Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, november 30, 2010

Gebeurt

The Thousand Autumns of Jacob de Zoet van David Mitchell is boek nummer 28 van dit jaar en geeft een prachtig beeld van de beginjaren van de VOC en de eerste voorzichtige pogingen tot contact met het Japan van die jaren.

Onlangs dook er een document op dat een bijzonder oud aandeel van de VOC bleek te zijn. De Verenigde Oost-indische Compagnie was niet alleen de eerste multinational ter wereld maar ook het allereerste bedrijf ooit dat aandelen uitgaf.

Nu is dat heel normaal en banken hebben zelfs mensen in dienst die niets anders doen dan aandelen in- en te verkopen. Een aantal jaren terug kocht men maar wat graag aandelen in het bedrijfje Freight Air, dat "vermoedelijk iets deed met ICT voor het vrachtvliegverkeer". Dat klonk veelbelovend en ook gerenomeerde banken kochten in totaal voor miljoenen aan gebakken lucht...

Een paar jongelui (die later Hyves zouden beginnen) hadden een gebbetje uitgehaald en een niet-bestaand bedrijf naar de beurs gebracht.

De zogenaamde "beleggingsexperts" hadden onraad kunnen ruiken als ze op z'n minst het jaarrapport hadden opgevraagd. Maar ja, even bellen of mailen kost toch al gauw een hele minuut van je kostbare tijd. Bovendien is het niet je eigen geld waarmee je gokt maar dat van gewone burgers die daar (niet altijd maar meestal wel) hard voor gewerkt hebben.

Vandaag was ik naar de bank om wat opgespaard geld te storten en onwillekeurig dacht ik weer aan die tijd dat ik met mijn moeder aan het handje voor de balie stond en een aardige meneer zei:"Zo ventje, jij hebt dit jaar weer veel centjes gespaard!"

Vol trots liet je de meneer vervolgens 32 gulden 15 aan rapport- zak- en klusjesgeld op je bankboekje storten en terwijl je niet doorhad dat de loket-beambte flirtte met je moeder huppelde je naar huis.

Tegenwoordig mag je je geld in een of ander koud, anoniem en donker gat storten nadat je een stukje plastic in een rare gleuf hebt gestoken. (En nee, enige overeenkomst met prostituee-bezoek bestaat alleen in de geest van enkele lezers).

En dan maar afwachten wat er dan met je geld gebeurt...

16 opmerkingen:

 1. Hopelijk gewoon op je rekening.... moet lukken, zou je zeggen! grin
  grtz!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog geen rare dingen meegemaakt met mijn stortingen.
  Trouwens, wat heerlijk weer is het: vol verwachting klopt mijn hart... wel/niet elfstedentocht...De temperatuur doet nu erg goed z'n best :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha je komt nog bij een bank.. Hoe zien die er tegenwoordig uit van binnen? Lang niet geweest.. Kan het sinds kort zelfs met mijn iPhone doen.. Maar het heeft wel wat lijkt me voor de kids om met hun opgespaarde centjes/muntjes je geld in zo'n muntenvanger te gooien en die het allemaal voor je optelt, hebben ze die nog steeds? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben nog wel met Donny een bankpasje aan gaan vragen een paar jaar geleden, verder alleen nog af en toe wat uit de muur trekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sorry Ollie is een domme belg , Wat is VOC ? Ja Ollie en sparen ... Ollie is een Bourgondiër en ons spaargeld interesseert ons niet ! Ollie en TV leven !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En hebben we hier een C1000 waarvan de cassiere,s geen muntgeld meer mogen aannemen. Dat moet de klant in een speciaal gat stoppen. Het is verbonden met de kassa. En wanneer je wisselgeld terug krijgt reikt dat gat het je aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik heb ook nog moeten sparen van de nonnekes toen ik nog een kleuter was.
  Later ging sparen me niet meer zo goed af.
  Trauma door die nonnen ?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @ Leibelle ! waar is dat gat ?;-)
  Wat Leibelle verteld is echt ver van Ollie's bed ! Geen respect meer voor de klanten , betalen en fuck off ! Ollie walgt !

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gewoon een ouwe sok onder je matras. Of een koffieblik vol briefjes...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goh, na jouw verhaal gaat mijn fantasie op de vrije loop...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Toch een mooie tijd, die boekjes waar dan elke keer je spaargeld op bij geschreven werd.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vond de tijd van VOC maar niets. Het werd gedreven door hebzucht.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Tijden veranderen he.
  Geen geklooi meer, tegenwoordig kan alles per internet bekeken worden, alles automatisch.
  Gevoelloos, net als de maatschappij.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Tja, beleggingsexperts hebben veel verprutst in mijn ogen.
  Banken zijn niet meer de banken van vroeger. HEt hele idee erachter is weggeslagen door de graaiende hand.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Bl@nkie: Die mooie tel-apparaten "kostten te veel tijd" en werden vervangen door plastic zakjes die je per muntsoort moest vullen met een bepaald aantal munten. Die zakjes leverde je dan in bij het loket waar de zakjes werden opengescheurd en de muntjes alsnog per stuk werden geteld...echt waar!

  @Ollie: De VOC=Verenigde Oostindische Compagnie=Grootste Handelsmaatschappij ter wereld, opgericht in 1702. Dreef handel met "de oost". Vooral peper en andere kruiden.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik blijf me maar afvragen waarom je stukje gebeurt heet.
  Geld naar de bank brengen dat deed ik vroeger ook in de zogenaamde spaarweek.
  Nu kom ik nooit meer in een bank, ook niet in een postkantoor.....ach sparen doe ik ook niet echt ben ik bang, het gaat allemaal gewoon op met drie tieners.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht