Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, oktober 31, 2013

Overtuigen

'Hoera!' riepen de tegenstanders van de aanwezigheid van Zwarte Piet bij de aankomende intocht in Amsterdam Zuidoost. 'Wélke intocht?' vroeg de voorzitter van de winkeliersvereniging zich hardop af. Wat bleek? Met 15 tegen 14 stemmen stemde de stadsdeelraad van Zuidoost tegen de aanwezigheid van mensen verkleed als Zwarte Piet bij de aankomende intocht. Geen van de betrokkenen had moeite gedaan om even bij de winkeliersvereniging na te vragen of er überhaupt wel een intocht zou kómen.
http://www.nu.nl/binnenland/3615448/sinterklaasintocht-amsterdam-zuidoost-was-nooit-gepland.html Want tsja, als je gelijk hebt, waarom zou je dan nog onderzoek doen?

Bijvoorbeeld naar hoe het verbod op de aanwezigheid van Zwarte Piet gehandhaafd zou moeten worden. Ziet u het voor zich? Honderden kindertjes van wie de zwarte make-up doorloopt van de tranen; huilend achter de tralies omdat zij niet begrijpen dat zij zijn opgepakt?

Het complete debacle had eenvoudig voorkomen kunnen worden als maar één van de tientallen betrokkenen de moeite had genomen contact op te nemen met de winkeliersvereniging. En wie weet? Misschien had men het wel een fantastisch idee gevonden om in plaats van Zwarte Piet de Nederlandse volkszanger Gers Pardoel te laten meelopen! Hij voldoet aan de voorwaarden om als 'knecht' van Sinterklaas mee te lopen: hij is eng, kan breed lachend flauwe grapjes maken, kan prachtig vals zingen en is een heuse slaaf. Met name van de kapitalistische bedrijfstak die bekend staat als 'Muziekindustrie'.

Uit dit waargebeurde voorbeeld blijkt dat wij mensen helemaal niet zo rationeel zijn als wij zelf graag denken; de meeste van onze beslissingen nemen wij puur op gevoel, op instinct. Wij onderscheiden ons daarmee niet van andere dieren.

Onlangs droomde ik dat een bekend warenhuis in Amsterdam (Door Gerard Reve 'Het Wespennest' genoemd in zijn meesterwerk 'De Avonden') hun traditionele Zwarte Pieten hadden vervangen door poppen van Gers Pardoel en even vroeg ik mij af of ik op grond daarvan nu zijn posters en muziek mag laten verbieden: ik ben lang niet de enige die hem eng vindt en bovendien verwijst zijn muziek naar een zwarte (...) bladzijde in de vaderlandse muziekgeschiedenis. Met mijn excuses aan de - ongetwijfeld bijzonder aardige! - volkszanger en zijn fans. Alle vier...;-) Maar nu terug naar Amsterdam Zuid-Oost:

Bovendien: enkele tientallen mensen zijn faliekant tegen. Dat houdt in dat het ruim drie kwart miljoen inwoners van Amsterdam niets kan schelen of dat die vóór de komst zijn van de slaaf die door Sint Nicolaas was vrijgekocht. Leven wij in een democratie of geldt voortaan de wens van de hardst schreeuwende minderheid?

In een democratie geldt uiteindelijk de mening van de meerderheid. Toch? Dan is het maar goed dat een meerderheid wil dat de meerderheid van de mensen rekening moet houden met minderheden. Al is het maar omdat feitelijk gezien elk mens wel tot de een of andere minderheid behoord. Misschien bent u één van de weinigen bij u in de straat met een lichte huidskleur. Dan behoort u tot een minderheid.

Misschien bent u arts én vrouw. Dan behoort u - in Nederland althans - tot een minderheid. In bijvoorbeeld 'zo'n achterlijk Oostblokland als Polen' is het heel normaal voor vrouwen om arts te zijn. Het blijken met name vrouwen in Nederland zélf die vinden dat vrouwen best genoegen kunnen nemen met een baan als verpleegster. Je zou denken dat het in onze tijd langzamerhand tijd werd om daar anders over te denken. Maar goed: bijna iedereen komt dus graag op voor minderheden. Nu alleen nog de meerderheid van de regering daarvan zien te overtuigen.


O, en hier kunt u lezen hoe het bezoek ging van de mevrouw van de woningbouw: http://vragen.blogspot.nl/2013/10/ymere-overleg-2.html En voor wie mijn stukje van gisteren over verveling nog niet had gelezen...http://terrebel.blogspot.nl/2013/10/failliet.html

6 opmerkingen:

 1. Ik lig hier gewoon in een deuk om die stemming van die intocht. Wat zijn het toch een flapdrollen. Ja sorry hoor. Maar... eigenlijk is het wel zonde van ons gemeentegeld dat ze daar mee bezig zijn.

  Love AS Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zag foto's langskomen van je belgische vriend...leuk hè zo een ontmoeting.
  Zelf nog nooit mensen van internet ontmoet maar als het hier klikt zal het in het echt ook wel zo zijn. Dank voor de felicitatie...grtjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het blijven zwartwerkers die Pieten. Dat blijkt uit mijn onderzoek. De meeste Pieten stoppen zwart het geld in hun zak.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er komt natuurlijk een dag dan zijn de zwarte mensen in de meerderheid en bepalen zij hoe te leven. Zo gaan die dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat... of hoe een groot land zoals Nederland wel heel klein kan zijn. Ik begrijp nog altijd niet wat zwarte piet met slavernij te maken heeft, hij brengt toch lekkers en cadeautjes? of mag dat ook niet meer? En de echte slavernij die nog welig in de wereld woedt, dat wordt niét aangepakt!
  Wat een gedoe op het blog met die Zwarte Piet, jij ziet er gelukkig het grappige van in, de meesten doen er zo serieus over… onbegrijpelijk. Het leven is soms al zwaar genoeg, een beetje humor helpt om het allemaal te verdragen… toch?
  Ik ga net zoals jij feest vieren lieve Terrebel, wij vermaken ons wel! Hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben vast een minderheid want vrouw én ik weet niet echt wie.... hoe heet hij ook alweer ..Pardoel? is,behalve wat er dan in de media tot mij komt.
  Omdat ik dat graag zo wil houden sla ik het filmpje maar over.
  We hebben in Nederland wel héél veel mensen die ieder woord op een schaaltje wegen om te zoeken naar iets dat als discriminatie geïnterpreteerd zou kunnen worden voor mensen die daar op zitten te wachten.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht