Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, mei 11, 2015

Wanneer is iets 'veel' of 'verschrikkelijk'?

MH17 neergehaald door BUK

Eigen onderzoek van de Russische overheid leidde tot de conclusie dat vlucht MH17 met zo'n 300 passagiers aan boord, 'vrijwel zeker' is neergehaald met een zogeheten 'BUK-raket' van Russische makelij 'Maar op grondgebied dat op het moment van het afvuren van de raket waarschijnlijk nog niet in handen was van het Russische invasieleger in de Oekraïne.'

Poetin 'onschuldig' en Rutte treedt op

De Russische president wast dus zijn handen in hetzelfde fonteintje als Sepp Blatter, dictator van voetbalorganisatie FIFA en is 'onschuldig'. Vooral volgens zichzelf. U mag raden naar de reactie van de officiële leider van ons land; eiste hij excuses van Poetin en een schadeloosstelling voor de nabestaanden? Deed hij een oproep aan de Ministers van Economische Zaken van de EU om Rusland te treffen door het land economisch te boycotten? Hield hij een enerverende speech tijdens een NAVO-top waarbij hij eindigde met de woorden: 'En daarom, dames en heren, moeten wij de dictator Poetin een halt toeroepen door Moskou, inclusief de werkkamer van Vladimir Poetin met hem daarin, zo snel en zo hard mogelijk plat te bombarderen. Wie is er met mij!?' Niets van dat al. Onze grote inspirerende leider haalde bijzonder daadkrachtig zijn schouders op. En zal vermoedelijk weer een handelsdelegatie die kant op sturen. Dat zal ze leren!

'Ich habe es nicht gewusst'

Tussen de reacties op mijn stukje van 29 april miste ik eigenlijk een opmerking als: 'Blijkbaar ben jij gewoon iemand die veel nadenkt en zijn de meeste anderen een beetje lamgeslagen. Jij blijft proberen er wat aan te doen, al is het maar met schrijven. Begrijpelijk dat veel mensen hun kop in het zand steken voor wat er allemaal mis is in de wereld en je er druk over maken (voor mensen onder de 40: 'druk over maken' is ouderwets Nederlands voor 'over stressen'. Red.) is misschien niet altijd handig maar in elk geval kan jij niet later zeggen: 'Ich habe es nicht gewusst.'

GermanWings

Bij het neerstorten van het vliegtuig van Germanwings in Frankrijk sprak een hoogwaardigheidsbekleder van 'een verschrikkelijke catastrofe'. Een pleonasme natuurlijk want er bestaan geen catastrofes die niet verschrikkelijk zijn. 150 Mensen gingen zomaar opeens naar de Eeuwige Jachtvelden.

Monty Python

Op 11 september 2001 waren het in één klap 3000 mensen die door het instorten van hun kantoorruimte de 'Dead Parrot sketch' van Monty Python mochten naspelen. Vanuit het perspectief van de papegaai. En mensen hebben het daar nu nóg over. Sterker nog: het was 'een klap in het gezicht van de Democratie, een aanslag op de mensheid en 'het ergste dat ooit op Amerikaanse bodem was gebeurd.' Naast het moedwillig vermoorden van miljoenen indianen door keurige christelijke blanke Europeanen dan misschien.

Honger en dakloosheid

Maar hoeveel media spreken van de verschrikking van 35.000 mensen die elke dag weer omkomen van de honger? Of de 1,3 miljoen (alleen al in Amerika ruim 30.000) doden elk jaar wereldwijd door auto-ongelukken? Als iemand er al over spreekt dan vindt hij of zij dat 'best erg'. Wanneer heeft u voor het laatst iets gehoord over de kwart miljoen (Ja, dat is heel erg veel) mensen die omkwamen bij een tsunami in 2004? Helaas was dat 'maar' 'een hele vervelende natuurramp'. Alsof de dood van 250.000 mensen en het dakloos raken van miljoenen niet meer is dan een tandpasta vlekje op een nieuw colbert dat ontdekt wordt vlak voor een 'belangrijke' bespreking. Wanneer een zwemmer doormidden wordt gebeten door een haai is dat onmiddellijk wereldnieuws maar wanneer hoorde u voor het laatst dat iemand werd vermorzeld door een omvallende snoepmachine? Toch komen per jaar vier keer meer mensen om door omvallende snoepmachines dan door haaienbeten. Ik bedoel maar.

Metaforen

Welke metafoor wordt gebruikt geeft aan hoe erg men een probleem vindt en hoe men een probleem wenst aan te pakken. Gebruikt men het woord 'Beest' om een crimineel aan te duiden dan wil men de gevolgen van criminaliteit aanpakken. Gebruikt men echter de term 'Virus' bij de omschrijving van crimineel gedrag, dan is men op zoek naar een adequate oplossing.

Welke term gebruikt uw favoriete krant of nieuwsdienst?

In de serie 'Onbekende Helden' vandaag Simon Stevin (1548-1620). Van oorsprong Vlaming maar later werkend in Nederland was hij watertuigbouwkundige, toegepast natuurkundige, gerenommeerd in de landbouwkunde en ook niet onbekend met de krijgskunde. Dankzij hem werden wiskundige principes toegepast in onder meer vestingbouw. Als taalkundige bedacht hij termen als 'langwerpig', 'wiskunde' en 'wijsbegeerte'. Goeie gast dus.

En dan nu gewoon even een liedje dat ik mooi vind:

4 opmerkingen:

 1. Wel mooi dat die Russen zo vriendelijk waren om toch een onderzoek te doen. Dat het hun heel toevallig vrij pleit, daar kunnen zij ook niets aan doen. Ik zeg niet dat meneer Rutte niets voorstelt, want de vorige jaren waren de premiers van Nederland geen haar beter. Misschien moeten we volgende keer maar iemand er neerzetten die minder geld kost. Als er dan laf wordt opgetreden, dan kost het niet zoveel.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja, eigenlijk is er wat dat betreft weinig veranderd met de jaren 80. Toen bepaalden de betalenden al de uitlagen van de onderzoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, misschien heb jij wel gelijk in al je knap doordachte logjes, maar zeg nu zelf: de waarheid zullen we wellicht nooit te weten komen. De beleidsmakers houden de mond stijf dicht en aan onderzoeksjournalistiek wordt al lang niet meer gedaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "Tussen de reacties op mijn stukje van 29 april miste ik eigenlijk een opmerking als: 'Blijkbaar ben jij gewoon iemand die veel nadenkt en zijn de meeste anderen een beetje lamgeslagen."

  Blijf vooral doorgaan Terrebel, het troost in ieder geval jezelf en dat is niet onbelangrijk!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht