Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, januari 01, 2013

Meldpunt Vuurwerkoverlast

Na het toasten en vuurwerk afsteken met m'n vriendin, m'n moeder en m'n zoon, ging ik naar een feestje. In de binnenstad van Amsterdam zag ik meer mensen die alcohol niet kunnen verdragen dan mensen die vuurwerk niet kunnen verdragen.

Op mijn medeling dat ik in een grote stad woon en dus het hele jaar door te maken heb met alcoholoverlast kreeg ik als antwoord dat het mijn eigen vrije keus is in de stad te wonen en dus niet moet klagen over dronkemansgebral om vier uur 's nachts.

Eigenlijk best een goede opmerking. Zo goed dat ik die overbreng naar mensen die klagen over vuurwerkoverlast: waarom verhuizen die niet naar Australië waar particulieren geen vuurwerk mogen afsteken? Of naar Koeweit, waar burgers bijna helemaal niets mogen behalve goed luisteren naar de regering? Lekker rustig!

Het is toch hun eigen vrije keuze om in Nederland te blijven wonen en last te hebben van kinderen die voortijdig en illegaal vuurwerk afsteken?

Die hele discussie waarom vuurwerk verboden moet worden en het vele malen gevaarlijker alcohol niet, hebben we nu wel zo'n beetje gehad. Mensen die weigeren te geloven dat ook de afgelopen oudjaarsnacht ambulances vaker uitrukten voor alcoholongelukken dan voor ongelukken met vuurwerk zullen toch gewoon een hekel blijven hebben aan vuurwerk.

Zelfs wanneer je hen vertelt dat zelfs hun auto gevaarlijker is dan vuurwerk, kijkend naar het aantal doden en gewonden in die ene enkele nacht.

Daarom gooi ik het vandaag over een andere boeg; waarom bestaat er nog geen meldpunt vraatzucht? Hart- en vaatziekten zijn zo ongeveer de belangrijkste doodsoorzaak onder Nederlanders en Belgen. De voornaamste reden is te veel en te vet eten.

Daarom zou er een meldpunt moeten komen waar burgers (bij voorkeur anoniem natuurlijk) het kunnen melden indien zij een bord bij een restaurant zien met 'All you can eat for only €15' of als in een folder staat dat de mayonaise in de aanbieding is.

De daaruit vloeiende petitie moet er toe leiden dat de overheid het mensen verbiedt meer calorieën te eten dan men verbrandt.

Aan Groen Links kunnen wij dat beter niet vragen want die politieke partij is tegen het inperken van keuzevrijheid èn wil consumenten verbieden zelf vuurwerk af te steken middels het Meldpunt Vuurwerkoverlast.

Even een klein filmpje, hier geplaatst na de finale van het WK Darts. Misschien niet geschikt voor hen die 50 euro aan vuurwerk geldverspilling vinden maar 1000 euro aan drank niet...;-)

8 opmerkingen:

 1. Je moet mensen niet beperken, maar bewust maken van de gevaren. Een vader die een kind van een jaar of zes een brandende sigaret geeft om een vuurpijl aan te steken moet niet kunnen. Met een beetje fatsoen heb je het allemaal zelf in de hand. Ik steek overigens geen vuurwerk af. Niet omdat het gevaarlijk zou zijn, maar ik zie er de lol niet van in en heb zelf diverse beesten die het niet leuk vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier geen vuurwerk of andere onnozele dingen ! Alleen mijn beste wensen Terrence !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het kan wel 25 jaar zijn dat ik voor het eerst en ook voor het laatst vuurwerk af heb gestoken. Ik zie er de lol niet van in. En alcohol drinken doe ik altijd met mate. Het moet wel gezellig blijven. En natuurlijk veilig.

  Shana Tova

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 50 euro aan vuurwerk uitgeven zou ik persoonlijk zeker niét doen ,inderdaad weggegooid geld wat mij betreft maar wie het geld niet bij mij is komen halen mág van mij .
  Aan een fles goede cognac voor Henk is dat weliswaar pure luxe maar als cadeautje ( voor mij ) geen weggegooid geld ( zolang ik het geld zélf heb natuurlijk.)
  Maar Henk kan dan ook wel met alcohol omgaan .
  Bij alles geldt natuurlijk dat je ermee om moet kunnen gaan en wat de waarde ervan voor jezelf is .

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vuurwerk afsteken doen we niet meer sinds de kinderen na middernacht de hort opgaan en ons met de zooi laten zitten! Hahahaha
  Dit jaar vooral genoten van het moois in de lucht van binnenuit,.. Regen enzo.. ;-)
  Goed 2013!! Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In onze jongen tijd, mei '68 bijvoorbeeld, was onze leuze: verbonden te verbieden lieve Terrebel! *wink, big smile*
  En daar hou ik me ook aan. Met uitzondering van één beperking: het blijft verboden elkaar pijn te doen of te vermoorden én moeder natuur geweld aan te doen. Al de rest mag van mij als je de anderen maar geen overlast bezorgt...
  Ik hoop dat jij ondertussen aan een paar leuke dagen in Groningen bezig bent én je goed slaapt op het opblaasmatrasje hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb nog nooit vuurwerk afgestoken.
  je weet maar nooit !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gelukkig Nieuwjaar
  Dank je wel voor je berichtjes,

  hoi terrebel, het vuurwerk is vreselijk.... als je huisdieren hebt leef je in een nachtmnerrie met die akleige harde knallen, en waarom moet alles kapot gemaakt worden,
  ik vind het een héél goeie zaak dat meldpunt, en hoop errrrg op een vuurwerk verbod,

  dan kan ik weer mensen door de straat zien lopen,
  :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht