Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, mei 17, 2017

Wat is er mis met Nederlands?

Er zijn mensen die verwachten dat het personeel op hun buitenlandse vakantieverblijf perfect Nederlands spreekt 'want wij zijn er te gast en dan moeten zij rekening met ons houden!' Toch denk ik dat zij vreemd zouden opkijken wanneer zij op safari zouden zijn in Botswana en 's morgens hun hoofd uit de tent steken waarop een lokale bewoner vriendelijk glimlachend zijn hand opsteekt en 'Môgge!' zegt.

Over personeel gesproken: ik was op zoek naar een (bij)baan en kwam baanomschrijvingen tegen als 'Operational Supply Chain Planner'. Let wel: als vacature bij een Nederlands bedrijf! Navraag leerde overigens dat men simpelweg op zoek was naar een inkoper...maar ja, dat is blijkbaar niet chique genoeg. Of zo.

Erg genoeg dat wij geen recensie van een spelletje meer schrijven om een reis te winnen maar een review van een game om een trip te winnen maar áls er al Nederlands wordt geschreven of gesproken is dat erg vaak niet erg goed.

Onlangs hoorde ik in de trein:
'Er is niemand op het werk die beter Nederlands spreekt dan mij!'

Sorry, maar ik vind dat grappig.Wat is er in Nederland mis met het taalonderwijs? Is dat een minister die vindt dat het vak Nederlands best kan worden afgeschaft 'want een docent Wiskunde kan ook best op de taal letten.'? Geen idee waar het aan ligt maar als ik rondkijk naar het taalgevoel van mensen die op Twitter en Facebook hun mening uiten dan vrees ik het ergste: als na de verkiezing van Geert Wilders als Minister President inderdaad iedereen het land uit moet die 'geeneens goet Hollants praat' dan wordt het wel érg leeg in Nederland. Voordeel: het aantal online bedreigingen zal enorm dalen. Dus geen 'Ik zal jouw wel effe kapot slaan, mannetje!' en 'Door mensen als jouw hebbe we straks de sharia!'

Docenten in het hoger onderwijs merken dat het in ruim de helft van de tentamens (klik) droef gesteld is met de kennis van de Nederlandse taal.
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

8 opmerkingen:

 1. Ik ben gewoon een bedrijflijder.. en nee, die tweede ij is ook goed geschreven.. Ik lijd heel veel ;-)

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toen het woord manager in de taal kwam is het gezeik begonnen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. deze week kreeg ik de opmerking van een leerling, waarom ik geen AN sprak,
  bij bejaarde mensen moet je daar niet meer mee aankomen en ze begrijpen me....
  en je humor over taal is goed, moet kunnen
  Eén @->- voor jou

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb begrepen dat je niet meer mag zeggen dat je ABN spreekt, maar dat dit een andere term is geworden, natuurlijk ben ik de eventuele nieuwe term vergeten.. uhhhh

  en ik zie ook dat ik nog weleens tik foutjes maak in mijn stukken, als de zinsopbouw maar goed is.

  En laatst kreeg ik nog te horen, wat een mooi handschrift heb jij, van een jongere dame die hier was een dagje, en toen zei ik, ja wij kregen nog schoonschrijven vroeger. Zij vertelde mij, dat zij dat ook nog wel gehad hebben, maar is dit nu nog zo?

  X

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Er zijn "hooggeleerde" mensen die het niet goed aanleren van de Nederlandse taal verdedigen omdat het té moeilijk zou zijn de taal aan te leren als het niet "je eigen taal is" en het eigenlijk ook niet belangrijk is.
  Het blijkt interessant om fout taalgebruik over te nemen omdat het ook een vorm van "je onderscheiden" is als je het over "die meisje" en al die andere foute vormen hebt.
  Al zal iedereen wel eens een foutje maken ook als hij/zij het wél goed geleerd heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ach eigenlijk is er niet veel veranderd, vroeger waren er ook mensen die niet goed konden schrijven, niemand die zich er druk overmaakte. Nu wird je gelijk met je hoofd op het hakblok gelegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Met de examens Nederlands is het ook droef gesteld waardoor leerlingen die doorgaans hoge cijfers halen, voor hun Moedertaal een krappe zes halen. Dat was bij mijn dochter ook het geval en reken maar dat ik er op gehamerd heb dat haar spelling en grammatica klopte.
  Foutloos schrijven zie ik als een uitdaging. Ik erger me overigens ook aan de term: "Holland," Want het is: "Nederland."
  Geletterde groet (-:

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het Nederlands is voor de Nederlanders ook moeilijk denk ik. Die persoon in de trein die je hoorde... had misschien wel gelijk joh ;-)!
  Vandaag kreeg ik een brief van de belastingdienst.. een persoonlijke brief, er zaten een hoop fouten in, niet te geloven. Maar goed.. Ik houd van onze taal!
  Groetjesss

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht