Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zaterdag, december 11, 2010

Uitkeringsgerechtigden

Donderdag was er een netwerkborrel voor (startende)ZZP'ers en het werd een zeer informatieve en gezellige avond. Eerder die dag was mijn computer opgehaald van de reparateur en mijn vrees werd bewaarheid: de harde schijf is volledig naar z'n grootje en de bestanden zijn niet meer bereikbaar. Gelukkig had ik nog maar een paar weken daarvoor een backup gemaakt. Daarnaast heb ik wat documenten online gezet en bovendien had ik tussentijds een aantal voor mij belangrijke documenten per e-mail verzonden. Die stonden nog op de server en de backup kan worden teruggehaald van de externe hard schijf.

Al met al ben ik maar een paar weken werk kwijt. Het nakijken en de nieuwe harde schijf kostten natuurlijk wel wat geld dus ik moet nog even wat meer zien te bezuinigen.

De coalitie van VVD, CDA en gedoogcollega PVV heeft -in de persoon van minister Henk Kamp van Sociale Zaken- nog een aardige manier gevonden om te bezuinigen: Door uitkeringsgerechtigden te dwingen vrijwilligerswerk te doen verwacht men dat die werklozen weer aan een gewone baan gaan en dus geen uitkering meer nodig hebben. Erg jammer dus voor mensen die nu betaald werken in buurthuizen, kinderboerderijen, scholen en verzorgingstehuizen. Hun baan zal worden overgenomen door mensen die het werk gaan doen met behoud van uitkering.

Resultaat: Meer werklozen, minder geld dat wordt gestort in de potjes voor sociale voorzieningen en dus minder geld voor uitkeringen aan hen die dat nodig hebben. Bovendien vangt de belastingdienst minder aan inkomstenbelasting. Zou het ministerie van asociale zaken weten dat de rechter in een precedent eerder heeft verklaard dat het mensen dwingen onbetaald werk te doen neerkomt op dwangarbeid en dus verboden is?

Bij het ministerie denkt men dat vrijwilligers per definitie luie mensen zijn en dus hebben zij ook gewoon sollicitatieplicht. Die plicht geldt ook voor mensen in de WW maar die mogen dan weer geen vrijwilligerswerk doen, op straffe van korting op hun uitkering. Als ik kijk naar mijzelf is het eigenlijk heel raar dat de eenouder-toeslag wordt ingehouden op mijn uitkering omdat ik bezig ben een eigen bedrijf op te zetten. Bovendien worden mijn weinige verdiensten rucksichtloss ingehouden terwijl er geen rekening wordt gehouden met mijn onkosten en investeringen. Ik kom ook niet in aanmerking voor iets als starterssubsidie omdat ik geen onkosten zou hebben...Maandag heb ik een gesprek met iemand die mij hopelijk kan helpen maar velen hebben dat geluk niet en zijn afhankelijk van de willekeur van hun klantmanager, inkomensconsulent, werkbegeleider, case-manager, clientmanager of hoe dat bij het lokale DWI dan ook om de paar maanden weer mag heten.

Het is duidelijk dat het huidige systeem van uitkeringen niet werkt. En dat ligt maar voor een beperkt deel aan de uitkeringsgerechtigden.

Een typisch voorbeeld van: Daar is over nagedacht. Maar niet goed.

Voor bovenstaand stuk zijn ondermeer de volgende bronnen geraadpleegd.

14 opmerkingen:

  1. Eliezer Yair20:51

    Hallo terrebel,

    Jammer dat je zo vooringenomen en negatief reageert op de kabinetsplannen om de (jeugd)werkeloosheid tegen te gaan. Werkeloosheid is één van de meest negatieve ervaringen die een mens kan overkomen. Een uitzichtloze situatie zonder vaste structuur en met een inkomen waarvan nauwelijks rond te komen is. Het vorige kabinet heeft derhalve besloten het recht op bijstandsuitkering voor (WWB) voor jongeren tot 27 jaar af te schaffen en daar een nieuwe wet voor in de plaats te zetten; de Wet Investeren in Jongeren (WIJ). Hierbij gaat de jongere een contract aan met de gemeente waarbij beiden zich vastleggen op inspanning om de jongere zo snel mogelijk in te laten stromen of terug te laten keren naar de arbeidsmarkt. Betaald werk dus waarbij met name het begrip algemeen geaccepteerde arbeid belangrijk is. Alles met in het achterhoofd dat inactiviteit niet beloond mag worden. Nederland heeft arbeidskrachten nodig, geen mensen die aan de kant blijven staan en zich laten onderhouden door anderen. Belangrijk is dat er een prikkel uitgaat om ook daadwerkelijk iets te gaan doen. En dat is nu precies het plan van de regering VVD/CDA; iedereen aan de slag al was het maar als vrijwilliger. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat er verdringing gaat plaatsvinden op de arbeidsmarkt en er zijn geen signalen dat dat gaat gebeuren. Veel jongeren kiezen namelijk eieren voor hun geld aan gaan in betaald werk aan de slag liever dan voor hun inkomensondersteuning vrijwilligerswerk doen.
    Een zeer gezonde ontwikkeling dus die zeer is toe te juichen. Voor het eerst in jaren wordt er iets gedaan aan de inactiviteit van uitkeringsgerechtigden. Er zullen spoedig nieuwe maatregelen volgen om de aantrekkelijkheid van de uitkering te verkleinen. Gedacht kan worden aan het bijna volledig afschaffen van de bijzondere bijstand.
    Er waait een nieuwe wind door Nederland.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Met wat alles Ollie hier leest , bangelijk . Ook hier in Vlaanderen staat hier zo een partij de totale macht aan het nemen ! hopelijk zullen de Vlamingen (geen flaminganten) hun ogen opengaan en zien wie De Wever echt is !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Er waait inderdaad een nieuwe wind door Nederland.
    Eentje die zorgt voor de grote tweedeling.
    Jarenlang was het er al, maar nu wordt het openbaar, groter, erger!
    VRESELIJK!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Eliezer Yair: Dankjewel voor je uitgebreide (en onderbouwde!) bjdrage. Aanvullend daarop zou ik je willen vragen te verklaren waarom het voor mensen met een WW-uitkering niet is toegestaan te werken als vrijwillier. De lezing van het UWV (en dus de overheid) is dat het doen van vrijwilligerswerk mensen niet stimuleert een betaalde baan te zoeken. Dat druist in tegen de regels van het DWI (ook de overheid) die nu juist verklaart dat vrijwilligerswerk een belangrijke opmaat is naar betaald werk. Dat zijn dus twee tegengestelde meningen van een een dezelfde overheid. Verder zegt men mensen te willen aanmoedigen voor zichzelf te gaan beginnen maar zijn de mensen die dat daadwerkelijk doen afhankelijk van de willekeur van de betreffende DWI-medewerker. Wat te danken is aan onduidelijke regelgeving op dit gebied. Zie daarvoor de links waarnaar ik verwijs in bovenstaand blogstuk. Graag jouw gedachten hierover. Bij voorbaar dank.

    P.s. Wil je de links plaatsen naar de artikelen waaruit blijkt dat jongeren inderdaad opeens aan betaald werk gaan als hen wordt "gedreigd" met vrijwilligerswerk? Ik ben erg benieuwd naar de cijfers, namelijk. En wat zijn de cijfers betreffende 40-plussers? Zelf kon ik daar geen gegevens over vinden. Met jouw klaarblijkelijke kennis van zaken wellicht wel? Ik zou jou zeer erkentelijk zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Eliezer Yair: Vond net dit bericht waaruit blijkt dat Kamp vindt dat het verrichten van vrijwilligerswerk juist niet leidt tot een betaalde baan. Maar waarom wil hij werklozen dan toch verplichten vrijwilligerswerk te gaan doen? Ik begrijp dat echt niet. Jij wel?

    http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article3283232.ece/Vrijwilliger_met_WW_moet_weer_gaan_solliciteren.html

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je zult maar uitkeringsgerechtigd zijn, dan krijg je van dit kabinet vanzelf een minderwaardigheidscomplex cadeau!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. In hoe verre was de harde schijf naar zijn grootje? Gegevens kun je nog van ver halen hoor. Alleen bedrijven rekenen daar veel voor.
    Henk Kamp moeten ze op Kamp sturen. Een snorretje zou hem niet misstaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Liesbeth09:25

    Tweedeling, inderdaad. Is al jaren zo. Dat het nu zichtbaar wordt is waarschijnlijk de enige manier om het te kunnen veranderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bij mij heette ze 'werkcoach', maar noch van 'werk' noch van 'coach' heb ik veel gemerkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Redstar: De HD was "niet meer bereikbaar" na "een rammelend geluid". Zou jij misschien...op een dag...?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. De maatregel kan goed zijn wanneer het geen reguliere banen kost. Het kan niet zo zijn dat dit ten koste gaat van de werkgelegenheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Nadenken wordt meestal achteraf gedaan.
    Vooruit bedenken wad de gevolgen van een maatregel zijn blijft steken in vrijblijvend vrijwilligerswerk.
    Inderdaad een vaste structuur van verplichtingen is goed voor een mens.
    En inderdaad vast betaald werk is goed voor de mens en de maatschappij.
    Maar dat is niet zomaar voor iedereen weggelegd.
    Het toekomstige verdwijnen van Sociaal Werkvoorzieningen beangstigd mij.
    Vrijwilligerswerk bij verenigingen zorgt voor het voortbestaan van de verenigingen.
    Het geheel is te veelomvattend. Ruimte voor individuele invulling van regels is steeds belangrijker.
    Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat is wijsheid?
    De ideëen van bestuurders zijn in de regel wel goed bedoeld en soms zelfs doordacht, maar niet altijd ver genoeg en vaak te tunnelachtig. Er zijn zoveel meer aspecten bij werkloosheid; dat moet, inderdaad, individueel beoordeeld worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. De evoluties die zich nu in onze maatschappij ontwikkelen zijn beangstigend, ik hou mijn hart vast. En mét mij, al die uitkeringsgerechtigen en minima...
    Jammer van je harde schijf, en de daaraan verbonden kosten. Ik hoop zo voor je dat het allemaal toch een béétje meevallen zal...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!