Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, maart 03, 2015

Waarom is meer geld uitgeven goedkoper?

Wat is veel?

'Maar liefst 18 mensen stierven in de afgelopen 22 jaar aan de hand
van vuurwerk in Nederland!' Dat vinden wij dan veel.
'Slechts een kleine half miljoen mensen op een totaal van 17 miljoen
inwoners maakt in Nederland gebruik van de Participatiewet.' En dat
vinden wij dan weinig.

Mooie regeling

Via de gemeente maakte ik gebruik van een regeling die er in voorzag dat ik een bedrag kreeg bovenop het bedrag wat ik zelf bij elkaar verdiende wanneer het eens een maand tegenzat met opdrachten. Een prima regeling op zich. Ik kon namelijk grotendeels mijn eigen geld verdienen en de overheid (en dus mijn mede burger) hoefde nauwelijks bij te dragen in mijn levensonderhoud.

Einde regeling

Om onbekende redenen is die regeling beëindigd en krijg ik 850 euro per maand van de gemeente om van te leven. Daar bovenop komt 77 euro per maand aan zorgtoeslag en dat is het. Mijn vaste lasten (huur, telecom, gas en licht, verzekeringen, watergeld en dergelijke) bedragen gemiddeld 780 euro per maand. Sparen kan ik dus niet. Bijverdienen mag ik ook niet en alles wat ik verdien verdwijnt rechtstreeks in de gemeentekas want dat wordt ingehouden van mijn uitkering. Ik mag ook geen vrijwilligerswerk doen 'want dan ben je niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt' en ook mag ik mijn moeder niet steunen als mantelzorger 'want dat is broodroof van een thuishulp'.

Afgewezen worden

Bent u wel eens afgewezen? En hoe voelde dat? Kunt u zich voorstellen hoe het voelt om een paar keer per week te worden afgewezen? Deelnemers aan de Participatiewet moeten minimaal vijf sollicitaties per week verrichten. Inmiddels ben ik afgewezen als kassamedewerker bij de Aldi, vakantiehulp bij de Etos en zo verder. Op de wat 'serieuzere' vacatures ben ik doorgaans één van de ruim 300 sollicitanten en werkgevers kunnen dus eenvoudigweg kiezen voor iemand van 21 die in theorie hetzelfde kan als ik maar dan met heel wat minder ervaring. Maar goed, die persoon is ook een heel stuk goedkoper.


Meer geld uitgeven is goedkoper?

Deze 'participatiewet' kost de overheid (en dus de belastingbetaler) vele malen meer geld dan de vorige regeling maar is ingevoerd onder het mom van 'bezuinigen'. Is er iemand onder mijn lezers die de rekenkunde van de overheid begrijpt want ondanks mijn jaren als boekhouder en als 'de financiële man' van de fractie in de stadsdeelraad kan ik niet begrijpen waarom veel geld uitgeven goedkoper is dan weinig geld uitgeven.

In de serie 'wat ik vreemd vind' vandaag:

Mensen die vinden dat je altijd moet zeggen wat je vindt
behalve wanneer zij niet willen weten wat jij vindt.

6 opmerkingen:

 1. er wordt van alles uitgedokterd om ons aan het werk te krijgen en te houden. De kostprijs hiervoor is vele malen hoger dan ze ons voorschotelen.
  Wie zal die rekeningen betalen denk je?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja lieve Terrebel, zo lang het rauwe kapitalisme er is zal het ook voor jou niet veranderen zoals zoals voor zoveel anderen. Jammer genoeg heeft de goegemeente het nog niet slecht genoeg om effectief een revolutie te starten en heel dat systeem omver te werpen. Dat je er over schrijft op je blog is goed, maar zoals ik je gisteren al schreef, je blijft voorlopig een roepende in de woestijn... helaas!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is zo simpel. We weten allemaal dat we wat moeten betalen, maar ik betaal zelf het liefst het minst. Dus als ik jou in dienst neem.. betaal ik voor jou.. en voor degene die op dat moment thuis zit. En dat is voor mij als bedrijf duurder. Een beetje kort door de bocht. Maar dat werkt ondertussen met heel veel dingen zo. Mensen kopen online, want dat is goedkoper. Maar vergeten dan dat er minder BTW binnenkomt bij de regering, die toch al een gat in hun hand heeft, dus meer gaat bezuinigen, lees geld afhandig maakt van de burger. In de tussentijd gaan er winkels dicht, personeel komt in de ww of bijstand en dat moet de gewone burger ook betalen. Lekker goedkoop dat online winkelen.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het vreemde is dat het per gemeente ook zo verschilt. De ene gemeente is veel coulanter dan een andere gemeente. Daardoor worden burgers in dit land ongelijk behandeld. Daar moet toch iets aan te doen zijn?!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ..of ze zeggen; Wees maar gerust eerlijk tegen me, maar ze bedoelen; doe dat wel op een manier die ik graag wil horen.
  Want als je echt eerlijk zou zijn heb je grote kans dat ze kwaad worden. Aan geen vetpot hebben had ik mij aangepast. Nu 65, en zelfs de magere vetpot wordt steeds magerder. Hoe ik het ga redden zal de tijd uitwijzen..

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht