Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, augustus 18, 2011

Beledigen

Vandaag hoorde ik in het ziekenhuis dat ik eerdaags een weekje van hun gastvrijheid mag genieten in verband met mijn heupoperatie. Dat wordt vast heel gezellig!

In het Europarlement is het vast ook heel gezellig, al weet ik dat niet uit eerste hand...

PVV Europarlementariër Daniël van der Stoep stelt per direct zijn zetel ter beschikking en daarom gaat zijn Grote Leider nu langs bij TBS-klinieken om te zoeken naar een geschikte opvolger*. TBS staat voor "Ter beschikking Stellen". Althans in het Nederlands strafrecht. Zodoende. De heer van der Stoep heeft volgens eigen zeggen op woensdag 17 augustus onder invloed van alcohol een auto-ongeluk veroorzaakt. Volgens andere bronnen zou de betreffende aanrijding al op zondag 14 augustus hebben plaatsgevonden.

Hoe dan ook, of de PVV nu wel of niet een paar dagen heeft nagedacht over vervolgstappen: de PVV-aanhang roept nu massaal dat ook GroenLinks kamerlid Mariko Peters moet opstapen. Hieruit blijkt het volgende: de PVV-aanhang vindt in dronken toestand een auto-ongeluk veroorzaken net zo crimineel als iemand waar je verliefd op bent een gunst verlenen. Natuurlijk had mevrouw Peters anders moeten handelen. Maar zeg eens eerlijk: als u in een positie verkeert dat u iemand waar u om geeft een gunst kunt verlenen...zou u dat dan niet doen?

Overigens: zo'n 70 procent van de topmanagers uit het bedrijfsleven (het percentage verschilt een beetje van land tot land) is persoonlijk bevriend met een lid van de regering.

U trekt natuurlijk (en terecht) uw eigen conclusies, maar dit past uitstekend in de campagne-strategie van de Populisten Vol Vooroordelen: zelfs een bij uitstek negatief bericht (Parlementslid blijkt onverantwoordelijke zuipschuit) weten zij om te buigen naar iets positiefs (Criminelen die voor ons werken aanvaarden tenminste de consequenties van hun gedrag. Uiteindelijk.)

De heer van der Stoep begon zijn loopbaan bij de PVV overigens als rechterhand van de tweede man Hero Brinkman. Die overigens indertijd (toen hij nog politieman was) ook wel eens was betrapt met een borreltje op (En op het met gedoofde lichten 's avonds laat met veel te harde snelheid opzettelijk een politie-controle vermijden).

En nu wij het toch hebben over crimineel gedrag en campagne voeren...

Een bedrijf dat namens de Rabobank campagne voert voor een nieuwe spaarvorm had het over een spaarrekening 'waarbij u geldt veilig een goede rente opbouwt.' Kijk, wanneer wij het dan toch over criminaliteit hebben dan vind ik dit een regelrechte aanslag op de Nederlandse taalcultuur.

Dat er op Twitter mensen rondbanjeren die zich hoogopgeleid noemen maar het toch wagen om te schrijven "werdt gisteren weer lastiggevallen door zoon kut marokkaan" is al ernstig genoeg. (Dat moet natuurlijk zijn "Werd (verleden tijd krijgt NOOIT een t achter de d!) gisteren weer (Hoezo weer? Wanneer was de vorige keer dan?) lastig gevallen door zo'n (het is geen familielid maar een afkorting van "zo een") kutmarokkaan (Ik geef de Krant van Wakker Nederland (Voor Vlaamse melezers: dat is de slogan van De Telegraaf) de schuld van de ellende van de gescheiden woorden; met haar tussen-streepjes opdat "Henk & Ingrid" niet afhaken bij al die lange woorden)

Een of ander bureau dat ik weet niet hoeveel duizenden euro's vangt voor een behoorlijk grote opdracht kan van dat geld (ja mensen, dat spel je NIET met 'dt'! Alsjeblieft zeg.) best een copywriter inhuren die behoorlijk kan spellen. Vind ik.

Is de tekst geschreven door een professionele tekstschrijver dan dient hij of zij met terugwerkende kracht ontslagen te worden en minstens drie maanden salaris te storten in een of ander fonds ter bestrijding van analfabetisme.

Natuurlijk, spelfouten maken we allemaal, ik incluis. Dat 'u' en 'uw' volledig willekeurig door elkaar worden gebruikt zijn wij inmiddels gewoon. Maar de Nederlandse vertaling van 'pecunia' spellen als 'geldt'? Dat grenst (óók zonder 'dt') aan misdaad.

Dat is bijna vergelijkbaar met van die ouders die hun kinderen hard in het oor toeschreeuwen dat zij niet zo moeten schreeuwen.

Of van die sukkels die erover klagen dat zij 'dagelijks zomaar' worden uitgescholden door Marokkanen. Als je dan vraagt om een voorbeeld dan weten zij dat niet te geven omdat zij zich niet kunnen herinneren wanneer dat voor het laatst gebeurde. Uiteraard zullen ze anoniem blijven bij het geven van hun reactie én de betreffende vragensteller 'ns even flink uitschelden en beledigen.

*Het betreft hier een grap

19 opmerkingen:

 1. Dat geld geldt dat dan ook voor de eurodt ;-)

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben een paar dagen oostindisch doof geweest. Je moest eens weten hoe fijn dat even is....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Neem je wel je klapdoos mee. Anders is het wel erg saai.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem00:25

  "Een of ander bureau dat ik weet niet hoeveel duizenden euro's vangt voor een behoorlijk grote opdracht hoort van dat geld (ja mensen, dat spel je NIET met 'dt'! Alsjeblieft zeg.) kan best een copywriter inhuren die behoorlijk kan spellen. Vind ik." Als Telegraaf-lezer snap ik deze zin niet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dankjewel, anonieme Telegraaf-lezer! Heb de tekst inmiddels aangepast. Mocht je nog meer taalfouten op dit blog tegenkomen dan heb ik graag dat je mij daar op wijst. Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Di Mario: nou en of dat ook op gaat voor de eu ro! (ook zo'n hekel aan al dat onterechte afbreken van ondeelbare woorden?)

  @Sjoerd: ik kan mij nu al mateloos verheugen op de verplichte één volle dag van absolute rust, de dag na mijn heupoperatie!

  @Adriaan: ik kan mij niet herinneren wanneer ik mij voor het laatst verveeld heb. Denk dan ook niet dat ik dat in het ziekenhuis ga doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lilly02:47

  Leuk stuk weer. Ja die HBO-er kan er wat van. Hij had in ieder geval vast een heel hoog cijfer voor liegen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Sterkte met de komende operatie.
  En dan een goede revalidatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. laat ze maar twitteren; wij denken het onze.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. PVV aanhangers weten zelfs de 'met een slok op' aanrijding goed te praten door te stellen dat we allemaal wel eens met een slok te veel achter het stuur stappen.
  Te gek voor woorden.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mensen met een juistte oplijding zouten die fauten niet mochen maken, wij bloggers egter wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben het eens met wat je schrijft, maar wil je eigenlijk gewoon even sterkte wensen met je heupoperatie!

  Wel blijven bloggen in het ziekenhuis hè ...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat mij betreft zijn de "misdrijven" éven erg , je stapt bewust met een slok op achter het stuur en je bevoordeelt een bevriende relatie óók bewust terwijl je dondersgoed weet dat het niet klopt .
  AIk hoop zélf altijd objectief zaken te beoordelen en vergoelijk verkeerde dingen niet door te zeggen dat "iederéén het wel eens doet".Ik ben nog van de generatie die met dié doodoener niet thuis hoefde te komen ;-)
  Schrijfoutje in een "normaal"log storen me niet ,ik maak er zelf óók genoeg maar wie beroepshalve schrijft mag er geen potje van maken .Ook altijd beetje vreemd dat mensen de mond vol hebben over "niet generaliseren "maar dat dan volop toepassen bij groeperingen waar zij zélf iets tegen hebben ...inderdaad objectief zijn is réuze lastig en lukt maar weinigen ,ik probéér het wel maar ga natuurlijk ook wel eens in de fout ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Broedkip12:55

  Maar gelukkig zijn er nog genoeg sukkels' die zich de misselijke misdragingen van een aantal van die zich consequent vervelende en doelloos rondhangende losers wel kunnen herinneren. Zoals het meisje hier uit de buurt die weigerde op hun ' avances' in te gaan en dat moest bekomen met enkele rake klappen. Of de bejaarde die door 5 stuks van dat straattuig werd beroofd van zijn centen (wederom hier in de buurt). Oh ja hoor, hun geheugen werkt nog prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Broedkip: precies! Het gaat om 'een aantal' van 'die' (je bedoelt, neem ik aan Nederlandse jongeren waarvan de grootouders in Marokko zijn geboren?) jongeren. Zoals het ook gaat om 'een aantal' christelijke jongeren uit Urk en 'een aantal' blanke bejaarden uit Alblasserwaard. Ik noem maar iets...

  Dankjewel dat je mijn punt onderschrijft: belachelijk dat mensen een hele groep hetzelfde behandelen omdat 'een aantal' van hen zich misdraagt!

  Ik zeg toch ook niet: "Alle PVV-aanhangers zijn anonieme lafaards want Broedkip is een PVV-aanhanger en dus anoniem en dus laf"?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ok iek hep geen lasd van menschen die een woort verkeert schreiven !

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Er schort een hoop aan het onderwijs, al jaren.
  Het feit dat mensen op CDA, PVV en VVD stemmen blijft dat ze het niet begrepen hebben.

  En over een taalfoutje heb ik niet, maar over algemene domheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Anoniem02:23

  @Renesmurf, ik geef zelf les. Kun je aangeven wat er precies schort aan "het onderwijs"? @Redstar, ene Guusje ter Horst zat ooit dronken achter het stuur; die is volgens mij nog minister geworden en dat was niet eens een PVV'er... ;-) groetjes Marcel (De Telegraaflezer van hierboven :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Anoniem03:18

  hoop dat je niet al teveel last van mijn taalfouten hebt. Mijn goed Nederlands is er met mijn gezondheid vandoor gegaan. Dus mijn spraak en schrift is niet zo je van het. Ik zou spellingscontrole kunnen doen, maar ja ik praat nou eenmaal ook niet foutloos dus is het vreemd als ik wel foutloos schrijf.

  Ik ben ik, met foutjes

  ctje

  ctje

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht