Addthis

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

woensdag, september 07, 2016

Bent u tegen 'gratis geld'? En als u dat zelf krijgt? #Basisinkomen

U heeft vast al eens gehoord van het idee van een vast Basisinkomen voor iedereen en denkt wellicht dat het een revolutionair nieuw idee is. Dat valt wel mee. In 1933 verscheen dit artikel: http://basisinkomen.nl/basisinkomen-grondslag-eener-nieuwe-samenleving-1933/

Raymond Gradus, hoogleraar Economie aan de Vrije Universiteit, is tegen een Basis Inkomen. Het zou te duur zijn 'want nu kosten alle uitkeringen samen 75 miljard en een basis inkomen voor iedereen zou 100 miljard kosten'. Als ik de kleuterjuf was van deze meneer zou ik mij rot schamen.

'Blijkbaar heb ik hem niet geleerd simpele rekensommetjes te maken en na te denken. Mogelijk heeft hij gedroomd dat alle uitkeringen samen 75 miljard euro kosten want in werkelijkheid ligt dat bedrag op minder dan de helft.' Als je de 'gratis uitkering voor ouderen' (de AOW) niet meerekent dan: http://www.baasvannederland.nl/Overheidsuitgaven/1 Wat deze zelfbenoemde expert ook even 'vergeet' mee te tellen is het salaris van al die tienduizenden ambtenaren die zich bezig houden met het uitkeren en berekenen van al die uitkeringen, het controleren op fraude, het rechtzetten van hun eigen rekenfouten, het onderhoud en de bijbehorende vaste lasten van al die honderden gemeentelijke kantoorgebouwen. Verder gaat deze meneer uit van de vooronderstelling dat ook baby's dat basisinkomen zouden ontvangen én dat er 20 miljoen mensen wonen in Nederland.

Verder 'vergeet' hij dat nu al grote groepen mensen heel veel geld krijgen zonder dat zij er iets voor hoeven te doen: huiseigenaren ontvangen samen zo'n 14 miljard euro aan gratis subsidie in de vorm van de door de VVD zo geliefde HRA: hypotheek rente aftrek. http://daskapital.nl/2015/10/hier_komt_14_miljard_hypotheek.html

En alle ouderen in Nederland krijgen maandelijks een hoop geld zonder dat zij daarvoor formulieren moeten invullen, zich niet regelmatig bij een of andere ambtenaar hoeven te melden en zelfs geen dag in hun leven gewerkt hoeven te hebben. Ook is de overheid ervan overtuigd dat zij niet lui zijn en nooit zullen frauderen. Dit gratis geld staat bekend als 'AOW'. http://www.nu.nl/weekend/4272339/iedereen-basisinkomen-experiment-maar-blijft-terugkeren.html

Vreemd eigenlijk dat vooral ouderen tegen het idee van #basisinkomen zijn. Want wat is #AOW feitelijk?

Het veelgebruikte smoesje: 'Ja maar mensen die zomaar geld krijgen doen dan helemaal niets meer voor de maatschappij!' is daarmee naar de sprookjeshoek verdreven en bovendien nergens op gebaseerd. Tenzij het inderdaad waar is dat er geen ouderen als vrijwilliger werken in sportkantines, buurthuizen en kinderboerderijen. Is het dan echt waar dat mensen van 65 en ouder niet in de politiek of zakenwereld te vinden zijn of bijvoorbeeld als penningmeester van een bewonerscommissie? Volgens de tegenstanders van een Basisinkomen doen mensen die 'zomaar gratis geld' krijgen namelijk helemaal niets meer vanaf het moment dat zij die uitkering ontvangen. Ik denk dat zij reageren vanuit de gedachte wat zij zélf zouden doen met een Basisinkomen.

En u? Krijgt u gratis geld? Het buurthuis bij u om de hoek? Kreeg de bank waarbij u uw geldzaken doet misschien een paar miljard euro 'gratis geld' toen bleek dat het management een paar decennia lang 'een paar foutjes' had gemaakt? Ontvangt de voetbalclub van uw (klein)kind geld van de overheid en dus van u en uw medeburgers? Krijgt uw (groot)moeder 'gratis geld' zodat zij niet volledig opdraait voor haar eigen zorgkosten? Ik ben benieuwd naar uw antwoorden en kijk vooral uit naar uw antwoorden op de vraag: wie zouden allemaal 'gratis geld' moeten krijgen en waarom?

De argumenten tégen het Basisinkomen komen altijd op deze twee argumenten neer: 'Het is te duur!' en 'Mensen die niet hoeven te werken zullen ophouden met werken en dan stort de economie in!'. Het eerste is al meerdere malen onderuit gehaald en voor het tweede is er absoluut geen bewijs. Het is uitsluitend 'een gevoel'. Iemand van de VVD zei: 'Kan me niet schelen wat er uit die experimenten komt. Ik ben toch tegen.' Helder.

https://medium.com/@ronaldmulder/basisinkomen-geen-kwestie-van-geloof-meer-9d9a07e2d052#.kmax6onso

Lezers die goed onderbouwde argumenten kennen tégen het Basisinkomen (en dat dus zelf ook weigeren te ontvangen in de vorm van bijvoorbeeld AOW of HRA) nodig ik van harte hun mening te ventileren in het commentaarvenster onder dit blogstukje. Alvast hartelijk bedankt!

=================================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden.

6 opmerkingen:

 1. Wat de tegenstanders denken misschien.. dat dat gratis geld een miljoen is of zo. Het is een basis die verder uitgebreid kan en moet worden. Indien mogelijk natuurlijk. Maar daar zit dus geen verschil in met nu.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor mij hangt het ervan af hoe hoog dat basisinkomen zal zijn dan, als het op hetzelfde ligt als wat ik nu krijg, schiet ik er nog niets mee op, er zijn al andere experimenten gedaan in Canada ooit namelijk, waaruit bleek dat mensen met MEER inkomen juist dingen van de grond konden krijgen wat ze al wilden, bedrijf, winkel, whatever, maar juist die kans vonden om iets te gaan doen, namelijk werken wat men ervoor niet kon... maar goed, dat hoef ik jou niet te vertellen natuurlijk.

  X

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vindt dat de wet voor iedereen hetzelfde moet zijn, en dat mensen die werken meer moeten verdienen als mensen die thuis blijven, dat is alles....
  Eén @->- voor jou

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede morgen lieve Terrbel. Ik behoor zelf tot die ouderen die zogezegd elke maand hun geld gratis thuis krijgen. Je vergeet daarbij één ding: dat ik daarvoor heel mijn leven hard gewerkt heb en op dat inkomen meer dan de helft afdroeg voor de sociale zekerheid en het pensioen van de ouders. Nu wil de jeugd niet meer afdokken voor ons, het liefst van al zouden ze ons allemaal dood zien gaan zodat we niet meer te duur voor de maatschappij zijn. Het doet pijn hoor je als klaploper betiteld te zien en dat terwijl je na een leven van labeur eindelijk tot wat rust komt. Gisteren nog in DWDD gezien hoe de jongeren over ons denken die volgens hen voor de minste scheet op straat kwamen. De minste scheet? We zagen het toen al op ons afkomen: men wil de welvaartsmaatschappij zo graag afschaffen. En op straat komen tegen de koude oorlog, de atoombommen en atoomenergie, voor het aanvaarden van homo's en inwijkelingen, of het milieu is dat een scheet?
  Dar gezegd zijnde: ik ben beslist voor een basisinkomen voor iedereen, het zou heel veel oplossen en misschien wel de solidariteit weer in de hand werken....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben wel voor een basis inkomen. Ik ben zelf huiseigenaar en krijg hypotheek aftrek, niet zo heel veel hoor. Maar huursubsidie is toch ook zoiets ??

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Blijf gerust in sprookjes geloven!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!