Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, september 28, 2015

Schulden door luxe

Gemiddelde schuld €40.000

De gemiddelde Nederlander (m/v) die een schuld heeft, heeft er een van bijna €40.000. Ik vind dat heel veel geld. Zeker in aanmerking nemend dat hypotheekschulden niet zijn meegenomen in de berekening. Het gaat om ruim 200.000 gezinnen. http://www.elsevier.nl/Economie/nieuws/2014/5/Steeds-meer-huishoudens-in-de-schulden-voor-luxe-goederen-1515212W/

Grootste oorzaak: luxe artikelen

De meeste schulden worden veroorzaakt doordat mensen geld lenen voor luxe artikelen als auto's, televisietoestellen en vakanties.  Banken zijn hier heel blij mee want zij verdienen ontzettend veel geld met de enorme rentes op al die schulden. Daarom willen de banken niet dat de overheid ingrijpt. Banken zijn - kort door de bocht - ook verantwoordelijk voor de huidige economische crisis. Maar hoeven zich niet te verantwoorden.

Noodsituatie Syrië

Evenmin als de veroorzakers van de noodsituatie in Syrië. Kijk maar even waar de meeste bommen worden gemaakt die Syrische dorpen platgooien waarna de voormalige bewoners geen keus hebben dan te vluchten. De wapens worden onder meer geleverd door Saoedi-Arabië dat het geleverde wapentuig uit het Westen betrekt.

Grootste leveranciers van de dodelijke bommen zijn Rusland, Wit-Rusland en Noord-Korea. http://sargasso.nl/waar-komen-de-wapens-in-de-syrie-vandaan/ De communicatiemiddelen waarmee de schurken met elkaar kunnen afstemmen wie welke bom op welk dorp gooit (de 'waarom- vraag' wordt later via de PR machine bedacht) worden vooral betrokken van Engelse en Duitse bedrijven.

Omdat de bombardementen zo 'goed' worden uitgevoerd heeft de helft van alle burgers in Syrië geen huis meer. Die miljoen vluchtelingen zíjn geen probleem, die miljoen vluchtelingen hébben een probleem. Maar om een of andere reden worden zij gezien als de oorzaak en niet als slachtoffers. Met dit stukje wil ik daar de aandacht op vestigen.

7 opmerkingen:

 1. Ik kijk weleens naar uitstel van executie of een dubbeltje op zijn kant, en ik snap bij voorbaat al niet, de schulden die mensen hebben en dan nog altijd een dak boven hun hoofd hebben nog geen openbare verkoop aan hun broek hebben gehad, waar ik met mijn huurhuisje ooit bij een schuld van slechts 8000 euro naar boven afgerond, bijna mijn huis kwijt was, de nuon niet meer wilde leveren en ik niets meer over hield om boodschappen van te doen en ja, zelfs executie verkoop al aan de deur hing van huishoudelijke apparaten hier, zelfs mijn koelkast en fornuis stonden op de lijst en de wasmachine.... het is dat mijn ouders mij hebben geholpen toen en ik hoop hen, hoelang ook geleden ondertussen, 10 jaar dus nu, mag en kan terug betalen, dit hoeft niet, maar wil ik wel.

  X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De banken hebben veel schuld aan alles !

  Maar de mensen laten zich vangen :-). Ik ben ook een mens.

  Toch heb ik enkel hypotheekschulden. Al bijna 20 jaar en ooit ging 1/3 van ons loon samen naar de hypotheek. Nu is dat nog maar 1/4. Terwijl we toch steeds beter gaan wonen zijn (het is ons vierde huis!). Op dat vlak dus geen verslechtering.

  Na bijna 20 jaar ben ik dat echt beu om te betalen aan de bank om te kunnen wonen, maar ooit (binnen een jaar of 8 ofzo is het ècht wel van ons).

  Maar de bank zelf spreekt ons regelmatig aan met de vraag of we geen autolening zouden willen om met die nieuwste auto te rijden want dat kan perfect en willen we niet meer financiële ruimte en inderdaad die droomreis die kan ook zegt de bank, maar wij willen dat allemaal niet. Maar het is wel ERG verleidelijk. Want je leeft tenslotte maar één keer en NU kan het.
  Maar het maakt niet gelukkiger...

  We sparen dus gewoon voor alles ook al doet dat precies meer pijn om dat spaargeld te gebruiken voor LUXE, maar dat doet meer pijn omdat je weet hoeveel bloed, zweet en tranen dat kost om dat geld te sparen , om er voor te werken...
  Ik werk trouwens niet, maar onze man des te meer...Wat ie dan weer graag doet. Zijn werk is zijn hobby.
  Het zou eigenlijk verboden moeten worden om kleine luxe leningen aan te gaan...
  Voor een huis daarentegen vind ik het nog steeds te aanvaarden. Zeker met de huidiger rente. Maar wij hebben ooit een lening gehad aan meer dan 5 %. Nu nog amper 2,5 % dus, maar ook dat heeft mij veel telefoontjes gekost omdat voor elkaar te krijgen.

  Ik ben trouwens heel klein begonnnen. Met een loon op mijn 19de van 800 Euro. Fulltime! Ongeveer 20 jaar geleden. Ik woonde met mijn toenmalige man op een piepklein appartement. Toen we een huis bouwden zagen we letterlijke zwarte sneeuw. Onze dochter was toen ook net geboren. Zij had geen tekort, maar zelf had ik veel van niets. Ik heb jarenlang geen nieuwe schoenen of kleren gekocht. En op vakantie gaan zat er ook niet in. Ondertussen kwamen er nog kinderen. Misschien dom, maar soit.
  Hij stierf dus op zijn 31ste en ik bleef alleen achter en pas toen heb ik weer licht gezien op financieel vlak. Want hij was er niet meer om geld uit te geven aan hobby's (groot verschil trouwens!).
  Anderhalf jaar later leerde ik mijn huidige man kennen en heb ik nooit nog financiële ellende gekend.
  Daar ben ik mijn man wel dankbaar voor.

  Hij wil trouwens wel zo een schone auto :-), maar ik weet hem telkens te overtuigen dat de kinderen die toch alleen maar gaan afbreken :p.
  Voor de rest: dat kopen we met gespaard geld. En dat voelt goed.

  Groetjes


  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik snap echt niet dat mensen altijd weer nieuwe spullen moeten hebben. Ik weet wel dat banken heel slim zijn hoor.. als je je limiet verhoogt, betaal je minder rente. Mijn antwoord. Als ik niet rood mag staan van mezelf, dan betaal ik helemaal geen rente.

  Love As Always
  di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vergeet ook niet dat er heel wat wapens in onze landen worden gemaakt... in België toch. Men zegt wel die niet te leveren aan landen in oorlog, maar wie kan dat controleren? Genoeg achterpoortjes om dat toch te doen, want gewin gaat voor alles, ook voor mensenlevens...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Schulden zijn "handel" en je "moet" tegenwoordig van alles het nieuwste kunnen hebben, ook al kun je dat eigenlijk niet betalen. Zit al in de toetsvragen op de basisschool verwerkt daar maakte ik ooit een logje over.https://rietepietz.wordpress.com/2010/02/06/op-de-pof/

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb geen schulden. Kan niet rood staan, en als ik iets nodig heb spaar ik er voor. Simpel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. we kunnen tegenwoordig alles kopen wat we willen. Een druk op de pc of app en het wordt aan de deur afgeleverd. Veel mensen zien dit gevaar niet daar het allemaal te gemakkelijk gaat. Ik vrees dat dit cijfer nog niet alles toont. Vroeger was sparen een deugd, nu wordt men er voor verweten. Deze mentaliteit zal ons nog het zuur opbrengen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht