Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, maart 20, 2013

Werkloosheid

Vandaag lekker veel in huis gedaan, het script gelezen voor een aankomende auditie en wellicht een opdracht binnen gehaald waarvoor ik naar Istanbul zal moeten. Natuurlijk verheug ik mij daar op (al houd ik een slag om de arm want het kan ook gewoon niet doorgaan) want ik hou van historische steden. De natuur trekt mij persoonlijk gewoon wat minder.

Houdt u ook zo van de natuur of heeft u liever niet dat uw buren kippen en hanen in de achtertuin hebben rondlopen? In dat geval heeft u last van het NIMBY-syndroom. Ofwel: leuk en aardig die natuur maar liever niet in mijn achtertuin (of die van de buren: Not In My Back Yard). Mensen hebben ook niets tegen asielzoekerscentra. Behalve wanneer die in dezelfde wijk staan als waarin zij wonen of werken.

Ja, ik durf gerust te beweren dat de meeste mensen hypocriet zijn. Zo lachen wij de Russen uit omdat zij drie mensen één bezem geven en een zandpad laten vegen. Officieel bestaat daar dus nauwelijks werkloosheid.

Maar wat doen wij? Wij laten één ambtenaar vier werklozen van een uitkering voorzien. Een andere ambtenaar wordt ingehuurd om die vier mensen naar werk of opleiding te begeleiden en dan is er nog een ambtenaar die het werk van die andere twee controleert. Daarboven staat uiteraard nog een leidinggevende. Vervolgens dient een en ander geadministreerd te worden door een soort van boekhouder. Bovendien worden tegenwoordig zoveel mensen kwaad omdat zij voortdurend van het kastje naar de muur worden gestuurd dat er beveiliging moet worden ingehuurd.

Al die mensen hebben vervoer nodig om van huis naar werk te komen en er is natuurlijk ook kantinepersoneel nodig. Natuurlijk dient er ook een regelmatige aanvoer van koffie plaats te vinden en verder moet het pand waarin de uitkeringsinstantie huist worden schoongehouden, verbouwd, etcetera.

Men kan dus veilig vooronderstellen dat elke werkloze in Nederland (en in België zal dat niet veel anders zijn) drie anderen aan het werk houdt. Kortom: zonder werklozen zouden wij kampen met een veel hogere werkloosheid!

9 opmerkingen:

 1. Prachtige redenatie! Zou zommar kunnen!
  Succes met de auditie....
  Grtzzz

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op jou werkeloosheidsredenatie wil ik wel eens terugkomen met een eigen blog. Hier zit een kern van waarheid in...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het zou me niks verbazen. Het kost de belasting een euro voor elke euro die ze moeten uitkeren. Met jouw redenatie, zou je kunnen zeggen dat een algehele belastingverlaging niet kan, omdat de werkeloosheid dan ook te hoog wordt.
  Nog een plekje in de handbagage? Lijkt me alleen al qua klimaat een hele verbetering op dit moment :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een tijd terug zag ik een docu over iemand die veeg wagens aan de man wilde brengen in landen waar alles nog met de hand gedaan wordt. Ik werd daar eigenlijk erg triest van. Zo'n veeg wagen doet het nooit zo mooi als de straatveger, die daar nog echt trots is op zijn werk. En al die straatvegers zijn straks werkeloos. Vervangen, voor een wagen die het ook kan.

  Wij zouden weer eens meer kleinschalig en met de hand moeten gaan doen. Maar ja, minder winstgevend dus het zal er wel niet van komen.

  Veel plezier bij de auditie!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Werkelozen aan het werk houden met een bezem is natuurlijk uit den boze!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed gezien en beredeneerd lieve Terrebel... leve de werklozen dus want zonder hen zou er geen werk zijn! *wink, big smile*
  Ik duim voor je dat die opdracht in Itsanbul door zal gaan, daar zal je je hart kunnen ophalen: het zit boordevol historie!
  En nee, van het NIMBY-syndroom heb ik zeker en vast gaan last, de buren daarentegen... hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hahahaha, heb je dit nuchter bedacht of met een borrel op een avond terwijl het gezellig was op de bank.

  Maar ik moet zeggen. Je hebt een punt.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ja, het is altijd sneu als mensen die daar werken zichzelf daarna daar moeten melden bij hun voormalige collega. Dat komt voor in tijden dat het weer aantrekt.

  Ik geef om steden, maar ook om natuur. haha, en dorpen ook wel. Tijdens een vakantie graag van alles wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goede morgen lieve Terrebel. Schijnt de zon ook zo uitbundig bij jou? Ik hoop het want zo kan de dag niet meer stuk. Het is nog wel koud, maar het geeft je toch al een lekker lentegevoel hé?

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht