Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, december 08, 2013

Foute grappen maken mag!

Volkszanger en nationale relnicht Gordon moest zijn excuses aanbieden aan een Chinese kandidaat van een talentenjacht. Hij vroeg namelijk of die een 'Nummer 39 met rijst' ging zingen en noemde het goede zingen uiteindelijk 'een big suplise'. Duizenden mensen wereldwijd vonden 'onze' Gordon daarom meteen een racist en eisten dat hij zijn excuses zou maken voor zijn grap. Want dat was het. Weliswaar een bedroevend slechte grap maar niettemin een grap.

Probeert u zich nu eens een wereld voor te stellen waarin iedereen altijd een paar minuten stil is voordat hij of zij ergens op reageert. Gewoon om na te denken: 'Beledig ik iemand en/of een bevolkingsgroep met deze opmerking? Zo ja, wat zouden de consequenties kunnen zijn? Hoe kan ik mijn grapje zodanig inkleden dat het echt iedereen op de wereld duidelijk is dat het om een grap gaat? Stel je eens voor dat mensen de nuance in mijn grap niet oppikken? Maar wat nu als mensen met mij mee gaan lachen en het mij later kwalijk nemen dat zij voor racist worden uitgemaakt omdat zij mijn opmerking over iemands uiterlijk in het openbaar grappig vonden? Oei, oei, oei!'

Persoonlijk denk ik dat wij zo'n wereld niet heel gezellig zouden vinden. 'O, maar dan ben jij zeker nog nooit uitgelachen om je uiterlijk!' Nou, toevallig wel. Vrijwel dagelijks zelfs. Ik ben zelfs wel eens afgewezen voor een baan vanwege mijn huidskleur. Men vond mij te blank. Serieus. Ook ben ik afgelopen jaar door twee opdrachtgevers afgewezen vanwege mijn lengte. Men vond mij te lang. Serieus.

Maar meestal beginnen mensen te lachen gewoon omdat zij mij zien.
Dat heb je nu eenmaal zo als volwassen man van 1.40 die niet tussen de leden van het Pygmee-volk leeft. (Dat was dus een grap ten koste van mijzelf. U mag nu lachen.). Stelt u zich eens voor dat ik iedereen die een ongepaste grap maakt over mijn lengte voor het gerecht zou dagen! Dan zou de receptioniste bij de rechtbank inmiddels weten hoe mijn goudvissen heten, wie mijn favoriete schrijvers zijn en al mijn ex-en kunnen opnoemen. In alfabetische én chronologische volgorde. (Ook dat was een grap. U mag weer lachen.)

Moeten wij écht voortaan bij alles wat wij zeggen verklaren of het al dan niet een grap was? Of moeten wij mensen als Gordon hun gang laten gaan en door laten gaan met proberen te bewijzen dat zij de sterkste, grappigste, mooiste, belangrijkste aap van de heuvel zijn? Dat is namelijk de verklaring van het gedrag van hen die zichzelf de hemel in prijzen door anderen de grond in te trappen: niets meer dan een poging om erkend te worden als hoofdaap.

In de serie over onbekende helden vandaag de protestbeweging Femen; een groep van jonge Russische vrouwen die protesteert tegen seksisme in al de verschijningsvormen én tegen de regering Poetin. Zij doen dit op vrij ongebruikelijke wijze. Namelijk door zich in het openbaar - bij voorkeur terwijl er televisiecamera's in de buurt zijn - te ontkleden om zo de actieleus van het moment te onthullen die op hun naakte lichamen staat geschilderd. Zij weten namelijk dat ordehandhavers vaak mannetjesputters zijn die graag met geweld hun 'recht' willen doen gelden. Maar met een gummiknuppel inslaan op ongewapende naakte jonge vrouwen maakt niet veel indruk bij collega mannetjesputters. In het openbaar iemand in elkaar slaan die duidelijk geen geweld gebruikt is gewoon niet stoer. Maar de dames van Femen riskeren gevangenisstraf en zelfs marteling en een Siberisch strafkamp  wegens 'opruiende activiteiten'. Omdat zij ondanks die dreiging tóch doorgaan met hun acties zijn zij voor mij de onbekende helden van de dag.

10 opmerkingen:

 1. Er zijn mensen , zoals ik die via een kwinkslag een grap over iemand maken ! Als ik dit doe , weet de persoon in kwestie wie ik ben en hoe ik ben ! Iemand die ik niet ken doe ik dit niet ! U weet wie ik ben , daarom brn jr mijn kleine maar groooooooooooooooote vriend. Ik heb heel veel bewondering voor jou !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Van mij mag iedere grap zolang je maar niet verwacht dat idereen ze allemaal leuk vind...
  En zeg nu zelf gewoon even zeggen ïk kan niet lachen om die grap van jou" Daar moet het mee afgedaan zijn.
  Maja de media springt er in...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. http://youtu.be/0OHX_PA25Ok

  x

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Echt uit het hart gegrepen, de media blazen tegenwoordig iedere ondoordachte uitspraak op tot discriminatie of racisme.
  Zelfs een waarheid constateren wordt tegenwoordig vaak afgedaan als discriminatie.
  Veel "grappen" zijn niét leuk en zéker niet fijngevoelig maar hebben weinig tot niets van doen met racisme. Ik word een beetje moe van al die overgevoelige mensen!
  Gewoon zélf afbluffen in het openbaar dit soort grappenmakers, dat zal dat soort types wel leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vond het gewoon een slechte grap. Zoals hij er zoveel heeft. Of hij zijn excuses moet aanbieden. Zo in zijn geval misschien nog wel pijnlijker zijn. Grappen over uiterlijk maak ik eigenlijk alleen als het over mezelf gaat. Zelfspot noemen ze dat. Of moet ik daarna dan ook mijn excuses aan mezelf gaan aanbieden.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zelfspot breekt het ijs op kille momenten.
  Warme groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zelfspot breekt het ijs op kille momenten.
  Warme groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 8. foute grappen bestaan niet of ze moeten allemaal fout zijn ! Denk maar aan de domme blondjes moppen. Die maken daar nooit geen punt van. Misschien omdat ze blond zijn ?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is dus inderdaad waar dat jij 1.40m groot bent? Ik dacht altijd dat het een grapje van je was hihi. Maar er moet één ding van mijn hart lieve Terrebel: jij bent misschien niet zo groot van gestalte, je bent wel groot in je hart en in je steeds weer rake opinies!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit stukje