Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, december 02, 2015

Treinkaping bij De Punt

Grof geweld

Naar inmiddels bekend is heeft de Nederlandse overheid in 1977 bewust opdracht gegeven aan zwaarbewapende militairen om een handvol doodsbange (en deels ongewapende) jongemannen van dichtbij lafhartig dood te schieten met meerdere kogels. En heeft daar doelbewust over gelogen tegen de leden van de Tweede Kamer en via hen tegen de bevolking. Men deed het voorkomen dat zwaarbewapende terroristen onschuldige Nederlandse burgers in gijzeling hadden genomen met gebruikmaking van grof geweld. In werkelijkheid ging het om een actie van een paar Zuid-Molukse jongeren om aandacht te vragen voor hun zaak waar de Nederlandse overheid op weigerde in te gaan. Ruim 25 jaar eerder had de Nederlandse regering beloofd hen op te vangen in tijdelijke barakken in afwachting van de vorming van een eigen Zuid-Molukse staat. Later bleek dat onze geweldige regering geen moment lang van plan is geweest die belofte in te lossen. Wat uiteindelijk leidde tot de beruchte 'Treinkaping bij De Punt'.

Leugens

Dankzij afluisterapparatuur wist Minister Dries van Agt al dat de treinkapers geen moment van plan waren hun dreigement (het vermoorden van gijzelaars) uit te voeren. Toch gaf hij de opdracht tot moord met hollow-point munitie. Weliswaar tegen internationale verdragen in maar daar heeft de Nederlandse regering zich nog nooit wat van aangetrokken. Ook die dag niet. Diverse regeringswoordvoerders (waaronder toenmalig minister van Agt die opeens last heeft van zijn geheugen) ontkenden dat de gijzelnemers omkwamen in een kogelregen maar beweerden doodleuk dat zij met 'een enkel gericht schot' zijn uitgeschakeld. Dat de meeste doden meer dan tien wonden hadden bij de autopsie en in één dode zelfs 14 kogels in het lijf zijn aangetroffen dient blijkbaar niet als bewijs van een grove leugen.

Reactie Rutte

Hier de reactie van minister-president Mark Rutte toen hij hoorde dat die Molukkers glashard waren geliquideerd in opdracht van de toenmalige regering:

Hoe zou u de zaak hebben opgelost?

10 opmerkingen:

 1. De zus van mijn vriend is getrouwd met een man die één van de gegijzelden was. Hij was directeur van een papierfabriek in Oude Pekela.

  De zus van een andere vriend had verkering met één van de kapers.

  En zo zaten we in een spagaat: tegen de kapingen, maar wel heel veel begrip voor de Molukse Zaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou met een vreedzame oplossing komen uiteraard.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat als ze waren gaan praten, dat ze misschien wel dachten, dan denken alle kapers, terroristen en dergelijke dat er met ons te praten of te onderhandelen. Je weet het toch.. mensen liegen en bedriegen graag.. Hoe groter de stropdas.. hoe groter de leugen.

  Love AS Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er klopt echt iets niet aan hoe dit gegaan is en het is jammer dat er niet aan een vreedzame oplossing is gedacht en dat er toen en nu vreemd mee om werd/wordt gegaan. Dat klopt niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die treinkaping duurde allemaal veel te lang, men had meteen moeten ingrijpen.
  Maar ja.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kan het me nog goed herinneren, was een schok.
  Andere kant blijkt ook dat een gijzeling nooit een gewenste oplossing geeft. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kan mij die spannende tijden nog heel goed herinneren. Er is inderdaad vel fout gegaan, maar besef wel dat we zoiets nog nooit hadden meegemaakt in Nederland

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tja lieve Terrebel, achteraf weet men het wel, op het moment zelf was dat een andere zaak. Maar één ding is zeker: geweld kan je niet met geweld te lijf gaan maar met overredingskracht en vooral met een luisterend oor!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tja hoe had het opgelost moeten worden, ze hadden het nooit zo ver moeten laten komen. De regering had zich aan hun beloftes moeten houden. Geweld is nooit goed te praten, maar naar blijkt was er geen geweld door de molukkers gebruikt toch? Het is vreselijk zoals zij behandeld zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Met een spreekwoord, "wie kaatst kan de bal verwachten"!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit stukje