Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, juni 02, 2011

Levensonderhoud

Zou heel graag wat meer positieve stukjes schrijven maar de huidige coalitie doet haar uiterste best mij dat te beletten...Hoewel: er is hoop. Zo gaat mogelijk de extreme bezuiniging op de PGB niet door! En er zijn meer leuke nieuwtjes...

Zo is mijn ondernemingsplan goedgekeurd en kreeg ik gisteren verschillende aanvragen binnen voor leuke entertainment- en acteeropdrachten. Ook mag ik voor de bewonerskrant volgende week één van mijn favoriete nachtclubeigenaressen interviewen.

Had gisteren gezellig visite (buurvrouw Winonah had een goede timing: ik hoefde nog maar twee kledingstukken weg te strijken van mijn twee weken achterstand!) en ook mijn zoon had een leuke avond: de week van het klassentoernooi (er werd ook gewoon lesgegeven, hoor! Alle sport- en spelonderdelen vonden buiten schooltijd plaats) werd beëindigd met een schoolfeest. Daar hoorde de Ferman dat zijn klas in de einduitslag als tweede was geëindigd! Puntenverlies leden zij met name bij een geheim onderdeel.

Bij zo'n onderdeel worden per klas twee willekeurige jongelui opgeroepen om deel te nemen zonder vooraf te weten wat zij moeten doen. Helaas was één van de geheime onderdelen 'dictee maken' en was één van de afgevaardigden van m'n zoon's klas dyslectisch...tsja.

Iemand trouwens enig idee waarom men zo'n moeilijk te spellen woord als 'dyslectisch' heeft gekozen als omschrijving van de aandoening 'kan zeer moeilijk lezen en spellen'?

Er zijn in Nederland (en ook vast in België) vele leerlingen die vanwege de een of andere handicap moeite hebben met leren of naar school te komen. Daarvoor bedacht men indertijd het zogeheten PGB, het persoonsgebonden budget. Een 'rugzakje' met geld, beschikbaar gesteld door de overheid, dat men nagenoeg vrij kan besteden aan diverse aanpassingen. Men kan daar een logopedist van betalen, aangepast vervoer, thuiszorg of wat er maar ook nodig is om menswaardig te kunnen leven ondanks een handicap.

Nu is de Nederlandse regering van zins om radicaal te snoeien in het budget van dit PGB. Dat zou inhouden dat zo'n 90% van de mensen die er nu gebruik van maken voortaan naar de geraniums mogen staren. Een armloze man bijvoorbeeld kan nu nog gewoon blijven werken dankzij thuiszorg en aangepast vervoer. CDA en VVD vinden dat hij nuttiger is als menselijke imitator van een kasplantje. Die als inwoner van een verzorgingstehuis ongeveer drie keer zoveel zou kosten dan wat hij nu kost als PGB'er.

Gedoogpartner PVV zegt opeens niet te weten dat in het gedoogplan al sprake was van deze bezuiniging maar steunt het plan wél, al zegt men nu tegen de achterban dat men er alles aan doet om de bezuiniging te voorkomen 'want je kunt best afwijken van een enkele afspraak in het gedoogakkoord.'

Premier Mark Rutte zal het daar niet mee eens zijn want die beweerde laatst nog: 'Afgesproken is afgesproken!' Dat was toen een aantal gemeentes aangaf niet mee te willen werken aan het kabinetsplan om sociale werkplaatsen af te schaffen "want dat was één van de afspraken in het overleg tussen regering en gemeentes".

Arbeidsgehandicapten moeten maar een "gewone" baan nemen. Supermarktconcern Albert Heijn heeft al een aanvraag ingediend voor de aanschaf van éénarmige caissières: die mogen zij namelijk dan onder het minimumloon uitbetalen omdat die minder produktief zouden zijn. En waarom ook niet? Iedereen weet tenslotte dat gehandicapten lagere kosten hebben voor levensonderhoud...

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Willem Duys

10 opmerkingen:

 1. Anoniem20:06

  je word zo moe van alles wat ze eerst verzinnen om het vervolgens weer weg te bezuinigen.

  ctje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alle verworvenheden gaan gewoon op de schop.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. jammer van dat PGB. Dat zal voor veel mensen zwaar aankomen.
  Jijzelf hebt goed nieuws te melden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het kan ook allemaal niet op in een paar dagen...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Balen ja, van dat PGB.
  Nb: wel gefeliciteerd met de goedkeuring van je ondernemingsplan en de opdrachten!! Daar is zeker hoop!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Allereerst gefeliciteerd met de goedkeuring van je ondernemingsplan! Dat PGB... ik vind dat iedereen de zorg zou moeten krijgen die men nodig heeft. Er zijn echter vele gevallen bekend van mensen die PGB krijgen die dat totaal niet nodig hebben. Daar zou eens wat strenger op gecontroleerd mogen worden, dan blijft er genoeg geld over voor degenen die het echt nodig hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja, ik schreef het gister al Toedeloe met de politiek.
  De meeste mensen laten het gewoon over zich heen komen, en als het te laat is wil men pas wat doen..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Anoniem09:18

  . Zo gaat mogelijk de extreme bezuiniging op de PGB niet door"

  Geloof je dat echt?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is maar duimen dat die extreme bezuiniging niet doorgaat, hoor! Idioot plan!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Redstar: Nu maar hopen dat mensen wakker worden en een einde maken aan de nachtmerrie die de huidige politiek is...

  @Paco: Ik blijf graag hoop houden...dat houdt mij overeind...

  @Wondel: De kamervoorzitter wees een spoeddebat af "omdat er geen procedurele reden voor is"; het heeft er alle schijn van dat wij in een dictatuur leven. Nu maar hopen dat de Amerikanen het niet in hun hoofd halen om ons te komen "bevrijden"...;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht