'Uitblinkers, waarom sommige mensen succes hebben en anderen niet' van Malcolm Gladwell is boek nummer zes van dit jaar en vertelt waarom mensen als Bill Gates zo succesvol zijn. Natuurlijk was hij op jonge leeftijd al een getalenteerde nerd. Maar als hij maar 100 kilometer verderop was geboren hadden wij waarschijnlijk nooit van hem gehoord. Dan had hij op een andere school gezeten. Eéntje waar een groep moeders niet de koppen en geld bij elkaar hadden gestoken om een computer te regelen voor 'hun' kinderen. Het apparaat moest worden getest en zo kwam de tiener Bill Gates aan onbeperkte computertoegang terwijl zelfs klasgenoten weken in de rij moesten wachten om maar een uurtje het ding te mogen gebruiken.
De rest is geschiedenis en naast boeken over geschiedenis lees ik ook graag bladen over uiteenlopende onderwerpen.
Er bestaat een maandblad voor mensen met een passie voor de sport bowlen. En dat is mooi. Bedenk een liefhebberij en er zijn wel mensen die daar geld en tijd voor over hebben. Fijn dat daar ruimte voor is!
Want stelt u zich een land voor waar alleen wordt gedaan wat de meeste mensen willen? In Nederland zou dat betekenen dat de enige sport op de velden voetbal zou zijn. De televisie zou uitsluitend Wie is de Mol en The Voice laten zien en restaurants zouden alleen maar friet op het menu hebben. Kroegbazen schonken uitsluitend bier en cola en welke muziek op de radio zou zijn wíl ik niet eens weten.
Volgens de onjuist geïnterpreteerde regels der democratie moet iedereen maar doen wat de meerderheid beslist. Welnu: ruim 80 procent van de Nederlandse bevolking is voorstander van een monarchie boven een republiek. Maar republikeinen (u weet wel: dat zijn die mensen die niet zozeer voor een republiek zijn alswel tegen de monarchie) willen de monarchie afschappen 'want die is niet democratisch'! En iets willen afschaffen terwijl het overgrote merendeel het wil houden is dat wèl?
De meeste mensen willen geen belasting betalen, de meeste mensen doen liever niet wat gedaan moet worden, de meeste mensen willen het liefst het recht in eigen hand nemen, de meeste mensen kijken liever een film dan dat zij een boek lezen, etcetera, etcetera...Persoonlijk ben ik juist blij dat niet altijd 'de meeste mensen' het voor het zeggen hebben. Dat zorgt voor diversiteit, het verbreden van de horizon, het kennismaken met andere gewoontes en culturen. Voortdurend maar leven volgens de richtlijnen van 'de meeste mensen' zou ons sociaal, emotioneel en waarschijnlijk ook economisch ontzettend arm maken.
Dus als ooit nog iemand tegen mij zegt: 'Tsja, meeste stemmen gelden. Ha, ha!' Dan wens ik die persoon (Klinkt hard, niet? Maar ik schrijf dit dan ook om een beetje te provoceren, mensen aan het denken te zetten.) een eeuwig leven in de hierboven besproken wereld.
Even naar het Natuurhistorisch Museum Rotterdam
2 uur geleden
Volgens mij heb je ongelijk, die cola moet ranja zijn, met een rietje...
BeantwoordenVerwijderenGrappig eigenlijk, iedereen wil uniek zijn, maar volgt toch vaak de grote grijze massa. Zijn we dan nog erger dan schapen vraag ik me dan af.
BeantwoordenVerwijderenLove As always
Di Mario
Tja, buitenbeentjes hebben het in een democratie niet makkelijk, naar hun mening wordt niet gevraagd en hun wensen komen ook nooit uit... Daarom ook is er zoveel voetbal op de televisie 'omdat het volk dat wil' dus de cultuur van de minderheid moet maar wijken voor de sport...
BeantwoordenVerwijderenIk sta liever met mijn hoofd boven het maaiveld dan dat ik opga in de meute.
BeantwoordenVerwijderenEn wat is succes? Iemand kan een mooie carrière hebben, maar diep ongelukkig zijn in de liefde.
Lang leve het individualisme! Ik probeer daar waar het kan, me enigszins te onderscheiden van de kudde.
BeantwoordenVerwijderenIn Life of Brian zit daar een mooi stukje in > we're all individuals!