Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, mei 27, 2015

Wat is goddelijk?

Er zijn mensen die geloven dat een zeker groot land door God is uitverkoren om wapens en soldaten te leveren om een einde te maken aan de opmars van Islamitische Staat. Zelf denk ik dat een paar goede onderzoeksjournalisten een heel eind komen. Bijvoorbeeld wanneer zij achterhalen hoe IS aan de 2 miljard dollar op de bankrekening komt. Dat zal iets te maken hebben met oliehandel. Maar wie koopt er dan die olie die door mensen van IS omhoog wordt gepompt uit de woestijn? Of hoe het toch mogelijk is dat een handvol tweedehands jeeps en kalashnikovs, gehanteerd door ongetrainde maar fanatieke mannen het redelijk eenvoudig wint van jachtvliegtuigen, drones, bommenwerpers, anti tank wapens en ander duur wapentuig?

Praten tegen God

Mensen die tegen hun katten spreken vinden wij normaal 'want dat doet iedereen'. Mensen die hun overleden oma om advies vragen in tijden van nood noemen wij 'gek' 'want wie voert er nu gesprekken als je weet dat de ander nooit wat terug zal zeggen?' Vreemd genoeg vinden wij mensen die tot God bidden weer heel normaal. Waarom eigenlijk? Van die oma staat het namelijk vast dat zij ooit bestaan heeft maar van God is dat nog maar de vraag. Vanaf wanneer geloofden mensen eigenlijk in God en hoe brachten zij voor die tijd hun zondagochtend door?

Amerika christelijk?

Dat zou je eigenlijk een Amerikaan moeten vragen want de Verenigde Staten is al sinds mensenheugenis een christelijk land. Toch? Nou, eh...niet dus. Pas in 1956 werd 'In God we trust' het nationale motto. De zogeheten Founding Fathers noemden God maar zijdelings in de Grondwet. In het Eerste Amendement meldden zij zelfs specifiek dat nooit één enkele religie de overhand mag hebben 'want dan gaat het mis.' Maar probeer dat maar uit te leggen aan religieuze fanatici.

Bill O'Reilly

De Amerikaan Bill O'Reilly noemt zichzelf journalist, heeft een eigen talkshow op Fox News, doet nooit aan 'hoor en wederhoor', is bijzonder onbeleefd, scheldt gasten graag uit, laat hen nooit uitpraten, is bijzonder vooringenomen, vindt liegen de normaalste zaak van de wereld en heeft miljoenen volgelingen. Inderdaad: volgelingen. Geen fans maar volgelingen. Mensen die - net als hij - geloven dat God in al Zijn wijsheid botten van dinosaurussen hier en daar in de grond heeft gestopt om ons geloof op de proef te stellen. Die geloven dat God alcohol heeft uitgevonden en dat wij ons dus maar te pletter moeten zuipen om hem te eren.

Is marihuana goddelijk?

Als je dan vraagt: 'Ja maar als God alles heeft gecreëerd dan toch zeker ook marihuana?' 'Nee!', zegt de Heilige Bill. 'Want drugs zijn slecht dus de duivel heeft marihuana gemaakt! Bovendien is alle ellende in de wereld de schuld van atheïsten als Adolf Hitler!' -'Maar meneer O'Reilly, Hitler was Rooms-katholiek, net als u.' 'Niet waar! Ik weet zeker dat hij in zijn hoofd het geloof de rug had toegekeerd!' De achterban van zijne Achterlijkheid gaat nu niet de schellen van de ogen ('Hé, hij wordt betrapt op een leugen en om zich eruit te kletsen verzint hij nog een leugen!') maar valt de mond open van verwondering: 'Onze held kan zelfs in het verleden mensen de gedachten lezen! Wat een fenomenale man is het toch! Ik hoop maar dat hij mij toestaat de helft van mijn salaris toe te voegen aan de 25 miljoen dollar die hij jaarlijks al ontvangt om zijn waarheden te mogen verkondigen.'

8 opmerkingen:

 1. Ik geloof niet in een God en heb dat nooit gedaan. Ik ben mijn ouders die beiden uit een streng christelijk gezin komen dankbaar dat ze kozen om vrijdenkend/vrijzinnig te zijn.
  Natuurlijk ben ik zelf wel op zoek gegaan naar Zin en ik heb geprobeerd over zowat alle godsdiensten alles te weten te komen, maar ik bleef niet gelovig.
  Ik voel me daar goed bij.

  Goddelijk is voor mij in mijn tuin zitten met een glas witte wijn en genieten van de zon op mijn snoet. Het paradijs in het NU !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goddelijk haha zo lopen er een heleboel rond die je zo wel kan noemen...
  Geloven...het enige geloof dat ik heb is dat in de mens en hopelijk blijft dat zo ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hahahahaha ja hey... niet te moeilijk doen he, als ik spreek tegen mijn oma, dan krijg ik echt weleens antwoord hoor :P

  Zo spreekt de heidense hier.

  Prachtig geschreven weer en als je wilt weten hoe de kerk is ontstaan? Dan zul je terug moeten gaan naar bijv. Avalon, de mythen en sagen van Morgaine :P Viviane en de Lady of the Lake kan ook.. bla... vrouwen hadden teveel macht, en een aantal mannen wilden dat teniet doen, en dus verzonnen zij die ene God... en schreven het prachtige sprookjesboek erbij ;-)

  X

  BeantwoordenVerwijderen
 4. God bestaat niet, god is door mensen bedacht, en niet anderom.
  En het is jammer dat sommige mensen elkaar het licht in de ogen niet gunnen, en bizar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb het filmpje gekeken en de meneer heeft me niet kunnen overtuigen. Het is altijd makkelijk de fouten te zoeken en daar over te beginnen. Die meneer mag geloven wat hij wil geloven. Er zijn een grote groep mensen die zeggen, dit is ons bewijs, de ander heeft een ander bewijs. Dat mag allemaal, want het is geen wedstrijd. Laat elkaar nou eens met rust. WE zullen het hier samen moeten doen in deze wereld.

  Love As Alwyas
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gelijk heb je wat dat zinnetje over God betreft die pas heel laat in Amerika aan hun motto is toegevoegd. Gelijk heb je ook wat het bestaan van je oma en het niet bestaan van god betreft, eigenlijk zijn we van allebei zeker jij en ik hé lieve Terrebel?
  In naam van god worden verschrikkelijke dingen gepleegd, dus laat die er voor een keertje aub buiten en zeg gewoon dat het allemaal om geld en macht draait...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Misschien krijg jij wel genoeg volgelingen om een eigen stroming op te zetten, de grote denkers....die altijd precies "het tegenovergestelde" willen denken en daardoor misschien wel evenveel fouten maken omdat alles nou eenmaal twee kanten heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die mensen die zo onomstotelijk geloven dat er een hogere macht is die ze god noemen, daar zit het echte steekje los.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht