Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, november 29, 2017

Zijn vrijwilligers goed voor de economie?

8 Miljoen Nederlanders doen een uur per week vrijwilligerswerk

Dat gaat dus om ruim 200.000 voltijdsbanen of een half miljoen deeltijdsbanen. Als bedrijven, overheid en instellingen zouden stoppen met mensen gratis te laten werken zou er betaald werk zijn voor ruim een derde van het huidige aantal werklozen. Bijkomend voordeel: mensen die geld ontvangen voor hun arbeid stoppen dat geld in de economie. Dat geld is dus zeker niet verloren maar gaat naar lokale horeca, kleine winkeliers, internet-ondernemingen, et cetera.

VVD en PvdA willen toch zo graag dat de economie wordt gestimuleerd? Welnu: het enige dat men hoeft te doen is bedrijven dwingen mensen te betalen voor arbeid. En dan met name het minimum loon uit te laten  betalen.  Over het aantal bedrijven dat studenten 'gratis werkervaring' laat opdoen onder het mom van 'stage' zijn geen cijfers te vinden. Maar het loopt in de tienduizenden banen die gratis worden ingevuld. Vaak voor weinig meer dan een reiskostenvergoeding.

Langdurig werklozen mogen 'gratis' werkervaring opdoen. Met als gevolg dat betaalde krachten worden ontslagen. Vraagje: hoeveel geld geven mensen uit die 'mogen' werken in ruil voor behoud van uitkering? Meer of minder dan mensen die ten minste het minimumloon ontvangen?Met het afschaffen van 'gratis stageplaatsen' en die te laten vervullen door fatsoenlijk betaalde krachten zou Nederland als enige land ter wereld een werkloosheidspercentage kunnen bereiken van precies nul.

=====================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

8 opmerkingen:

 1. Ik ben het met je eens. De economie kan slechts draaien als de mensen geld verdienen. Gratis vrijwilligerswerk helpt de economie niet.Integendeel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wij hebben ook stagiares en die worden niet betaald, maar er worden ook geen uren voor weggeschreven van werkenden mensen. Stage bij ons is extra. Ze doen wat voor mij, daarom hou ik tijd over en kan ik ze meer dingen bijleren.
  Het zijn wel stagiaires die een opleiding volgen speciaal voor dierenverzorging.

  Love as alwyas
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind vrijwilligerswerk niks. Als hobby prima, maar niet als het met uitkeringsregels te maken heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. en toch, zo'n vrijwilliger is goud waard....
  Een @->- voor jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja, de 'vrijwillige' buschauffeur die met behoud van... op een lijntje rijdt. Die geeft niet meer uit omdat hij verplicht wordt dat werk te doen zonder er mee te verdienen. Als ik het voor het zeggen had....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het vrijwilligerswerk is behoorlijk uit de hand gelopen, ik doe er álles aan wat ik kan, ik weiger vrijwilligerswerk te doen. Er is genoeg te doen in m'n familiekring en omgeving om m'n steentje bij te dragen aan de maatschappij.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het begrip vrijwillig is nogal uit zijn verband getrokken. Mensen die ingeschreven staan bij het arbeidsbureau worden vaak verplicht onbetaald vrijwilligerswerk te doen. Doen ze dat niet? Dan ook geen uitkering? Dat vind ik stijlloos.
  Vrijwilligers zijn goud waard voor de samenleving! Koffie schenken in een verzorgingshuis in letterlijk en figuurlijk onbetaalbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Daar heb je volkomen gelijk in, ook ik erger me aan al die 'schijn'jobs waar van je verwacht wordt gratis 'ervaring op te doen maar er alleen toe dienen heel goedkope werkkrachten aan de industrie te leveren. Zwarte Piet een teken van slavernij? Laat ons maar een nagaan hoe men alle inwoners van het land als slaven gebruikt!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht