Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, maart 12, 2014

Verkiezingen

Met mijn zoon en een boormachine gisteren wat achterstallige klusjes in huis opgeknapt. De muziek op de achtergrond bij het werken werd geleverd door een live opname op vinyl van Jethro Tull.
)
Na een paar dagen achterstand te hebben opgelopen door die verdraaide kaakoperatie was het gisteren en eergisteren fijn werken: de administratie is op orde, er zijn nieuwe opdrachten onderweg en het huishoud-experiment waarbij zoonlief een paar weken het huishouden deed is voorbij. Wij hebben de zaak geëvalueerd en ook de Superfer weet nu dat het bijhouden van het huishouden geen sinecure is. Maar goed: ik ben maar begonnen met de voorjaarsschoonmaak: de was is gedaan, de keuken is opgeruimd en de badkamer is geboend. De rest van het huis moet even wachten want de laatste uren van de dag zijn voor 'China meets Nieuw West'; een seminar over zakendoen met China met een gastoptreden van twee beesten (klik de link!) en napraten met de lijsttrekkers van lokale politieke partijen.

Ik weet natuurlijk niet op welke partij u gaat stemmen bij de komende verkiezingen maar als sociale zelfstandige (ziek zijn kan bijvoorbeeld niet; er is geen collega die een paar dagen voor je kan waarnemen) heb ik in principe mijn keuze al gemaakt.

Binnenkort zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Nederland en de beloftes buitelen weer over elkaar heen. Gelukkig voor de meeste politici hebben de meeste kiezers een bijzonder slecht geheugen. Wat er vorige keer is belooft en niet is waargemaakt is men allang weer vergeten. Om onze Vlaamse vrienden (en zwevende kiezers in Nederland) wat inzicht te geven in waar een paar van onze grootste politieke partijen voor staan staat hier onder een waargebeurde anekdote: 

Op straat lopend in het donker zag ik een auto voor een stoplicht staan. Het was duidelijk dat het rechter achterlicht diens weigerde. Ik klopte dus op het zijraam en een ietwat verbaasde bestuurder hoorde van mij wat er aan de hand was. Glimlachend bedankt hij mij voor mijn opmerking en beiden vervolgden wij onze weg. 

Iemand die VVD stemt zou reageren met: 'Wat aardig van je! Door jouw toedoen krijgt die automobilist geen boete!' Iemand die PVV stemt zegt waarschijnlijk: 'Dat doe ik ook altijd maar ik heb er nooit tijd voor. Dat komt omdat ik het te druk heb met nieuw werk vinden nu mijn baan is ingepikt door buitenlanders die te lui zijn om te werken en daarom allemaal in de bijstand zitten!' 

Stemt men Christen Unie dan is de waarschijnlijke reactie:  'Jouw waarschuwing was niet nodig want God zou hebben ingegrepen maar misschien greep God wel in door jou op die man zijn pad te sturen.' 

Aanhangers van het CDA verklaren mij vermoedelijk voor gek. 'Het is toch die man zijn eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat zijn lichten werken? De overheid helpt alleen hen die zichzelf helpen en verwacht diezelfde houding van haar burgers!'

De PvdA vindt dat scooteroverlast moet worden teruggedrongen, dat autorijden inzichtelijker gemaakt moet worden en dat mensen meer moeten internetten. Als die man dus gewoon met zijn laptop in de trein had gezeten was zijn lamp niet stuk gegaan. Ouderenpartij 50plus wil dat de verplichte jaarlijkse rijtest voor 70 plussers moet worden afgeschaft 'want die kost veel geld'. Dat bejaarden relatief veel geld kosten omdat zij vaker ongelukken veroorzaken dan anderen doet niet ter zake.

Mensen die geloven dat de SGP de enige juiste weg aangeeft zullen iets uitroepen als: 'Wat!? Reed die man auto op een zondag!? De hel is nog te veel genade voor dat volk! Als je de Bijbel goed interpreteert weet je dat je vrouwen en homoseksuelen niet aan auto's moet laten werken. Als die automobilist een ongeluk had gekregen was het dus zijn eigen schuld geweest!  

Mensen die aanhanger zijn van GroenLinks reageren mogelijk met: 'Zijn autolampjes eigenlijk wel spaarlampen en waarom worden auto's eigenlijk zo weinig gerecycled? Je had die man moeten vragen waarom hij in een auto met benzinemotor rijdt en niet elektrisch!' Kiezers van de Socialistische Partij reageren hoogstwaarschijnlijk met: 'Goeie actie van je, dat scheelt ongelukken! De Partij van de Dieren vindt auto's niet diervriendelijk. Tenzij het gaat om grote auto's die veel ruimte achterin hebben voor de hond en de Piratenpartij maakt zich zorgen om de privacy: heeft die man jouw ingreep niet opgenomen met zijn mobieltje? Weet je dat zeker? En hoe voorkomen wij dat? Op een affiche van 'protestpartij' Loesje zou iets komen te staan als: 'Met de komst van Rutte werd de toekomst duister. Wanneer gaat hem een lichtje op?'

Zo. Nu heeft u een idee van waar de verschillende partijen in Nederland voor staan.
Als u dat leuk vindt kunt u hier de stemwijzer voor Amsterdam doen: http://amsterdam.stemwijzer.nl/

Maar de leukste stemwijzer is deze. Bij mij kwam er uit dat ik maar het beste PVV kan stemmen...

O: voor wie denkt waarom er toch zo vaak telfouten worden gemaakt bij het stemmen tellen door diezelfde mensen die dan al een uurtje of tien achter zo'n tafeltje hebben gezeten: dit is hoe het moet:
(U kunt zich trouwens (als Nederlands staatsburger van boven de 18) nog opgeven om te helpen met stemmen tellen!)

6 opmerkingen:

 1. Anoniem19:12

  bijzonder leuke voorstelling Ter. Knap hoe je alles zo weet te omschrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan me vergissen maar volgens mij heb je dat verhaal over dat kapotte achterlicht verbonden aan de politieke partijen al eens eerder geplaatst, maar misschien heb ik het bij iemand anders gelezen!
  Ik vind de gemeente politiek toch wat makkelijker te volgen dan de landelijke en daardoor het stemmen makkelijker!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hahahahaha, die stemwijzer. Nou dit is voor het eerst dat er bij mij pvv uitkomt. De vragen waren natuurlijk ook geweldig. Ik heb mijn stem al klaar hoor. Ik ben niet zo'n zwever.

  Love AS Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, de politiek zegt meer dan ze doet, haha, de auto is al lang en breed weer in orde en ze vergaderen nog over hun standpunten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zelf rij ik geen auto en zou ik me drukker maken om de reflectie van het kapotte achterlicht. Een werkend achterlicht heeft alleen functie bij het achteruitrijden en dat wordt weinig gedaan. Goede reflectie is veel belangrijker en als idereen dat heeft, dan zouden we geen energie hoeven te verspillen aan licht dat uit achterlichten komt. Voorlichten zijn dus belangrijk en aangezien die reflecteren in achterlichten kunnen bestuurders zelf zien of er een koplamp stuk is. Maar wat mij betreft mag iedereen op de fiets stappen. Goed voor de gezondheid en leefbaarheid en het neemt weinig plaats in en vervuilt minimaal. Voor grotere afstanden de trein of het vliegtuig nemen en alleen mensen met een handicap zouden in een auto mogen rijden en krijgen van mij dan ook alle ruimte.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sorry hoor, maar op welke partij je ook stemt, achteraf is het altijd van: ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was... Of toch niet, na elke verkiezing gaat onze mooie verzorgingsmaatschappij weer een beetje verder naar de verdoemenis, worden de rijker rijker en de armen armer!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht