Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, juli 18, 2013

Gefaald

Gisteren lagen wij aan het zwembad en vandaag liggen wij aan het strand. Natuurlijk wordt er tussendoor gewerkt aan het binnenhalen van nieuwe opdrachten en werkte ik vannacht nog aan de aankomende uitgave van een derde verhalenbundel. En ook van werken kun je goed genieten!

Geniet u ook zo van de zomer? In plaats van honderden euro's betalen om op een balkon in een ver land van het zonnetje en een drankje te genieten doen wij dat gewoon in Amsterdam...

Op Amsterdam Centraal werd onlangs een foto van mij geplaatst die aantoont dat mensen behoorlijk eigenwijs kunnen zijn: http://www.amsterdamcentraal.nl/archief/2013/07/17/betrapt

Mensen zijn vaak enorm eigenwijs. Je kunt ze wel honderd keer vertellen dat je beter je neus kunt ophalen dan snuiten maar ze blijven volharden in zo hard mogelijk snuiten, al maken ze daarmee aderen kapot 'want dat heb ik zo van oma geleerd'.

Alle respect voor oma maar oma had het mis. Met de kennis van toen had zij ongetwijfeld een punt maar voortschrijdend inzicht heeft ons geleerd dat ophalen beter is. Ooit was wetenschappelijk aangetoond dat het menselijk lichaam een snelheid van meer dan 35 kilometer per uur niet aankan 'want kijk maar: elke slaaf die wij dat drie uren laten doen valt dood neer!' De trein was dus een duivelse uitvinding want die ging wel 80 kilometer per uur en zou dus voor veel doden zorgen! Sigaretten roken is óók een tijd lang 'goed' voor ons geweest volgens de wetenschap 'want je longen gaan er harder en dus beter van werken!'

U ziet: niet alles wat goed voor ons is, is uiteindelijk goed voor ons.

Wél goed voor ons is af en toe een paar uurtjes niets doen. Gewoon genieten van de omgeving, een goed boek, de natuur, elkaar. Om te genieten hoef je niet eens ver weg te gaan. Dat doe je namelijk vooral in je hoofd. Toch kan het handig zijn om even uit je eigen omgeving weg te zijn. Al is het maar om te voorkomen dat je per ongeluk toch die twee dagen achterstand in afwassen wegwast, de was ophangt of dat stapeltje aanmaningen doorbladert...Dan is het handig om een auto te hebben om sneller plaatsen te bereiken waar je met bus of fiets gewoon moeilijk danwel laat komt. Ja, wij zijn erg blij met ons tweedehands Peugeotje, ofwel ons Blij Blauw Blik!

De nieuwe Volvo heeft een camera met sensor die achteruit kan kijken. Althans, volgens de radio-reclame. Men bedoel natuurlijk dat de bestuurder dankzij die sensor makkelijker achteruit kan inparkeren. Maar ja...het is duidelijk: medewerkers van reclame-bureaus zijn geen specialisten in de Nederlandse taal. Dat wil zeggen: hun taalgebruik komt niet boven het niveau uit van de gemiddelde 12-jarige die op z'n vierde pas begon met Nederlands leren na met zijn ouders te zijn overgekomen uit Botswana.

Vermoedelijk maakt Volvo gebruik  van dezelfde reclamemensen als Kruidvat, de drogisterijketen (die overigens volledig in Chinese handen is. Wist u dat?) want volgens de TV-reclame 'krijgt u daar een gratis tijdschrift kado bij twee flessen shampoo.' Leuk hoor, maar een kado is per definitie gratis. Het is dus:  'U krijgt een gratis tijdschrift.' of: 'U krijgt een tijdschrift kado.' 'Een gratis kado' is dus een pleonasme want het zelfstandig naamwoord impliceert al wat het woord inhoudt. Het bijvoeglijk naamwoord is dus overbodig. Denk ook bijvoorbeeld aan 'Gepland onderhoud', want onderhoud is altijd gepland. Bekende pleonasmes zijn 'Nat water' en 'Een ronde cirkel'. Een alleraardigst pleonasme is natuurlijk 'liegende politicus' want élke politicus liegt vroeg of laat, daar valt niet aan te ontkomen...;-)

Zelf hoop ik dat er op een dag een politicus aan de macht komt die weer wat ziet in het investeren in goed onderwijs want als de kennis van de Nederlandse taal al zo slecht is bij mensen wiens vak het is de Nederlandse taal te beheersen, dan vrees ik dat het taalonderwijs in Nederland zwaar heeft gefaald.

5 opmerkingen:

 1. Taalonderwijs heeft zo'n achterstand dat het bijna niet meer in te halen is. Positief gezien kun je het ook anders brengen. De taal veranderd altijd. En dat zie jij nu gebeuren.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hoop op een politicus die kijkt wat het het volk oplevert, en niet ene die kijkt wat het kost...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Taal is heel belangrijk ! Vanaf zondag lig ik ook aan het zwembad ! Tot op fb of hier binnen drie weken mijn kleine grooooooooooooooooooote vriend !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, het taalonderwijs... daar kan je een boek over schrijven of een log plegen zoals jij dat weer knap hebt gedaan. En wat dat snuiten betreft: is dat écht waar? Ik wis dat niet. Maak er vandaag weer zo'n zomerse dag van lieve Terrebel, groot gelijk dat jij dat in Amsterdam doet, ik hou ook vakantie in mijn eigen tuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vakantie kun je houden waar je maar wilt. Wij hebben soms een paar uurtjes vakantie op zomaar een dag ;-)
  Neus ophalen klinkt gewoon té onsmakelijk om dat als gewoonte aan te nemen in gezelschap.
  net als het smerige uitspugen na het op rochelen van slijm dat óók gezonder zou zijn , ik vind het smerig en onopgevoed.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht