Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, juni 22, 2011

Diervriendelijk

Had gisteren bezoek van twee buurvrouwen en van de ex van een vriendin en vandaag was er even een vriend op visite. Vandaag kreeg ik ook twee opdrachten binnen: eentje voor entertainment en de andere betreft een schrijfopdracht: een stukje over mijn ervaringen als gever van workshops sociale media aan psychiatrisch patiënten.

Vandaag kreeg ik ook een ingezonden verhaal terug met daarbij het commentaar van de jury: mijn inzet leverde een 29e plek op van de 46 deelnemers. Gezien het feit dat ik pas een paar dagen voor de deadline wist dat de schrijfwedstrijd er was, geen slecht resultaat dacht ik.

De opdracht was een kort verhaal te schrijven. Mijn vaste lezers kennen mijn korte 'verhaaltjes op vrijdag'; die zijn zelden langer dan 200 woorden ...Met "kort verhaal" wordt doorgaans bedoeld "ergens tussen de 1200 en 1500 woorden". Oef! Alsof je een sprinter vraagt om een halve marathon te rennen! Hoe dan ook: vrijdag aanstaande zal ik het eerste deel van mijn hierboven aangehaalde pennevrucht hier publiceren.

Ik wil dan ook graag onderzoeken wat mijn lezers ervan vinden...

Uit recent onderzoek blijkt dat inwoners van Staphorst en Urk de meest egoïstische mensen van Nederland zijn. Althans, zo zie ik het wanneer mensen weigeren om na hun dood hun organen te geven aan iemand die ze nog kan gebruiken. Egoïsten laten liever hun organen wegrotten en aanvreten door maden dan ze te geven aan iemand die zij daarmee het leven kunnen redden. En dan noemen ze zichzelf nog christenen ook.

En moord en brand schreeuwen als ze zien dat er een tijger wordt uitgebuit als die verplicht in het circus moet werken maar intussen genieten van de kippeboutjes van de Kiloknaller en doen alsof je niet weet wat voor "leven" die kippen achter de rug hebben. Eigenlijk zijn die mensen zieliger dan die dieren. Vind ik.

Reuzezielig ook natuurlijk, zo'n koe die met één haal van een bijzonder scherp mes de strot wordt doorgesneden. Haar hele leven heeft het arme dier lekker vrij in de wei mogen rondlopen en nu wordt er zomaar in één keer een einde gemaakt aan dat idyllische leventje doordat het dier ritueel wordt geslacht!

Nee, dan de manier waarop wij met onze varkens omgaan. Wat wij al niet doen om een rauw stukje varkensbil op onze boterham te leggen! Lekker vetmesten zodat ze hun poten breken onder hun eigen gewicht, gezellig met z'n allen in te krappe hokjes proppen zodat ze van pure gekte elkaar de oren afbijten. Uiteindelijk met honderden tegelijk opstapelen in stinkende vrachtwagens zodat de helft al is gestikt voordat ze bij de "diervriendelijke" slachterij zijn. En daar wordt ze dan de strot doorgesneden.

Maar eerst worden ze nog vergast en dat noemen we dan "verdoving" want dat is diervriendelijk...

Update: krijg net door dat ik een hele week de tijd heb om te leren stunt-paardrijden. Als basis heb ik ooit een half uur gewoon paardrijles gehad. Iemand een nuttige tip?

17 opmerkingen:

 1. CH1po16:12

  Lieve schat die kippen, koeien en geiten lopen allang niet meer vrij in de wei voordat ze ritueel geslacht worden.Dat zijn ook bio industrie beesten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat bovenstaander zegt is dat helaas waar Terrence !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een ellende! Dan maar geen vlees meer eten. Of alleen nog maar van dieren uit eigen tuin...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem16:32

  mmm geen tuin, kip op balkon??

  Geen vlees ben ik wel voor, maar dan hebben de boeren weer niks. Eigenlijk vind ik dat de dieren goed verzorgt moeten worden.

  ctje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sympathiek idee, dat beter verzorgen van de dieren. Maar hoeveel mensen zullen bereid zijn vijf keer zoveel te betalen voor hun biefstuk of kippenpootje?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ch1po17:10

  Ik ben vegetarier, dus aan mij heb je niks wat dat aangaat. ;-) Maar lees hier eens http://sjabloel.blogspot.com/2011_04_01_archive.html

  Ik denk wel dat een aantal mensen heus veel meer betalen hoor, biologisch vlees wordt tenslotte ook verkocht. En je hoeft niet iedere dag vlees te eten, als laat je het een paar dagen in de week. Boeren verzinnen wel wat anders, dat zo je toch al.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb maar 1 tip, zorg dat je er niet afvalt... Voor de rest zijn paarden en ondergetekende geen vrienden...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @CH1po: hier eten wij al zelden vaker dan twee maal per week vlees. Is ook al ruim voldoende. Het dieet van de Neanderthaler schijnt het beste te zijn: noten, graan en vruchten en één maal per week een stukkie konijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Sjoerd: dat is misschien wel de beste tip van allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Anoniem17:39

  Het omgaan met dieren in Islaam,tot en met hun einde..is islamitisch vastgesteld.Gevraagd wordt om het betereffende dier een goed leven te geven,om ervoor te zorgen dat het niet het "'angstzweet ""ruikt van de anderen te slachten dieren,en zodoende zo weinig mogelijk stress heeft.Dit klinkt mij,heel biologisch in de oren.dat er islaam aanhangers zijn die verkeerd met dieren omgaan,of met mensen..er zijn altijd mensen in welke samenleving dan ook..die het verpesten...helaas.

  Groetjes,
  Buuf Peet.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben benieuwd naar je verhaal!

  Goede score hoor lijkt mij..

  En vlees? Tja, ik heb wel eigen vee maar dat eet ik ook niet op. Geen vlees eten is beter voor iedereen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dieren zij er voor de mens. Dus gewoon slachten en opeten als je honger hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als ik jou was zou ik toch een helm meenemen. Voor het geval dat de tip van Sjoerd niet helpt.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Marianne Thieme is de marionet van Blonde Geert. De PVDA vind dat het afschieten van damherten verdoofd slachten is. Van dierenleed hebben zij geen enkel verstand.
  Een polder sparen betekent dierenleed, ook dat snappen ze niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dan ben ik ook een egoïst in jou ogen. Ooit wilde ik doneren, maar mocht niet vanwege mijn tatoeages. Nu mag ik opeens wel, maar doe het niet meer.
  Dan maar een egoïst

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Een zeer begrijpelijk sentiment, Red! Toen ik invulde een tatoeage te hebben was het blijkbaar geen probleem. Zo ken ik ook homo's die indertijd geen donor mochten zijn vanwege hun geaardheid maar nu mag het opeens weer wél. Maar volgende wee misschien opeens weer niet. Je wordt er af en toe helemaal gek van...*zucht*

  Dank je voor de aanvulling, Buuf!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik vind beide slachtingen hartstikke zielig voor die beesten en ik zou er niet graag bij zijn.
  Maar ik vind een stukje vlees of vis toch heerlijk en zou het niet graag missen.
  Ik zie het als een van de noodzakelijke kwaden in het leven dat we dieren moeten doden. Maar ik word geen vegetariër.
  Hopelijk kunnen we het hele proces wat diervriendelijker maken, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht