Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, april 12, 2011

Wereldbrand

7 Doden bij een schietpartij in Alphen aan den Rijn, 12 doden bij een bomaanslag in de metro van Minsk, een seriemoordenaar in New York...U voelt zich machteloos? U denkt dat u er niets aan kan doen dat mensen sterven? Maar misschien kunt u dat wél! "Wie, ik? Maar hoe dan?"

Welnu: dagelijks (Elke dag ja. Dus ook vandaag en zelfs met kerst en op zondag) sterven wereldwijd zo'n 35.000 mensen aan honger. Waarschijnlijk zelfs meer. Eigenlijk vreemd want er is meer dan voldoende voedsel in de wereld om iedere mond te kunnen voeden. Maar helaas: enge mensen met dollartekens in plaats van medeleven in de ogen zorgen ervoor dat jaarlijks miljoenen tonnen graan worden vernietigd en miljarden liters melk worden weggespoeld. Zelfs wij hier in Nederland die graag klagen dat wij het zo slecht hebben gooien elk jaar voor ongeveer 4 miljard euro aan eten weg. De helft daarvan zit nog gewoon in de verpakking!

Zelfs in Nederland zijn er mensen die elke maand nieuwe schoenen kopen en, "vanwege de kredietcrisis, meneer!" nog "maar" 200 euro per maand aan kleding voor zichzelf uitgeven in plaats van de 300 die ze gewend waren. Met maar 50 euro per maand kunnen zij een organisatie als Plan International steunen en daarmee een heel dorp vol mensen van de hongerdood redden, onderdak verlenen én onderwijs geven.

En ja, ook ik geef zeker 50 euro per maand uit aan zaken die ik niet nodig heb. Ik hoef helemaal niet met mijn kinderen naar het zwembad of de McDonalds. Ook koffie is een luxe-artikel. Eén keer in de week m'n zoon en mijzelf op een lekker broodje trakteren moet ook niet en één keer per jaar een hele week op vakantie gaan? Hah! Er zijn landen waar ze geen woord voor vakantie hebben!

Zelf steunde ik vroeger Foster Parents Plan (Nu Plan International) maar tegenwoordig alleen nog maar OneMen , Teknophilos en Hiob. Die laatste dan vooral door mijn inzet als vrijwilliger.

U hoeft natuurlijk niet meteen uw complete leefpatroon om te gooien maar als we allemaal maar een klein beetje bijdragen dan kunnen we gezamenlijk wat betekenen voor de medemens: vele druppels samen blussen het vuur van de wereldbrand.

16 opmerkingen:

 1. Ieder mens naar eigen vermogen: de één doneert, de ander doet vrijwilligerswerk, weer een ander is bij de dierenambu, of collecteert voor de hartstichting, greenpeace or whatever...
  Tuurlijk kan het altijd beter en mooier, maar wat zijn er ondertussen toch al veel mensen goed bezig!
  En jij, mooie Ter, maakt deel uit van dat geheel. Fantastisch toch!
  ( En heerlijk, dat enthousiasme van je!! )


  Liefs, S.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik krijg nog altijd een wrang gevoel als ik de naam Forster Parents Plan hoor. Maar je hebt gelijk alle beetjes helpen. Daarom steun ik Amnesty International.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo zijn er veel goede doelen. En gelukkig krijgen ze allemaal een deel hoewel er misschien af en toe wat minder gekocht, lees weggegooid kan worden, en dus wat geld overgehouden kan worden.

  Love As always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem03:42

  Dus omdat we liever elke maand kleren willen hebben van 300 ipv 200 euro, moeten wij dat maar gaan doneren??? Dacht het niet!
  We moeten allemaal hard genoeg voor de centen werken,terwijl alles maar duurder word.
  Tegenwoordig ben je nog is verplicht te betalen voor de ziekenfonds,je krijgt amper wat vergoed!

  ''Ik hoef helemaal niet met mijn kinderen naar het zwembad of de McDonalds.''

  Nee jij misschien niet, maar ik denk dat je kinderen daar anders over denken, denk je zelf ook niet?
  Dus je doet je kinderen tekort omdat je maar zonodig voor iets moet doneren? Voel je je eigen wel goed.

  En hongersnood,onderdak? Laten ze dat lekker zelf opbouwen,moesten wij Nederlanders ook vroeger...

  Er word al jareeeen lang geld gestort naar dat soort dingen, en ze hebben nog geen waterput waar ze uit kunnen drinken.

  Trouwens, de ''enge'' mensen met de dollartekens, moeten zelf ook hard genoeg werken om dat geld bij elkaar te krijgen,ze zijn niks verplicht om dat geld weg te geven.

  Mvg

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik had een hele reactie in mijn hoofd, maar toen zag ik de 'plank voor de kop' reactie hierboven. Daar gaan je tenen toch van krullen..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Anoniem09:02

  Het wordt tijd voor een wereldwijde omslag in het denken. En vooral, voelen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Anoniem: Dank je dat je de moeite hebt genomen om te reageren. Jammer alleen dat je niet de moeite hebt genomen om het stuk echt te lezen. Nergens stel ik dat je MOET doneren en nergens stel ik dat ik mijn kinderen tekort doe. Had je het stuk daadwerkelijk gelezen zonder vooringenomenheid dan had je geweten dat ik wel degelijk met mijn kinderen naar het zwembad ga en dergelijke. Voorts deed ik hier uitsluitend suggesties. Als jij geld wil lenen om toch weer nieuwe schoenen te kopen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt en graag een kilo kip koopt om een week later een halve kilo weg te gooien dan is dat natuurlijk jouw goed recht. Ieder z'n ding zullen we maar zeggen...Fijne dag nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Anoniem: Nog even een tip: schrijf niets op internet terwijl je dronken bent. Ik neem tenminste aan dat dronkenschap jouw schrijfstijl verklaart?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat kleding betreft voelt ollie op zijn ongemak als hij niet in zijn jeans zit !
  En inderdaad , we moeten beseffen dat dit zo maar niet verder kan gaan. ollie stort alleen nog aan comic Relief omdat ze zelf het geld beheren en ter plaatse alles gaan controleren.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. niets moet alles mag, inderdaad, maar als iedereen wat geeft, hoe klein ook, kunnen we al heel wat mensen daadwerkelijk helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een uitgehongerde ma geef je geen rijst maar een hengel. Volgens de Chinezen dan. Hebberigheid is een menselijke eigenschap die als grootste misdaad benoemd zou moeten worden en als verbods artikel in het internationaal mensenrecht.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Stja, een anonieme PVV stem in de commentaren mag natuurlijk. Maar laat hij of zij zich wel effe bekendmaken met een geldig e-mail adres. De held of heldin.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Anoniem17:40

  @Anoniem: ''Nog even een tip: schrijf niets op internet terwijl je dronken bent. Ik neem tenminste aan dat dronkenschap jouw schrijfstijl verklaart?''

  Geen dingen gaan suggereren nu he, woordengebrek blijkbaar?

  @Leibele idd PVV stemmer.
  Email? 4345723@gmail.com
  Graag gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dankjewel, meneer 4345723@gmail.com. Wil je nu dan zo goed zijn om aan te geven waar precies ik in mijn stukje aangeef dat je MOET doneren? Het spijt mij trouwens voor je dat je het Nederlands slechter beheerst dan veel "nieuwe Nederlanders". Of vind je misschien niet dat de beheersing van de taal van belang is voor inwoners van dit mooie land? Ga graag de discussie met je aan. Dat kunnen we makkelijker doen via mijn (openbare) forum: http://www.hotforum.nl/forum/index.php?name=terrebel

  Zie je daar! Als je tenminste bereidt bent met argumenten te komen voor je beweringen. En een naam hebt om in te vullen in het reactievenster daar. Okee?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Anoniem01:08

  @Terrebel

  Het staat niet letterlijk in je stuk nee, maar het komt er allemaal wel op neer.
  Maar begrijp me goed, als jij zelf wilt doneren, geen probleem, alleen ik werk daar niet aan mee.

  En over het Nederlands beheersen, ik weet dat ik dat niet doe, zolang je me maar begrijpt, dus daar hoef je me niet op af te kraken, jij zelf maakt ook spelfouten, je bent geen haar beter, dus zit niet zo wijs te doen.
  Je wilt reacties, dus zal je ze ook krijgen positief of negatief.


  En waarom zou ik een discussie met je aan willen gaan???? Ik geef gewoon mijn mening hier en dat jij je aangevallen voelt zal mij worst zijn..Immers, we kunnen het niet allemaal met elkaar eens zijn toch?


  Succes met je donaties, enneh, koop gewoon te eten wat je nodig hebt, dan hoef je ook niks weg te gooien ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Anoniem: Mijn dank voor deze uitstekende reactie. Je Nederlands is opeens ook een stuk beter. Goede tip om niets te kopen wat je niet nodig hebt; dat zouden meer mensen moeten doen. Wel jammer dat je weigert een naam te geven of te discussiëren. Maar goed, inmiddels weten wij van PVV'ers dat zij niet kunnen discussiëren omdat zij zelden tot nooit echte argumenten gebruiken. En ook blijven zij graag anoniem omdat zij niet willen dat anderen weten dat zij PVV stemmen. Geeft niet. Is je goed recht. Net als spelfouten maken. Dat doen we allemaal natuurlijk maar in je eerste reactie hier was het wel héél slecht. En dat is nu juist iets waar PVV'ers vaak een punt van maken: dat "buitenlanders" (Wilders is zelf een allochtoon uit het grootste Islamitische land ter wereld. Wist je dat?) goed Nederlands moeten spreken.

  Nogmaals mijn dank voor je reacties en een prettige dag nog! (En dat is zeker niet sarcastisch bedoeld.)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht