Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, juli 27, 2015

Appels met peren vergelijken

Niet al de bezoekers van dit weblog kunnen rekenen...Bij dit stukje gaf iemand als commentaar: 'Ja maar die ruim 11 miljard per jaar voor HRA is een schijntje vergeleken met de 2,2 miljard die huursubsidie ons jaarlijks kost!' Volgens de anonieme reageerder kosten huurders de maatschappij dus meer geld dan huizenbezitters...erg vermakelijk! (En ronduit dom natuurlijk. Of gewoon glashard gelogen.)

Basisinkomen

Nog even over dat idee van een Basisinkomen voor iedereen waar ik het hier over had. Dat is dus een BASISinkomen. Wie dat kan en wil kan daarbovenop geld bijverdienen. Met werken. Of met het vangen van rente over het bedrag dat de ouders in een fonds hebben gestopt. Of door kamerlid te worden, of crimineel. Ik weet dat er mensen zijn die het niet (zullen) redden met een basisinkomen van €1000 per maand. Ik kan daar over mee praten want - met mijn zoon samen - mag ik het doen met €850 per maand. Met €77 aan zorgtoeslag en vaste lasten van €780 blijft er €147 per maand over voor voedsel, kleding, vervoer en hobbies. Minder dan €5 per dag. En toch redden wij het. Met name dankzij het gratis voedsel van de Voedselbank. Wrang is dat ik geen vrijwilligerswerk voor hen mag doen als 'dankjewel' want ik zit in de Participatiewet en met vast vrijwilligerswerk 'zit u uw eigen reïntegratie op de arbeidsmarkt in de weg und das ist verboten. Ordnung muss sein. Heil! Klack!'

Druk maken

'Ik weet dat je je graag druk maakt over het onrecht in de wereld en daar graag over schrijft maar je moet er mee ophouden en meer positieve dingen denken en schrijven.' 
-'Jij wilt dus dat ik volledig voorbij ga aan mijn idealen, stop met denken wat ik denk en schrijven wat ik schrijf.' 
'Ja, want ik word soms wat moedeloos van wat jij zegt en schrijft. Ik wil helemaal niet nadenken over al die ellende!' 
-'Dus omdat jij het niet prettig vind moet ik mijzelf verloochenen?' 
'Eh...' 

Met alle respect voor mensen die graag leven met de kop in het zand: ik ga lekker door met mij druk maken over onrecht. Lekker puh!

Moordenaars zijn niet hetzelfde als moordenaars

'Mensen die los van de overheid besluiten andere mensen te vermoorden alleen maar omdat ze anders zijn kun je niet vergelijken met mensen die los van de overheid besluiten andere mensen te vermoorden alleen maar omdat ze anders zijn want je kunt geen appels met peren vergelijken.'

Doden uit ideologische overwegingen is niet hetzelfde als doden uit ideologische overwegingen.

Waar ging de discussie om? Om IS-strijders die 'slechte moslims en christenen' vermoorden omdat zij een bepaalde ideologie ('De islam is de beste religie') aanhangen versus blanke Amerikaanse politie agenten die vanuit een bepaalde ideologie ('Blanken zijn het uitverkoren ras') donker gekleurde burgers vermoorden. 'Ja maar IS vermoord mensen op een georganiseerde manier en die agenten niet!' Alsof dat de slachtoffers minder dood maakt. Klein feitje: alleen al in 2014 werden ruim 1000 Amerikaanse burgers ten onrechte doodgeschoten door Amerikaanse politie agenten. Ik noem dat geen 'incidenten'. Als één van mijn bronnen gaf ik de toonaangevende nieuwsdienst 'The Guardian' op. Mijn discussie genoot beriep zich op 'zijn gevoel'. Ik vroeg hem - best sarcastisch eigenlijk - waarom hij 'zijn gevoel' niet op de loonlijst van The Guardian wilden hebben. Zo'n goede journalist kunnen zij vast goed gebruiken!

Kun je appels met peren vergelijken?

'Je kunt geen appels met peren vergelijken!' is een vreemde uitdrukking want de betekenis is: 'Dat zijn twee totaal verschillende zaken!' Maar dat is helemaal niet waar in deze vergelijking. Appels en peren zijn beiden een fruitsoort en daardoor juist uitstekend te vergelijken. Twee identieke zaken zijn juist niet met elkaar te vergelijken omdat zij gelijk zijn aan elkaar. Er zit dus geen enkel verschil tussen de twee.

Hier dacht ik aan toen iemand in reactie op een stukje van mij verklaarde dat je bootvluchtelingen (uit Syrië) absoluut niet kunt vergelijken met vluchtelingen in boten (Nederlanders die voor het Nazi regime naar Engeland vluchtten.). In beide gevallen betreft het mensen die opzettelijk alles wat zij kennen achter zich laten op de vlucht voor een oorlogssituatie en in de hoop op een betere toekomst in een land waar ze de taal niet spreken. 'Vluchtelingen in boten kun je absoluut niet vergelijken met bootvluchtelingen!', probeerde de anonieme PVV-stemmer.

Hier een historisch stukje over appels met peren vergelijken door een PVV-kamerlid:


En om het geheel wat luchtig te houden hier een lekker zomer liedje van Will and The People: Lay me down


6 opmerkingen:

 1. Oh wat een heerlijk stukje weer Terrebel, en ga lekker door juist met jouw stukken schrijven, ook al reageer ik niet altijd, lees ik niet alles altijd, omdat ook ik ervoor kies, nu wel of nu even niet! Dat is ook mijn goed recht en daarom, waarom reageren als je het niet wilt lezen of niet wilt weten allemaal...

  Jij weet wel, dat ik mij er ook mee bezig hou op mijn manier, kop in het zand steken zeker niet! En kom ik jou weer lezen om weer even de lach op mijn gezicht te toveren want alleen jij kunt op een geweldige wijze het nieuws zo brengen dat ik ervan moet lachen vaak, soms met een traan... maar altijd zoals het is!

  X Ga dus zo door! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 2. de zogenaamde redenen maken dat moord in het ene geval goed en in het andere geval minder goed is enz. Excuses om wreedheden te doen kan men steeds vinden, hoe absurd soms ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goh lieve Terrebel, blijf je AUB kwaad maken over het onrecht in deze samenleving en blijf er indringende logs over maken, dat maakt jou en je stekje juist zo uniek! Natuurlijk voel jij je soms als een roepende in de woestijn, maar zelfs als je er slechts één iemand mee bereikt, is dat beslist al de moeite waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die 11 miljard is overigens ook een achterhaald verhaal, want dit jaar overschrijden we een bedrag van 13 miljard dat aan HRA wordt verstrekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jouw schrijven is eigenlijk meer therapeutisch, niet op tegen hoor en blijf rustig appels met peren vergelijken.
  Je valt wat te veel in herhaling om er inhoudelijk op te reageren want dan zou ik óók steeds in herhaling moeten vervallen.
  Heel jammer dat Bob Smalhout ons ontvallen is, dié man wist hoe je een goed onderbouwd verhaalkon schrijven, nog vrij nieuw als opinieschrijver is Nausicaa Marbe, óók iemand die héél goed de vinger op zere plekken kan leggen. Zij (deden) en doen dat zónder een oordeel te geven over mensen die er anders over denken en dat is een eerste vereiste om mensen aan het denken te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Anoniem01:06

  Hoewel je treurige onderwerpen beschrijft heb je toch weer een glimlach op mijn gezicht gekregen.

  Vriendelijke groet,

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht