Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, juli 22, 2015

Wat kost ons meer geld: de HRA of de Bijstand?

MH17

Bij de herdenking van 'MH17' zei een nabestaande: 'Ik begrijp niet waarom Rutte nog steeds spreekt van 'een ramp' terwijl het voor iedereen duidelijk is dat het hier ging om niets meer of minder dan een brute lafhartige moord.'

Premier van het volk

Premier Rutte is de premier van het volk. Althans, dat gedeelte van het volk dat minimaal €50.000 per jaar op de bankrekening ontvangt. Voor hen wil hij wel een goed woordje doen en soms zelfs iets meer doen dan de schouders ophalen, vriendelijk glimlachen, omdraaien en weglopen. De rest van de burgers wordt door hem getolereerd. Soms. Over mensen met een laag inkomen denkt hij hetzelfde als de persoon in onderstaand voorbeeld:

'Mensen die een laag inkomen hebben werken gewoon niet hard genoeg: ze zijn lui!'
-'Hoeveel verdien jij eigenlijk per maand voor het werk dat je doet?'
'1800 euro.'
-'Vind je dat veel?'
'Nee, best wel weinig eigenlijk.'
-'Jij vindt jezelf dus lui?'
'Eh...'

Opvallend vaak zijn dit dezelfde mensen die ontkennen dat het klimaat (voor 90% door toedoen van de mens!) verandert en beweren zij bij het lezen van dit soort berichten glashard: 'Ja maar cijfertjes, dat zijn maar feiten! Die hebben niets te maken met de werkelijkheid!' Eh...wel dus.

Wie is de grootste 'handophouder'?

Mensen zijn grappig! Zo vinden zij dat mensen niet meer hun handje moeten ophouden bij de overheid en zijn zij dus tegen 'uitkeringstrekkers'. Maar dan halen wij er even wat feitjes bij: de hypotheek rente aftrek (HRA, een subsidie voor mensen die veel te veel geld hebben betaald voor een koopwoning) kost alle Nederlandse belastingbetalers samen ruim 11 miljard euro per jaar. Het totale bedrag wat 'huizenbezitters' aan schuld hebben (en dus onttrekken aan de economie) bedraagt momenteel ruim €670 miljard.

'Die armoedige bijstandstrekkers' kosten diezelfde belastingbetalers 6 miljard euro per jaar. Welke groep is dus de ergste 'handjesophouder': de huizenbezitter of de bijstandstrekker?En dan nog even dit filmpje dat afrekent met de mythe dat een Basisinkomen voor iedereen een slecht idee is:

(Engels)
Samenvatting:
Voor politiek links: een einde aan armoede waardoor geen uitkeringen en voedselbanken meer nodig zijn!
Voor politiek rechts: een einde aan armoede waardoor geen uitkeringen en voedselbanken meer nodig zijn!

5 opmerkingen:

 1. Wat kan jij toch altijd weer de politiek goed analyseren en er bovendien knap maar ook heel duidelijk over schrijven lieve Terrebel! Wie na het lezen van al je logjes nog altijd niet begrijpt wat er in de huidige samenleving speelt, is beslist een oen! Dat men achteraf nooit zegt: Wir haben es nicht gewüsst...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik snap de linkse gedachte niet helemaal, of is dat een uitspraak van diegenen die niet in de bijstand zitten, gezien ik met 1000 euro juist achteruit zou gaan, dat krijg ik nu namelijk al en ik trek het nog niet, want de huren gaan omhoog, kan nog altijd moeilijk de deur uit omdat er weinig over blijft, je moet toch solliciteren in goede kleding, uhm.... waar haal ik dat nu al vandaan? En dan met die paar euro meer pm, zou ik het wel moeten kunnen allemaal?

  Het bedrag is voor hier te laag, laat ze die huis bezitters maar eens goed op hun bek gaan, en de bijstand gewoon opschroeven voor een normaler leven en grotere kansen om weer aan de slag te komen of andere zaken waar je niet betaald voor wordt en wel kunt doen dan.

  X

  BeantwoordenVerwijderen
 3. bij ons gaat de BTW op elektriciteit terug naar 21 %. Altijd leuk voor die mensen die te "lui" zijn om harder te werken. Blijkbaar zijn er heel wat luieriken in onze landen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In 2010 ontvingen ruim 1,1 miljoen huishoudens huurtoeslag. Dit kostte de overheid in totaal bijna
  2,2 miljard euro. Daarbij vergeleken is de hypotheekrente aftrek een schijntje..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Interessante manier van redeneren heeft u, Adlerian Nowroze! Volgens de calculator die ik gebruik (mijn hersenen) is 2,2 miljard aan huursubsidie MINDER dan de ruim 11 miljard aan HRA. Kunt u uitleggen hoe uw berekening werkt? Ik ben erg benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit stukje