Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, april 07, 2011

Poepen

Als dit wordt gepubliceerd presenteer ik een avond in Amsterdam-Noord met het thema "Sociale media en psychiatrie".

Te gast is Alice Sanders van http://www.virtualalice.nu

Vorige keer genoten van het eten daar!

Laatst genoot ik samen met mijn zoon (en gezien de reacties op Twitter vele anderen) van de TV-marathon van The Big Bang Theory. Het in deze serie voorkomende gevoel voor humor spreekt mij erg aan.

Ik moet bijvoorbeeld erg lachen als ergens geschreven staat: "Dove asielzoekers horen niet in Nederland". Nogal wiedes; die horen nérgens want ze zijn namelijk overál doof!

En als iemand het heeft over een blinde geleidehond in plaats van een blindengeleidehond dan barst ik ook in lachen uit bij het plaatje van een hond met zonnebril en een rood/witte stok in de bek. Datzelfde heb ik bij mensen die "wet suit" schrijven in plaats van "wetsuit". Een nat pak is toch echt niet hetzelfde als een duikerspak. Zoals een "blue print" een blauwe afdruk is en een "blueprint" een schematische voorstelling.

En bij het bericht dat de politie mensen voortaan sneller mag fouilleren stel ik mij voor dat men er eerst minimaal twee minuten over moest doen om een verdachte (elke burger dus, volgens de huidige richtlijnen) te betasten.

In reclames is het ook vaak raak. Zo spreekt men rustig van een duurdere energierekening en bedoelt men waarschijnlijk niet dat de prijs van papier is gestegen of dat er voortaan meer porto moet worden betaald. Een "sneldrogende formule" is vermoedelijk geen formule die eh...snel droogt maar men bedoelt "sneldrogend materiaal dankzij een verbeterde formule". Of zo. En er bestaat een huidprodukt "met vochtinbrengende hydratatie". Goh, dus het spul maakt je nat én het maakt je nat!?

Zit een misdadiger echt in de cel tegenover zijn maat op te scheppen dat hij zo economisch is? Toch las ik laatst dat men op zoek was naar een economische misdadiger; "Nou, laatst was ik wel héél erg economisch en daarom zochten ze me."

Niet altijd is het grammaticaal incorrect maar toch vind ik het gewoon grappig:

Lees ik het bericht: "4 Gewonden gevallen bij aanslag" dan denk ik meteen: "Goh, wat zielig: eerst zijn ze gewond en dan vallen ze ook nog...!"

En over humor gesproken:

Minister Melanie (Schultz van Haegen van infrastructuur. Red.) zal de kwestie toiletten goed borgen, belooft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat hier over toiletten in alle treinen in Nederland, een project dat de minister in 2025 "al" afgerond wil hebben.

"Borgen" betekent "lenen, op de pof kopen", "iemand die voor je betaalt als je dat zelf niet kunt, als in "borg betalen"", Gronings voor "kasteel, burcht", het verlenen van uitstel, "afgrendelen, afsluiten".

Wat de minister bedoelt met borgen is mij een raadsel. Bij het borgen van toiletten kan ik mij wél wat voorstellen: zorgen dat ze zo goed in de bodem van treinstellen zijn vastgezet ("borgen" met "borgpennen") dat ze niet bijvoorbeeld losschieten als de trein een scherpe bocht neemt en iemand toevallig net lekker zit te poepen. (Voor de meelezende Vlamingen: ja, dat kan ook...)

8 opmerkingen:

 1. als je maar beseft dat poepen in het vlaamsch ook nog een andere betekenis heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Berichtje vandaag in het AD over Japan.

  De zoekactie vindt plaats binnen 10 tot 20 kilometer rond de verwoeste centrale, de zogenaamde verboden zone. Vanwege de hoge en gevaarlijke straling, kende de zoektocht tot nu toe de nodige vertraging en werd besloten de overlevenden te laten liggen.


  Ik had die overlevenden niet laten liggen. Persoonlijk he dan.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Taal is gereedschap, om iets duidelijk te maken.
  Maar de overbodige spatie staat me wel tegen, en sommige mensen doen dat standaard.
  Irri tant.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem04:50

  Ik lees over zulke dingen heen, vind het dan ook erg leuk dat jij dit stukje schrijft.
  Ctje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eerst dacht Ollie , Oei oei oei wat gaat dat nu zijn ? Want Poepen is bij onb helemaal anders van betekenis ... eh... Ge weet wel... poepen !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nog even, en de energierekening is echt duur. Dan liegen reclamemakers niet meer :D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Er zijn jou grappige dingen opgevallen in de media. Leuk om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Anoniem10:10

  "Appeltje, eitje "hoort men tegenwoordig vaak iemand uitroepen terwijl hij joviaal zijn gesprekspartner kletsend tegen de opgeheven hand slaat.Hij denkt hiermee te zeggen: "Dik voor mekaar,fixen we, gemakkelijk karweitje!"Maar hij beseft niet dat hij dat helemaal niet zegt maar gewoon twee spreekwoorden staat te verhaspelen. Je kan iets voor een appel en een ei kopen,dus je hebt iets zeer goedkoop gekocht, of je beweert dat iets een "eitje " was oftewel vet makkelijk!! Nu zul je concluderen dat ik me kennelijk hieraan irriteer maar dat is ook al fout! Ik irriteer me helemaal nergens aan, ik ERGER me ergens aan. Want het werkwoord "zich irriteren" bestaat lekker helemaal niet! Wat niemand meer schijnt te weten vertel ik dus maar even: het is ZICH ergeren maar IETS irriteert je! Lekker belangrijk, dûh

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht