Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, november 24, 2014

Gelooft u in statistiek?

Terwijl mijn vriendin op een ideeën markt in Assendelft stond (hier een interview met haar: http://www.debeterewereld.nl/duurzaam-ondernemen-werken/fairfriends-rataplan-design/) keek ik met mijn dochter in een dierenwinkel naar konijntjes.

's Middags keek ik met haar en haar broer even naar het schaatsen op televisie voordat wij gingen eten bij mijn vriendin alwaar wij - uiteraard!-  een potje Yahtzee speelden en Ferdinand zijn zus hielp met haar huiswerk voor wiskunde. In bed las zij nog even in haar favoriete boek van het moment: De Griekse Mythen van Ilja Leonard Pfeijffer. Intussen las ik boek nummer 22 van dit jaar uit: Strijdlied van de Tijgermoeder van Amy Chua. Over de botsing tussen de westerse en oosterse manier van opvoeden. Intrigerend.
Zondag hielpen mijn dochter en ik een paar uurtjes mijn vriendin op de markt in Assendelft om daarna te lunchen bij mijn moeder. Nadat mijn dochter was teruggekeerd naar haar moeder en zus vertrok ik weer richting Assendelft om samen met mijn vriendin haar jarig tante te bezoeken.

Het was er hartstikke gezellig en je hoorde er niemand klagen over het eten! :-)

Regelmatig hoor en lees ik mensen klagen over de boetes die zij moeten betalen 'voor maar een paar kilometer te hard rijden!' Maar als zij het zo vervelend vinden om die boetes te krijgen, waarom rijden zij dan voortaan niet een paar kilometer minder hard dan de maximum snelheid? Je bent maar enkele seconden later thuis maar bespaart honderden euro's per jaar! Wel zo makkelijk. Maar liever dan hun eigen gedrag onder de loep nemen klagen mensen liever over overheidsmaatregelen.

Bij het nemen van impopulaire maatregelen schermen overheden maar al te graag met statistiek: 'Bijna 2 procent van de mensen in de bijstand fraudeert dus daar moet wat aan gedaan worden!' -'Ja maar bij managers die in de zorg werken is dat percentage veel hoger dus waarom worden die niet aangepakt?' -'Kijk maar naar de cijfers: er zitten veel meer mensen in de bijstand dan er mensen werken als manager in de Zorg dus die eerste groep aanpakken levert veel meer op!' En: 'Wij steken jaarlijks miljarden euro's in het bestrijden van terrorisme. Het feit dat er nog nooit een terroristische aanslag in Nederland is geweest bewijst dat die tactiek werkt!'

Zelf ben ik geen groot gelovige in statistiek want kijk maar naar de cijfertjes: de meeste ongelukken op de snelweg worden veroorzaakt door automobilisten die geen alcohol hebben gedronken. Die zijn dus, afgaande op de cijfertjes, vele malen gevaarlijker dan dronken autobestuurders!

Hierboven geef ik een paar voorbeelden van hoe met data kan worden gemanipuleerd. Nu is het feit dat dat kan nog niet zo erg maar wel het feit dat dat massaal gebeurt. Zo maakte het NOS-journaal ons wijs dat er een eeuwenoud raadsel is opgelost dankzij een tuinman: de kring van stenen die samen Stonehenge vormden stonden oorspronkelijk opgesteld in een cirkel! Wauw! Goh! Nee maar! Het is toch wat? De kring was ooit een cirkel! Eh...dat wisten wij dus al een tijdje. Althans, degenen onder ons die nog zelfstandig kunnen (en willen!) nadenken.

Zelf ben ik blij dat mensen die klakkeloos anderen nablaten niet het heft in handen hebben:
Goed, bijvoorbeeld, dat er rechters zijn en dat niet burgers de strafmaten bepalen. Wij zouden dan een maatschappij krijgen die wordt geregeerd door onderbuikgevoelens en media in plaats van door feiten en recht.

Het filmpje van vandaag is de mening van George Carlin over religie (Engels, niet ondertiteld):


Voor diegenen die liever een liedje luisteren heb ik hier iets aardigs:

4 opmerkingen:

 1. Zal ik daar maar mee beginnen dan...rechts staat radio nostalgia...links van de microfoon een rood knopje dat is aan/uit ;)

  Nu als ik voor de tv zit of de krant lees heb ik een nuchtere man ernaast en die kan dezelfde commentaren geven als jij...en gelukkig rijden er meer zonder alcohol dan met dus de statistieken rammelen...toch?

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je kunt bij mij ook nog wel eens een konijn komen aaien. Ehhhh, wel op mijn werk. Want ik heb thuis geen aaidieren. Als ik fysiekcontact wil, dan knuffel ik vrouw en kinderen wel ;-)

  Volgens de statistieken hebben fietsers de minste ongelukken op de snelweg, dus ik zeg, alle auto's daar weg. Daarbij, als je daar alleen met de fiets komt, dan is het ook niet zo irritant dat de meeste fietsers te lui zijn om hun hand uit te steken als ze afslaan. Maar dat zijn andere cijfers natuurlijk.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik deel je mening dat mensen niet moeten zeuren over verkeersboetes, dat heb je immers zélf in de hand!
  Natuurlijk worden we allemáál wel eens "meegenomen"in de verkeersstroom die nét iets te hard rijdt maar wie niet standaard te hard rijdt zal niet maandelijks boetes krijgen. Bij mij stopt het in 35 jaar auto rijden met precies 2 snelheidsboetes van pak weg 4 km.( die in werkelijkheid dan ongeveer 7 km te hard waren)
  Mooi interview met je vriendin, leuk dat je zo trots op haar bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Statistieken zijn er om ze te manipuleren, je kan er alle kanten mee op en naar je hand zetten. Dat bewijzen jouw voorbeelden en dat van je volgers beslist!
  Gezond verstand is imo een betere maatstaf om iets te beoordelen en gezond verstand heb jij beslist héél veel lieve Terrebel! Daarom kom ik graag bij jou voorbij, ook al omdat je zo'n lief mens bent natuurlijk!
  OT: ik heb even doorgeklikt en een reactie achtergelaten, een schitterend interview hoor!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht