Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, juli 11, 2013

Zetten

Gisteren na het werk haalde ik een gereserveerde rolstoel op. Daarmee rolden mijn zoon, mijn vriendin en ik mijn moeder naar de locatie van zijn 'Hoera, ik ben door naar de vierde klas van het Gymnasium!'-etentje. Het was erg gezellig en het eten was lekker. En waar vind je nog een ober die je na het eten een hand geeft en je bedankt voor de gezellig avond?

Op de heen- en op de terugweg liepen wij door het gebied dat bekend staat als De Negen Straatjes. Mijn moeder is al een tijdje aan huis gebonden dus keek haar ogen uit naar al die leuke winkeltjes en zoveel blije mensen omdat het een mooie avond was. Ja, oma en zoon genoten zichtbaar van het avontuur!

Monus's avonturen op Aarde van A.D. Hildebrand is boek nummer negen van dit jaar en gaat over een klokkenluider: een professor onthult regeringsplannen over een superkanon dat men op de maan wil neerzetten om zo iedereen op onze planeet onder de duim te kunnen houden. Met een sympathiserende Maanbewoner en een paar vrienden lukt het de professor om de mensen van de Aarde zich tegen hun regeringen te laten keren. Uiteraard wordt er een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. En het loopt goed af want het is een jeugdboek. Uit de pré-internettijd. Uit de tijd van voor de televisie zelfs! Toen mensen nog lazen en spelletjes speelden als tijdverdrijf. Wat ook meteen verklaart waarom een gezin met zeven kinderen niet ongebruikelijk was...je moet tenslotte toch wát met je vrije tijd, nietwaar?

Ook was het toen nog normaal dat mensen twee sets kleding hadden: één voor doordeweeks en de ander voor de zondag. Eén keer in de week ging alles in de wastobbe: honden, kinderen, oma en de kleding.

Een meerderheid van de mensen wast tegenwoordig kleding elke dag. Zonde van de moeite en het wasmiddel want zeker spijkerbroeken kunnen bij normaal gebruik makkelijk drie dagen mee. De enigen die blij zijn met onze 'alles moet altijd schoon zijn!'-fobie zijn de producenten van wasmiddelen en energieleveranciers. Apparaten zijn weliswaar veel zuiniger met energie dan twintig jaar geleden, tòch verbruiken wij veel meer energie dan toen. Omdat wij nu veel meer apparaten hebben en vaker de was doen bijvoorbeeld. Maar wij kunnen makkelijk op energie besparen.

Heeft u wel eens overwogen om uw koffiebonen met de hand te malen of om een scheermes te gebruiken in plaats van een elektrisch scheerapparaat? Laat mij raden: u heeft daar geen tijd voor! Dan heb ik voor u een goede tip: schrijft u vanavond eens op hoeveel tijd u gisteren kwijt was aan de dingen die u deed. Hoeveel uren sliep u, werkte u, besteedde u aan boodschappen, koken en afwassen? Hoeveel tijd besteedde u aan het kijken naar reclameblokken op TV en hoe lang zat u gisteren op het internet? Als u dat lijstje naar eer en geweten invult zult u vermoedelijk een heel uur of meer niet kunnen verantwoorden.

Tijd genoeg dus voor een uitgebreide scheerbeurt, oma te bellen en rustig koffie te zetten.

7 opmerkingen:

 1. Maar scheren met mesjes (doe ik ook) komt duurder uit dan een scheermachine . Tja en nuttige tijd op een dag , niet veel hoor ! Mooi logje mijn kleine grooooooooooote vriend !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ooit.. heel lang geleden mezelf elektronisch geschoren. Wat een crime zeg. Dat doe ik nooit meer. Gewoon met een mesje. En denk erom, niet de kraan laten lopen. ;-) Dat mensen geen tijd hebben is natuurlijk onzin. Alleen die uurtjes achter internet die tel ik liever niet... ;-)

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik scheer me al mijn hele leven met een mesje. Niets is zo fris op een ochtend... Maar de prijs van mesje komen al snel in de buurt van een scheermachine...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Koffie malen met een handkoffiemolen... ik zou bést willen, kan me nog goed herinneren hoe lekker dat rook als ik het vroeger voor m'n moeder mocht doen. Kleine elektrische apparaten heb ik minder dan gemiddeld in huis, om pannenkoek beslag te maken gebruik ik geen mixer maar gewoon ouderwets een garde, en tandenpoetsen gebeurd niét electrisch enz. Maar natuurlijk staan er toch genoeg apparaten in huis die ik niet graag kwijt wil !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik heb ook nog zondags kleren gehad maar niet lang. En wassen deed mijn moeder me bij de leuvense kachel. Iets dat men niet meer kent, zo'n verwarmingstoestel. De hond kreeg gewoon een emmer water over zijn lijf als hij begon te stinken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik was dan niet overdreven veel, maar geniet wel van de gemakken die me aangeboden worden hoor.

  En lekker rustig aan en toch best wel tijd te kort komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gelijk heb je lieve Terrebel, we verspillen maar al te veel tijd én energie aan onnodige dingen...
  Maar met je moeder naar het 'Hoera, ik ben door naar de vierde klas van het Gymnasium!'-etentje gaan was beslist géén verspilde tijd, aan haar glunderend gezicht te zien!
  OT: M&M zijn allebei ook nog muzikanten, en ze hadden elk een gastoptreden in verschillende bands op verschillende locaties, dus nee, geen buikspreekpop-act *wink, big smile*

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht