Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

donderdag, maart 24, 2011

Betaald

Gisteren bij het DWI geweest en een compliment gekregen:"Je bent een échte ondernemer." Waarmee de dame bedoelde 'iemand die daadwerkelijk de handen uit de mouwen steekt om een eigen bedrijf te beginnen en niet iemand die alleen maar een eigen zaak wil hébben." Een groot verschil.

Er is ook een groot verschil tussen hoe mensen over criminelen denken.

Men wil criminelen zwaarder straffen. Met name onze minister van Veiligheid, Ivo Opstelten, wil dat. En natuurlijk loopt de PVV al jáááren te roepen dat criminelen (PVV-kamer- en kaderleden uitgezonderd) zwaarder gestraft moeten worden "want dat is het enige dat helpt". Goed, de crimineel is dan uit de maatschappij. Maar wat zijn eigenlijk de gevolgen van zwaarder straffen?

Detentie kost ongeveer 180 euro per dag per crimineel (Officiële cijfers 2009). Boeven 12 jaar in plaats van 6 jaar opsluiten kost dus een heleboel geld (2,3 miljard euro per jaar kost het nu al en dat wordt dus nog veel meer) en zowel Ivo alsook Gedoogvriend Geert heeft nog geen idee hoe dat betaald moet gaan worden. Misschien door burgers te laten betalen voor die camera boven het eigen kruispunt om de hoek? Of een vergoeding vragen aan de slachtoffers van een misdrijf?

"Ja mevrouwtje, als u wil dat-ie gaat brommen dan zal u toch zelf motten dokken." Ziet u dat gebeuren? "Of weet je wat? We halen een paar honderd agenten weg uit de grote steden! Al is het maar omdat we hebben beloofd dat er meer blauw op straat komt! Nou, door ze op straat te zetten houden we ons aan die belofte!"

Uit onderzoek blijkt verder dat hoe langer criminelen bij elkaar zitten hoe crimineler zij worden. Het meer schurken op één cel zetten draagt daar aan bij. Logisch ook. Hoe langer mensen bij elkaar zitten des te meer zij van elkaar leren.

Mensen -dus ook criminelen- willen niet graag de cel in. Als je de cel onaantrekkelijker maakt zal de neiging om getuigen van een misdrijf om te leggen groter worden.

Ik blijf erbij: de beste manier om criminaliteit te bestrijden is het aanpakken van de oorzaken. En wat is de grootste oorzaak van criminaliteit? Geldtekort.

In dat kader is het voorstel van lezer GerdaYD briljant: Geef iedereen voldoende geld om van te leven en wie meer wil gaat daar maar voor werken. Als we geen extreme uitgaves doen zoals de aanschaf van een F35 Lightning II (Project JSF) of criminelen a 65.700 euro per crimineel per jaar langer op te sluiten kan dat makkelijk worden betaald.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Elizabeth Taylor en dat van Ad Hoeymans

10 opmerkingen:

 1. Voor lichte straffen heeft opsluiten geen oplossing , daar geraken ze in een ander Millieu en kan het erger zijn dan te voren dwz ze worden echte boeven !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ondanks dat zal er atlijd wel criminaliteit blijven bestaan. Maar zwaarder straffen heeft zo wie zo geen zin. Kijk maar in Amerkia. Zwaardere straffen en meer misdaad per hoofd bevolking.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is algemeen bekend, langer straffen kost meer geld. Maar ze doen ook minder agenten, die kosten ook geld.
  Inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ben benieuwd hoe het zou uitwerken, iedereen een basis minimum inkomen.....zou ergens eens uitgeprobeerd moeten worden...

  dat criminelen langer laten zitten niet werkt is bekend, maar er wordt wel meer onderzoek genegeerd..

  grtz!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. da's maar een klein stukje van het probleem denk ik,
  sommige mensen hebben gewoon nooit genoeg, het is vor veel van die criminelen eenvoudiger te gaan roven en moorden dan werken...

  het probleem is niet zo een twee drie op te lossen ben ik bang,
  misschien door héle zware voorbeelden te stellen,
  zodat criminelen in spé bang worden??
  zou dat wat zijn...

  dank voor je lieve reactie terrebel

  BeantwoordenVerwijderen
 6. en vergeet niet dat verboden vruchten bij veel mensen juist beter smaken.
  Misdaad trekt nu eenmaal een bepaald soort mensen aan en veel of weinig geld verandert daar niets aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. We zien aan de States hoe goed zwaar straffen werkt. NOT!
  Het enige wat men wil is een schijnvertoning opvoeren aan het gepeupel wat een stem op bracht

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Blij dat je het met me eens bent Terrebel, want niet iedereen denkt daar zo over... jij hebt er beslist goéd over nagedacht! Moesten de beleidsmakers dat nu ook maar eens doen hé?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tekort aan geld mag geen reden zijn om misdaden te begaan. Ik heb jaren lang ieder dubbeltje om moeten keren en ben toch niet gaan stelen en mijn man en ik hebben bovendien ook aan collectes gegeven. Misdadigers bij de Vikingers werden verbannen en dat werkte goed, maar nu kan dat niet meer. De oorzaak is niet tekort aan geld, maar hebzucht. Ik heb het zelfs een jongere voor TV horen zeggen:"ik heb geen baan, weet je, maar ik wil toch een auto, weet je,dus moet ik wel stelen"! Verkrachters and pedosexuelen kan je ook niet vrij rond laten lopen. Trouwens die hebben juist geld genoeg. Ik weet geen oplossing. Verder zijn er mensen die aan schizofrenie lijden, dat zijn geen misdadigers, maar zij begaan soms vreselijke daden door waan ideën. Zoek het nu maar uit! Ik ben blij dat ik geen jurist ben!
  Bedankt voor je comment.Prettig weekend! Ganzenbord is een goed idee.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht