Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, oktober 13, 2013

Takenlijstje

Vrijdagavond had ik een paar vrienden op de borrel, zaterdag waren wij naar een verjaardag voordat wij gingen eten bij mijn schoonmoeder en vandaag zou ik mijn vriendin bijstaan terwijl zij spullen verkocht op een duurzame markt maar vanwege het heftige herfstweer ging die markt niet door. In plaats daarvan beleefden wij een rustige zondag waarop ik reclame maakte voor mijn schrijfsels en maar liefst twee hele boekjes verkocht!

Op de ouderavond, afgelopen donderdag, viel het weer op hoe veel ouders van school verwachten: de school moet kinderen leren rekenen en besef bijbrengen van historische gebeurtenissen. De school moet ook een plek zijn waar kinderen leuke dingen kunnen doen en leren over de voor- en nadelen van seks, alcohol en andere drugs. Toen de mentor vroeg: 'In hoeverre doet u thuis aan voorlichting en het geven van het goede voorbeeld?' bleef het even stil. Opvoeden is natuurlijk primair een taak van de ouders. De school kan ondersteunen en adviseren. Meer niet. Mensen worden vaak boos wanneer zij iemands advies opvolgen en het blijkt niet goed uit te pakken. Beste mensen: er is niemand die je dwingt advies op te volgen! Als het goed is kun je zelfstandig nadenken!

Het gaat zelfs op voor mensen die ingaan op algemeen advies dat verspreid wordt via Twitter. In het psychiatrie café donderdag (Hier is wat meer info over die café's: http://www.amsterdamcentraal.nl/archief/2013/10/01/het-psychiatrie-cafe) kwam ik nog iemand tegen die ik ooit les gaf in het omgaan met dat medium:

'Waarom moet ik elk twitterbericht lezen!?' -'Van wie moet je dat? En wanneer je een krant leest, lees je dan elk artikel? Elk overlijdensbericht? Elke advertentie?' -'Nee, natuurlijk niet! Ik scan een pagina, pik eruit wat mij interessant lijkt en lees alleen dat.' -'En zo werkt dat met Twitter ook.'  'O, zo simpel?' -'Ja, zo simpel. Het hoeft dus helemaal niet zo veel tijd te kosten.

Waarom zijn wij zo geobsedeerd door tijd? Wij 'moeten' om zes uur eten, wij moeten elke dag om negen uur beginnen met werken en moeten daar elke dag om vijf uur mee stoppen. In de bioscoop 'moeten' wij om de tien minuten op ons mobieltje kijken hoe laat het is en of we nieuwe 'likes' hebben op Facebook want...eh...ja, waarom eigenlijk?

En is iedereen die in de bioscoop op zijn of haar mobiele schermpje kijkt een slachtoffer van de consumptiemaatschappij of is dat maar één van mijn vooroordelen?

In het kader van het verwijderen van vooroordelen dit keer de link naar een artikel over games. Met name over de vraag: 'Maakt het spelen van agressieve spellen kinderen agressief?' Dat zou gelden voor alle gewelddadige computerspellen en om een of andere reden niet voor reguliere spelen als voetbal, kickboksen, rallyrijden en karate. Zelf heb ik nooit begrepen waarom. Men zei dan: 'Ja, maar door hun agressie te uiten in een spel zullen kinderen in de dagelijkse omgang zich minder agressief gedragen.' Mooi. Maar waarom geldt diezelfde rethoriek dan niet voor computerspellen als Grand Theft Auto, World of Warcraft en Call of Duty? Dat heeft niemand tot nu toe mij kunnen uitleggen, vastgeroest als men zat in het voordeel 'Ja maar, dat is gewoon zo!' 

Maar inmiddels is het onderzocht en wat blijkt: gamen maakt kinderen NIET agressiever! Sterker nog: agressieve kinderen waren na het spelen van een potje HALO of Mortal Kombat juist minder agressief dan vergelijkbare ADHD-kinderen die die spellen niet speelden. Ik bedoel maar. Hoepla, daar gáát weer een vooroordeel! http://www.nu.nl/tech/3560592/games-maken-kinderen-niet-agressiever.html

Omdat ook de leden van de kaartclub vanwege het slechte weer andere bezigheden opzochten kon ik een paar zaken doen waar ik anders niet aan toe kwam om te doen. Mijn vraag aan u: heeft u ook zo'n mooi takenlijstje

9 opmerkingen:

 1. Nou, het weekend was allemaal anders dan je had gedacht,
  Kan begrijpen dat de markt niet door ging.
  voorlichting en opvoeding is zeker de primaire taak van ouders, maar vaak gaat daar veel mis.
  Onze kinderen game regelmatig, maar zijn allerminst agressief, daar is meer voor nodig dan een spel.
  Dan zouden ze ook minder Tv moeten kijken. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. tja, als ouder help je je kinderen natuurlijk met allerlei zaken. Ook leren rekenen en dergelijke hoort daar bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee zo'n mooi takenlijstje heb ik niet. Natuurlijk heb ik wel taken. Niet alleen in het huishouden maar inderdaad ook met het opvoeden. Het juist het rekenen, tekenen, herkennen van letters en cijfers maakt het zo leuk. Maar het blijft makkelijk natuurlijk af te schuiven op een ander.

  Love As always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Herinner me nog de aansluiting tussen de v en de r en de n en de r , ik heb hun dan een brugje geleerd te maken ! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Takenlijstje? Ik lees net dat ik minder geobsedeerd moet zijn wbt de tijd ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Er wordt inderdaad veel te veel van de opvoeding doorgeschoven naar het onderwijs,belachelijk!
  De meeste voorlichting kun je zelf "gewoon" meenemen in het gezinsleven door vragen van kinderen te beantwoorden in in haken op waar ze mee bezig zijn.Als je ze bij je moet roepen om ze gaan "voorlichten" ben je al véél te laat, dan heb je al heel veel mogelijkheden voorbij laten gaan waarbij je een spontane ingang had kunnen vinden.
  Lijstjes maken doe ik nooit, niet nodig ,zó druk heb ik het ook weer niet en m'n geheugen werkt nog goed genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het lijkt zo makkelijk om de kinderen op de school uit te besteden. Maar het meeste moet toch van thuis uit komen.
  Een goed voorbeeld doet goed volgen toch....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. We moeten zoveel omdat we de tijd hebben uitgevonden, en kennis hebben opgedaan. Overal is een reden voor. Al mogen we ons natuurlijk altijd dingen afvragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Takenlijstje? Wat is dat lieve Terrebel? Sinds ik in pensioen ben ken ik dat niet meer *wink, big smile* Eigenlijk zou dat voor iedereen moeten gelden, het leven zou er beslist beter op worden...
  Hopelijk was die oudervergadering positief en heb jij niets dan goeds van je zoon gehoord!
  En wat die spelletje betreft, daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben, het is tenslotte een goede uitlaatklep voor alle opgekropte agressie.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht