Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, november 24, 2010

Honger

Moet het zomaar mogen dat mensen elkaar beledigen? Zo werd ik zelf laatst over één kam geschoren met een klein groepje raddraaiers dat zich "Ajacied" noemt. Zij roepen allerlei verwensingen naar aanhangers van bijvoorbeeld Feyenoord en vinden dat stoer. De sukkels.

Dan krijg je andere sukkels die denken dat dat normaal gedrag is voor elke inwoner van Amsterdam. Sterker nog: ze vinden dan -omdat ze toevallig uit Rotterdam komen- dat zij het recht verdiend hebben om willekeurige Amsterdammers uit te schelden.

Anderen vervelen zich niet alleen te pletter maar vinden het ook leuk om uit naam van anderen rare berichten achter te laten in reactie-vensters en zelfs in mijn bijzonder oude gastenboek (Klikken is op eigen risico). Ook dat is natuurlijk een manier van schelden.

Er zijn zelfs mensen die hun kind uitschelden. Bijvoorbeeld -als in het voorbeeld van gisteren- omdat-ie z'n bordje niet leeg eet. Raar: dat kind krijgt op z'n sodemieter omdat-ie een paar gram aan eten laat staan terwijl papa en mama jaarlijks tientallen kilo's aan voedsel gewoon wegmieteren. Omdat ze teveel hebben gekocht, omdat ze er opeens geen trek meer in hebben. Omdat ze de korstjes van het brood wegsnijden of omdat het goedje overdatum is.

Het begint al op het land: Voorzichtige schattingen geven aan dat ongeveer 20 procent van al het voedsel dat wordt verbouwd gewoon wordt weggeflikkerd. Omdat de komkommers te krom zijn, omdat er een plekje zit op de appels, omdat de krop sla niet mooi rond is of omdat de aardappelen of worteltjes "rare" vormen hebben. Prima eetbaar voedsel wordt gewoon vernietigd terwijl er dagelijks wereldwijd 35.000 mensen sterven van de honger (Ik kan het niet vaak genoeg zeggen)!

In de serie "Over Onbekende Helden" is het vandaag de beurt aan Max Yasgur.

Deze boer kon er wel om lachen dat een 24-jarige jongeman een droom had: een feestje geven voor 100.000 jongelui die nergens anders terecht konden. Hij verhuurde zijn landerijen aan Michael Lang voor maar 50.000 dollar (de prijs van een mislukte oogst en het opnieuw moeten inzaaien van het land) en sprak zelf een maand later een half miljoen uitzinnige jongelui toe op het Woodstock-festival in 1969:"Jullie bewijzen dat een half miljoen mensen samen kunnen komen en gewoon muziek en lol kunnen maken. Meer niet. Gewoon muziek en lol. God zegene jullie daarvoor!"

13 opmerkingen:

 1. Hmh. Ik voel mij een klein beetje schuldig aan het gezeur aan mijn kindertjes hoofdjes over (niet) willen eten... je hebt gelijk. Niet zeuren, ik zal het niet meer doen. (Maar dan groeien ze toch wel gewoon door, he?! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waarom doen we dat niet gewoon opnieuw: Woodstock. Ik was er niet bij, maar het was legendarisch dat blijkt wel.

  En over die groente die niet perfect is, dat leer je wel af als je je eigen eten verbouwt, alles is brandstof. Niet dat ik alles zelf verbouw, maar zou het wel willen. Ik kijk niet op van een appel met een plekje of een te kromme komkommer. Wel waak ik ervoor dat mijn kids hun bord leegeten. Waarom? Omdat ze meestal vrij snel daarna beginnen over koekjes en chips....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind dat mensen wel tegen een stootje moeten kunnen. Schelden hoeft niet, maar men doet het toch.
  Mijn overgebleven voedsel is voor de kippen altijd, of de hond.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Men krijgt dan tegenwoordig ook wel het goede voorbeeld vanuit de politiek.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Per persoon werpt men in ons land 15 kg vers eten weg ! Een echte schande , Ollie kwam uit een gezin waar vader altijd ziek was !( zijn schuld natuurlijk niet !) Maar ollie heeft de waarde van overleven leren kennen ! Nooit iets te kort gehad ! En mogen doorleren als enige uit de zes kinderen ! Eeuwig dankbaar ! Maar soms betrapt ollie zich zelf op zuinigheid !

  Oh ja boek is binnen , met even veel tijd , met pijp en Whisky en klassiek op de achtergrond grondig lezen en je leren kennen !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. en die kromme worteltjes uit mijn vaders tuin zijn ook nog veel lekkerder....Inderdaad, in de supermarkt nooit kromme worteltjes, verdacht....niet bij stilgestaan...
  Eten weggooien gebeurd hier gelukkig weinig. Heb ik nog in mijn degelijke opvoeding meegekregen: dat doe je niet!

  Prachtig dat verhaal van die boer!!! die heeft wel geschiedenis geschreven....

  grtz!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik probeer zo weinig mogelijk te schelden of boos te worden op wie dan ook.
  Negatieve reakties hebben dito gevolgen en daar pas ik voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Woodstock was een uniek evenement. Dat kan nu niet meer. de mentaliteit van de bezoekers laat dat niet toe...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zolang er nog honger is in de wereld, zolang kan ik de politiek niet serieus nemen.

  xx
  Olga de la Fonatine

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een van de welbekende leuzen die Rotterdammers roepen richting bewoners van jouw stad zul je mij zo wie zo niet horen zeggen. Want dan krijg ik een klap in mijn nek van mijn Dinnetje en dochter ;-) Maar je hebt gelijk. Al zou jij een hondenlul zijn, wil nog niet zeggen dat je familie het ook is. Ehhhh, het is een voorbeeld he... niet dat je het bent... ;-)

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 11. dat zeg ik...
  vroeger was alles beter.

  ; )

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Anoniem14:43

  wij gooien zo min mogenlijk weg, wat de ene dag niet op gaat gewoon andere dag weer of in de vriezer.
  ctje

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik had voor het eerst eigen peentjes uit de tuin, van die kromme. Ze smaakte veel lekkerder. Er ging jaren heel veel eten naar de Pauluskerk voor de junkies en daklozen, veel van catering enzo.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht