Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, april 27, 2015

Helpen is makkelijk. En moeilijk.

Meldpunt Alcoholoverlast

'Bestaat er eigenlijk een 'Meldpunt Dronken Idioten Overlast?' vroeg ik mij deze Koningsdag af? Het geschreeuw, gevloek, gebral, hysterisch gelach en agressief gedrag begon al de avond voor Koningsdag. Wordt het geen tijd - net als met het afsteken van vuurwerk - dat er tijden worden ingesteld waarbinnen mensen zichzelf laveloos mogen zuipen en de politie streng handhaaft? Dat voorkomt niet alleen heel veel overlast maar ook heel veel ongelukken. Alleen al in het verkeer sterven in Nederland zo'n 150 mensen per jaar doordat er dronken mensen zijn die vinden dat zij prima in staat zijn tot rijden 'met maar een paar glaasjes op'. Dat maakt dronken idioten nagenoeg een natuurramp.

Natuurramp

Duizenden mensen kwamen op gruwelijke wijze om het leven bij de recente aardbevingen in Nepal en van alle kanten wordt hulp geboden. Niemand vraagt zich af welk geloof de getroffenen of hun helpers hebben. En zo hoort dat! Helpen doe je omdat mensen hulp nodig hebben. Punt. Niet alleen bij grote rampen zoals een aardbeving maar ook bij kleine rampen zoals een verstopt toilet ('Buurman, mag ik je plopper lenen?' -'Vanzelfsprekend, buurman!') help je elkaar als mens. En dat zonder er iets voor terug te vragen. Dat is niet socialistisch of christelijk of boeddhistisch of simplistisch maar normaal. Vind ik.

Belangeloos helpen

Niet alleen thuis maar ook in een café, restaurant, bij de notaris, de fysiotherapeut of waar ik dan ook maar naar het toilet ga wissel ik - indien nodig - een lege toiletrol om voor een volle. De moeite is klein en het gemak voor de gebruikers na mij is groot. Helaas lijken tegenwoordig veel mensen niet te begrijpen waarom je anderen zou helpen zonder er iets voor terug te verlangen. De tussendeur in het algemene trappenhuis van een wooncomplex achter je dichttrekken kost ongeveer 0,8 seconde. Zelfs dat vinden mensen zonde van hun kostbare tijd. Waarom zijn veel mensen tegenwoordig zo ontzettend lui? Te lui om met enkele seconden van hun tijd anderen belangeloos te helpen? 

Uw theorieën hierover zijn welkom en worden wellicht meegenomen in een toekomstig weblogstukje over hetzelfde onderwerp.

Vragen te helpen

Mensen helpen. Dat is ook echt zo'n dingetje. Wanneer je mensen aanbiedt te helpen roepen zij al snel beledigd: 'Denk je soms dat ik het zelf niet kan?' Een eerlijk antwoord kun je dan beter niet geven.

Spontaan helpen

Wanneer je spontaan helpt zonder het te vragen is dat bijkans nóg erger: 'Bemoei je met je eigen zaken!' en 'Blijf van m'n spullen af!'

Niet helpen

Wanneer je niet helpt of aanbiedt te helpen roepen die mensen: 'Nou, je mag mij best eens helpen hoor. Of denk je soms dat ik het allemaal wel alleen kan? Je zíet toch dat ik hulp nodig heb?'

Helpen is lastig. Niet helpen ook.

Ja, het is lastig, mensen te helpen.
Hoe lost u dit soort vraagstukken eigenlijk op?
Ik ben erg benieuwd!

In de rubriek 'wat ik vreemd vind' dit keer: Mensen die alles zelf willen doen en vervolgens klagen dat ze geen hulp krijgen.

'From the moment I could talk I was ordered to listen' (Vanaf het moment dat ik kon praten werd mij opgedragen te luisteren) vat - in mijn ogen - heel aardig samen hoe de overheid nu al jarenlang met burgers omgaat. Inspraakavonden zijn avonden waarop een overheidsdienaar burgers vertelt wat de overheid besloten heeft. Wij hebben 'inspraak' maar niets te zeggen. Cat Stevens (Nu Yusuf Islam) schreef er een liedje over:

4 opmerkingen:

 1. Ik was eigenlijk van plan een beetje zuur stukje te schrijven over "me afvragen met welke mensen jij altijd omgaat dat jij al die dingen meemaakt waar ik nauwelijks me te maken heb"....
  maar je muziek keuze van vandaag maakt het weer hélemaal goed, moet toch de 7 LP's die ik heb van Cat weer eens gaan draaien!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hahahaha, ik hoor het al, jij woont in Amsterdam, je moet er met dit soort dagen toch niet aan denken. Hier in de binnenstad valt het mee. Nou ja. Als je je oren regelmatig dicht kan houden.

  Ik bied gewoon hulp aan. Liever tien keer afgewezen van dat ze het zelf wel kunnen dan één keer te weinig. En het is niet dat ik niet geloof dat die mensen het niet kunnen alleen, maar dat ik graag bereidt ben om te helpen. Voor mensen die zeggen, je ziet toch dat ik het niet alleen kan. Nee, dat zie ik niet, anders had ik wel hulp geboden.

  En waarom mensen lui zijn. Dat is omdat ze er geen belang bij hebben. Op het moment dat er bij iedereen bij jullie wordt ingebroken en de inbreken is binnen gekomen via de centrale hal. Dan zal er meteen maatregelen genomen worden.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik geloof dat ik een gelukkeling ben, waar ik woon is er nog een hoop saamhorigheid. Misschien en wellicht omdat onze gemeenschap zo'n 4500 mensen telt en we elkaar min of meer kennen. dan spreek je mekaar ook eerder aan.

  Een deur achter je kont dichtdoen..tja, ook pubers vergeten dat wel eens.Of dat nu meteen luiheid is... eerder gewoon niet nadenken.En dat kun je ze op die leeftijd soms niet eens kwalijk nemen. ( hormonen enzo ...)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Door al die problemen overal ter wereld ter harte te nemen, raakt je hoofd inderdaad overvol lieve Terrebel. Door er over te piekeren help je noch de onfortuinlijke mensen onder ons, noch jezelf want je kan nu eenmaal in je eentje de wereld niet veranderen. Daarmee wil ik niet zeggen dat je er onverschillig tegenover moet staan, maar aanvaarden dat je er weinig of niets aan kan verhelpen...

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht