als dat geregeld is, kunnen zij doen wat zij willen... met de robots maar kunnen mensen ook overleven.

  Wie weet worden wij dus wel uitgeroeid door robots straks... nul inkomen, geen eten, dus verhongeren we daardoor ipv door een oorlog of zo.

  X

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha, leuk onderwerp! Ik ben een ict-er, en houd van kunstmatige intelligentie en robots enzo. Bere-interessant in ieder geval. Nu even kijken wat handig is om te automatiseren en wat we leiver zelf willen blijven doen.... (het gaat ook best vaak mis, er is nog wel het een en ander te doen ook op it gebied...)

  De angst dat men straks "niets" meer te doen heeft omdat het werk wordt overgenomen is natuurlijk dom. Alsof je leven ingevuld moet worden door werk? Werken doe je voor het geld, daarnaast doe je gewoon wat je leuk vindt (misschien hetzelfde werk wel). En het niet de hele dag bezig willen zijn met standaard repetitief werk onderscheidt de mens van de robot, toch?Eindelijk tijd voor ontwikkeling!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Binnen enkele generaties...... mijn generaties zijn op dus N.V.T. voor mij;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Persoonlijk juich ik de automatisering toe, vooral dan voor geestdodende werkjes.
  Alleen... er zit natuurlijk een maar aan: dan moet men ook het minimumloon aan iedereen garanderen zodat de vrije tijd zinvol kan ingevuld worden en niet met zoeken naar (onbestaande) jobs...

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht