Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, september 17, 2013

Prinsjesdag

Het overgrote deel van de bevolking heeft er absoluut geen vertrouwen in dat het huidige kabinet onder aanvoering van de heren Rutte en Samsom de Nederlandse economie uit het slop zal trekken. Sterker nog: ongeveer 12 procent van de ondervraagden stelt nog vertrouwen in de premier en het vertrouwen in zijn PvdA-partner zal eerdaags onder het nulpunt zakken maar staat vooralsnog op twee procent.

Vandaag is het Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander vertelde ons dat wij bezuinigingen tegemoet moeten zien. Uiteraard bezuinigt hij zelf óók. Of nee, toch maar niet. Prinsjesdag is nog niet voorbij of enkele vandaag aangekondigde plannen zijn al overboord gezet. De zogeheten nullijn voor ambtenaren is van de baan. En ook na (6, 8, 14?) jaren gesteggel is het laatste woord nog niet gezegd over de JSF.

Eigenlijk hebben wij daar het geld niet voor maar zo'n glimmend nieuw vliegtuig is toch wel heel erg lekker! Als u iets lekkers wilt kopen maar u heeft eigenlijk het geld er niet voor, leent u dan een tientje van uw buurvrouw? Natuurlijk niet! Toch zijn er velen die doodleuk 1000 euro lenen van een onbekende zodat zij een nieuwe televisie kunnen kopen.

Sterker nog: mensen lenen (nog stééds!) gerust twee ton van een bank die al bewezen heeft te sjoemelen met geld van klanten en bovendien met belastinggeld gered moest worden van het eigen wanbeheer! Maar ja, ook al kun je het nooit betalen, je wilt toch graag wonen in koophuis. Omdat verreweg de meeste mensen moeite hebben om het geld bij elkaar te brengen voor iets dat zij eigenlijk niet nodig hebben (ook in een huurhuis valt prima te wonen) is ooit de Hypotheekrente Aftrek bedacht. Vooral banken schijnen erg blij te zijn met dit systeem en aangezien de banken en niet onze ministers het voor het zeggen hebben in Nederland zal de HRA nooit worden afgeschaft. Al kost deze subsidie voor huizenbezitters ons als belastingbetalers 14 miljard euro per jaar.

De mens is van nature geneigd te kijken naar effecten op korte termijn; veel mensen malen er niet om wat voor wereld zij achterlaten aan hun (klein) kinderen over zestig jaar. Logisch, want de holenmens had zelden een toekomst over dertig jaar.

Zo komt het dus dat velen niet weten wat zij op een dag aan pensioen zullen ontvangen maar wel weten wat die nieuwe televisie kost die zij volgende maand willen kopen.

Men vertrouwt op de Staat als het gaat om de oudedagsvoorziening maar sparen voor het eigen pensioen is geen gewoonte onder burgers. Toegegeven: steeds meer mensen houden na aftrek van vaste lasten en boodschappengeld geen geld over om opzij te leggen voor later.

Maar goed, wij zullen wel weer aanmodderen tot volgend jaar Prinsjesdag.

5 opmerkingen:

 1. Toch is het juist de oudere generatie die veelal wél vooruit heeft gedacht en juist die wordt nu het slachtoffer ...omdat ze "rijk zouden zijn" !Je zou bijna zeggen "ik ben d'r gek om voor m'n oude dag te zorgen! Maar gelukkig hebben we ons zelfrespect nog en dus leveren we met een glimlach in ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. in een huurhuis is prima te leven, maar dat wil niet iedereen in zien. We zitten toch in een maatschappij van hebben hebben hebben. Maar als je het niet erg vind. Ik ben volgende maand niet van plan om een nieuwe tv te kopen. Ik heb deze nog maar net twee jaar, dus hij moet nog zeker een jaar of tien mee gaan. Het liefst. Langer mag natuurlijk ook.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En soms betrap^ik me ook op " hebben" ik denk dat dit soms een verweermiddel is tegen wat ik in mijn jeugd meegemaakt heb ! maar ik keur het niet goed ! Ben ik Eerlijk of niet ???

  BeantwoordenVerwijderen
 4. We moeten het er maar weer mee doen voor een jaar maar we zijn er nog lang niet :)
  Toch heb ik als vanouds weer voor de buis gezeten...grtjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als ik op een zondag door de stad loop weet ik zeker dat er nog veel in te leveren valt... kijk maar eens naar iedereen met een mobiel, kijk maar eens naar de afmetingen van TV's, de auto, onze nationale melkkoe. Bijna iedereen heeft er wel ene in een gezin.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht