Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, november 28, 2013

Belonen werkt beter dan straffen

Zojuist kwam ik thuis van de Wallen waar een aardige dame mij een vrijkaartje bood voor een fetisj feestje komend weekend. Maar wij gaan al naar een lezing van Robbert Dijkgraaf en zo langzamerhand heb ik het wel gezien: duizenden zwetende (half)naakte mensen. En niet alleen omdat zij dansen. Maar ook omdat het in de betreffende club vrij warm kan zijn.

Vanmorgen kwam ik wat moeizaam op gang maar een half uurtje zweten op een paar apparaten bij de fysio doet wonderen voor het wakker worden. Daarna mocht ik lekker een paar uurtjes op kantoor zitten en ontdekte bijvoorbeeld dat er een paar honderd (...) facturen vorig jaar (toen ik er nog niet werkte) geschreven en verstuurd hadden moeten worden maar dat niet lijkt te zijn gebeurd. Dat verklaart het gat in de begroting van de stichting...

Een collega van mij is niet zo handig met computers. Moet er een regel worden toegevoegd in Excel dan wordt eerst een uitdraai gemaakt van het bestand, dan gaat daar met de hand de nieuwe regel bij en vervolgens wordt een nieuw bestand gestart maar nu met de nieuwe regel erbij op de juiste plek. Terwijl 'sorteren'  zo'n handige functie is! Bij het vergelijken van verschillende printers ging de collega wekenlang diverse winkels langs om uiteindelijk met een goed model te komen maar voor een redelijk hoge prijs. Minder dan vijf minuten rondwandelen op http://www.vergelijk.nl had niet alleen uren aan tijd bespaard maar ook zeventig euro. Een briefje maken in Word met de mededeling 'Vandaag gesloten' kost de betreffende collega bijna een uur aan tijd. Tot zover.

Dat iemand iets niet begrijpt begrijp ik nog maar dat mensen iets niet wíllen begrijpen (en mij daarmee lastigvallen) begrijp ik niet. Mensen bellen mij doodleuk met de vraag: 'Hoi! Vorig jaar stonden mijn naam en adres in een krant en die krant is ook online gezet. Kun jij mijn gegevens daar even uit verwijderen?'  Buiten het feit dat dat niet zomaar gaat (Bij een oplage van 20.000 stuks ben je even zoet met iedereen opsporen die er misschien nog eentje heeft en de redactie zal niet blij zijn met je verzoek om met terugwerkende kracht een tekst aan te passen, ook al is dat technisch mogelijk) is het natuurlijk ook een beetje onhandig om met je voor- en achternaam pontificaal in een krant te gaan staan en dan glashard te beweren dat je je zorgen maakt over je privacy. En over privacy gesproken:

Een voormalig medewerker kwam doodleuk mijn kantoor binnenstappen met een vriend en de mededeling: 'Wij komen hier even vergaderen en de computer gebruiken.' Hij reageerde verbaasd op mijn antwoord: 'Nee hoor, dat kom je niet want je hebt het én niet aangekondigd én de computer is in gebruik én je gedraagt je onbeleefd én wij zullen eerdaags de sloten veranderen want blijkbaar heb jij nog steeds de sleutels.' Vreemd genoeg vond hij dat niet leuk. Jammer dan.

Mensen die voordringen zijn uitschot maar zelf voordringen wanneer je haast hebt is natuurlijk prima. Er zijn natuurlijk gedragsregels en sommigen daarvan heten 'wetten' maar het is al lang duidelijk dat mensen (en de maatschappij) niet beter worden van (gevangenis)straf.

Gedragsonderzoeker B.F. Skinner wist het al in de jaren '60: mensen die voor bepaald gedrag beloond worden zullen dat gedrag vaker vertonen. Ofwel: je kinderen, je buren, landen of bevolkingsgroepen straffen werkt niet! Maar waarmee beloon je (ex-)collega's?

In de serie onbekende helden vandaag Kevin Doe, een jongeman die weigert te geloven in 'dat kan helemaal niet'  (Engels, zonder NL ondertiteling.)

10 opmerkingen:

 1. Best mogelijk dat (gevangenis) straffen niet helpen om van een crimineel een koorknaapje te maken ..maar het houdt hem wél van de straat en weg bij de spullen van een ander!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Privacy is iets dat je niet zomaar overal neer moet zetten, daar weet Trijntje nu ook alles van. Een beetje onnozel, maar goed.
  Belonen helpt goed om een bepaald gedrag te stimuleren, maar er moet wel iets te belonen zijn. Sommigen lijken alleen maar straf te verdienen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een superknul zeg. Die kan meer dan ik kan. Ehhhh. Waarschijnlijk allebei zonder opleiding. En straffen, dat werkt natuurlijk alleen bij een ander. Liefst nog hoger straffen. Dat is vaak wat ik hoor. En als ik dan vraag of hij vijf jaar later, als hij... of zij natuurlijk... de bak uit komt beter is dan vijf jaar eerder, kijken ze je meestal ongelovig aan. Het gaat om het gevoel dat de ander gestraft moet worden zodat jezelf een beter gevoel erover hebt. Jammer, want belonen is ook veel leuker.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem20:44

  Eerst allemaal negatieve verhalen over collega's en bezoekers. Lekker belangrijk allemaal! Ben je ook nog positief over iemand? En dan zeggen dat belonen beter werkt dan straffen. Ik hoop maar dat die mensen waar je zo negatief over doet, je kolom niet lezen. Weet je, iedereen heeft wel wat, inclusief jezelf. Dus laten we het gezellig houden / maken met zijn alle. Geduld is een schone zaak. Het leven is zo voorbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lief anoniempje,

  Als je het hele stuk gelezen zou hebben zou je hebben gelezen dat ik ook in dit stuk iets positiefs vertel over iemand. Lees het nog maar even. Al is dat natuurlijk erg moeilijk voor iemand die niet zelf kan nadenken en daarom anoniem blijft met het leveren van kritiek. Logisch ook om je volledige mening van een persoon te baseren op één enkel weblogstukje. Mag ik van jou de link naar een door jou ontzettend intelligent en goed onderbouwd stuk. Iemand van jouw kaliber heeft zoiets vast en zeker geschreven! Of lever je echt graag kritiek zonder dat je het zelf beter kan? ;-) Veel plezier met PVV stemmen in maart!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. O ja, DGNeree: zó anoniem ben je helemaal niet...Fijne avond!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Erik22:42

  Tjsonge, wat ben jij toch een zuur en rancuneus mannetje. Het druipt er van af, elke keer weer. Sneu hoor...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Soms zijn de blogs leuker dan de reacties.
  En dat is ook de reden dat ik jouw blogs graag lees!
  Vriendelijke groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ooooo, was jij aanwezig op die schitterende lezing van Robbert Dijkgraaf? Gelukzak dat jij dat in het echt mocht beleven, zelf moest ik me met een opname ervan tevreden stellen. Ik vraag me af hoe de atmosfeer daar was, maar van één ding ben ik welhaast zeker: je zal er van genoten hebben!
  Jammer van sommige reacties hier, 't is makkelijk om je te verschuilen achter 'anoniem'. Persoonlijk vind ik dat je als je kritiek hebt, daar ook moet voor uitkomen, met naam en toenaam. Zeker als je dat op een blog van een ander doet, want zo'n webstek is net je huis: ook daar veeg men de voeten eerst af vooraleer binnen te komen!
  OT: wat leuk dat wij amper 20 minuten van jou vandaan waren, volgende keer wip ik zeker eens binnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Beste Erik,

  Ik kan mij niet herinneren wanneer wij eerder verbaal de degens hebben gekruist. Deed jij dat eerder misschien onder een andere naam? En als jouw methode van discussiëren eruit bestaat om ongenuanceerd en niet onderbouwd de gespekspartner uit te schelden - al doe jij dat op een redelijke eloquente wijze, waarvoor mijn complimenten - dan is het misschien handiger voortaan je pijlen te richten op (mede?) PVV'ers. Die zijn namelijk groot van van die methode. Ik ben er minder van gediend. Als jij je aan die simpele regel kunt houden ben jij altijd welkom om inhoudelijk op mijn stukjes te reageren. En nee, je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn om elkaar tóch met respect te behandelen. Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht