Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, mei 31, 2010

Politicus

U heeft wellicht de foto's gezien en weet derhalve dat m'n kinderen en ik genoten hebben van een gezellig weekend. In de speeltuin kreeg ik een kopje koffie aangeboden van één van de buurvrouwen van wie ik de naam niet weet. Vrij uitzonderlijk, aangezien ik die weet van maar liefst 23 (ex-)buurvrouwen...;-) En we kwamen meerdere bekenden tegen. Zo liepen wij ook nog even over de markt alwaar dochter Eva haar overblijfjuf tegen het lijf liep. Die stond namens een politieke partij ballonnen uit te delen aan passanten. Nu wil het geval dat zij dat deed voor de partij waarvoor een zekere weblogger ooit deelraadslid is geweest! Goeie juf...;-)

Ik ging er financieel niet op vooruit ten tijde van mijn raadslidmaatschap omdat ik zat voor de enige partij die vindt dat raadsleden niet meer hoeven te ontvangen dan een onkostenvergoeding van ongeveer 150 euro per maand (betaal maar eens een oppas voor twee maal per week en kopiëer eens voor de gein een raadsverslag. De taxi die je moet nemen als je door een voortslepend debat de laatste bus hebt gemist is ook niet gratis. En nee, die kun je als raadslid niet declareren).

Mensen die voor de VVD zitten (bijvoorbeeld) krijgen de volledige 650 euro per maand op hun rekening gestort. Naast hun reguliere inkomen dus. Raadsleden van andere partijen kunnen vrijwillig een percentage afstaan ten behoeve van de partijkas. Op de website van de SP zult U vergeefs zoeken naar een mogelijkheid om vrijwillig een bedrag te storten in de partijkas. Bij bijvoorbeeld het CDA (waar je een poster kunt kopen voor E.35,-!) is die knop er wél.

Een en ander houdt in dat de SP geen geld hoeft te ontvangen van de burger de overheid om campagne te voeren.

Bij de Socialistische Partij worden de belangen van de burger -in mijn ogen althans- het best behartigt. Misschien dat ik daarom wel SP'er ben.

De favoriete partij van Hero Brinkman wordt over twee maanden opgericht. Gaat hij zich echt afscheiden van de PVV of doelde hij op de oprichting van de Wilders-jugend? Zijn laatste reaktie was dat het een grapje van hemzelf betrof...Misschien komt het omdat de PVV'ers hun teksten laten schrijven door stagiaires en daar momenteel te weinig van hebben. Daardoor moeten de partijleden opeens hun eigen speeches schrijven. En dat is natuurlijk heel moeilijk. Zeker als je geen argumenten kunt noemen die bij je uitspraken passen.

Na 9 juni weten we ook of Jan Peter Balkenende de politiek verlaat. Vermoedelijk wel want als hij geen premier kan worden mag hij van mama niet meer meedoen met zijn favoriete spelletje dat "politiek" heet.

Zijn partij, het CDA, wil het eigen risico in de zorg verhogen zodat nog meer mensen dan nu (momenteel ruim 300.000 mensen) het zich niet meer kunnen veroorloven. De zorgtoeslag zal niet meer toereikend zijn voor veel huishoudens.

Ook wil het CDA doorgaan met miliaire acties in Afghanistan. Al noemen ze dat "ondersteuning aan de lokale politie". Een partij die zich Christelijk noemt én voor het gebruik van geweld tegen burgers is kan ik moeilijk serieus nemen. Misschien dat ik daarom geen CDA'er ben.

Ook de ChristenUnie schuwt het gebruik van geweld niet, al dan niet onder restricties. Besparen op de zorg wil de partij ondermeer bereiken door de Pil uit het ziekenfondspakket te halen. Misschien dat ik daarom geen CU'er ben.

Ook de VVD wil bezuinigen op de zorg. Het benodigde geld wordt gehaald bij de patiënten en het verpleegkundig personeel. Om onduidelijke redenen worden de -meer dan redelijk betaalde- specialisten en managers buiten schot gelaten. Tsja, hun bonussen moeten natuurlijk op peil blijven en dat dan dan ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg...ja, dat moet dan maar. Persoonlijk vind ik die gedachtegang vrij asociaal en misschien ben ik dan wel daarom geen VVD'er.

Trots op Nederland wil de kinderbijslag voor alle kinderen na het derde kind afschaffen (dat zullen SGP-leden niet leuk vinden!) en ook voor kinderen buiten Nederland is er straks geen Kinderbijslag meer. Dat wil TON ook laten gelden voor Nederlandse kinderen die buiten de EU wonen...(Yep: Kinderen buiten Nederland EN buiten de EU geen Kinderbijslag meer. Dat willen ze echt!). Je mag van Rita en haar vriendjes ook het recht in eigen hand nemen. Als je ex je bedreigt sla je die gewoon het ziekenhuis in en dan noem je dat "zelfverdediging. Dat mag van Rita. Alleen mensen die zwaar gehandicapt, oud zijn of een zware zorgtaak hebben krijgen nog een uitkering. Anderen werklozen krijgen helemaal niets meer...Dat wordt nog heel gezellig op straat! Mensen die zo dom zijn kan ik niet serieus nemen. Misschien dat ik daarom geen TON'er ben.

Ook de SGP wil de situatie in Afghanistan met geweld oplossen, is bovendien faliekant tegen sex voor het huwelijk en wil de kerk weer macht geven over de burgers, bijvoorbeeld waar het gaat om Aids-preventie. Ik zie dat liever niet gebeuren: Een dominee die verplicht bij mijn thuis langskomt en mij verbiedt seks te hebben omdat ik niet getrouwd ben. Misschien ben ik daarom geen SGP'er.

Van de Piratenpartij kun je niet veel verwachten in zaken die niets met internet en/of privacy van doen hebben. In die zaken stemmen zij dan gewoon niet mee in de kamer. Een serieuze politieke partij zal zich op alle vlakken moeten kunnen inzetten. Weigeren over andere belangrijke dingen mee te denken is feitelijk gewoon laf. Misschien stem ik daarom gen Piratenpartij.

De Partij voor de Dieren heeft absoluut mijn sympathie maar niet mijn stem. Bijvoorbeeld omdat de partij dieren in circussen zieliger vindt dan Polen in kassen. Persoonlijk vind ik mensen belangrijker dan dieren, hoe schattig die soms ook zijn...Bovendien wil de partij van alles maar ontbreekt het veelal aan een opsomming vna manieren om dat doel te bereiken. Tsja, iedereen wil vrede maar dan moet je toch met een reële oplossing komen. Dat doet de PvdD te weinig. Misschien dat ik daarom geen PvdD'er ben.

Zo. Nu weet U waarom ik wel of niet bepaalde politieke partijen steun. Met excuus voor de ontstane lange lap tekst...

Na de recente TV-debatten vind ik het nog moeilijker om te kiezen. De PvdA krijgt mijn stem niet omdat die partij om de paar dagen een ander standpunt lijkt in te nemen. Maar bijna was ik geneigd mijn stem aan Cohen te geven. Als vrijwel enige toonde hij de beleefdheid om mensen te laten uitpraten en daadwerkelijk te luisteren naar wat de ander te zeggen had. Zoiets zou bij Wilders niet eens opkomen. Die liep ook gewoon weg terwijl Cohen nog tegen hem sprak. Ik vind dat onbeschoft en misschien ben ik daarom wel geen PVV'er.

De voordeur zachtjes dichttrekken zodat de buren niet gestoord worden kost minder dan twee seconden maar de weigering die moeite te nemen verraad de echte egoïst. Als zo iemand zie ik de geblondeerde politcus.

13 opmerkingen:

 1. wauw, prachtig uiteengezet!

  blijf bewondering hebben voor je politieke intresses. Ik kan het geduld voor een debat niet opbrengen, wordt helemaal naar van dat niet uitpraten, insinuaties, toontjes ed....
  Maar zal me eens gaan inlezen wat het moet gaan worden straks met stemmen. De keus is beperkt wat mij betreft. Maar welk rood kleurtje ga ik nog even bekijken...

  grtzzz

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Daarom ben ik ook SPer ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik vrees het ergste voor Nederland na 9 juni 2010. Ergo, na 24 augustus 2010 als er eindelijk wat ego's bij elkaar zitten en het eens zijn geworden over een coalitie akkoord waar geen enkel partij programma in is terug te vinden.
  of zo iet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan dat kinderachtige gedoe van die politici niet meer aanhoren...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een vriendin van me zat in de gemeenteraad voor de sp, ik hielp haar nog met folderen en zo lang stem ik er op. Een jaartje of 15 alweer

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Stem Sociaal, Stem SP!

  :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Er is gelukkig ook nog een leven zonder een tweede kamer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tja.. ze maken het er niet makkelijker op, maar ik kan je wel vinden in je lijstje die je opnoemt.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoe prachtig heb jij dit even op rij gezet, weet je dat ik dankzij dit logje nu meer en beter weet wie wat en waar nu van plan is?

  Ik zie door de bomen het bos niet meer, en ik zeg ook niet dat ik nu wel ineens weet wie het dan wel moet worden... maar wel meer duidelijkheid voor mij want met de tv en alles luisteren weet ik het al helemaal niet :S

  Ik hou mijn hart vast dit keer, waar ik bij de vorige verkiezingen nog hoop had....

  XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie samenvatting. En wat Wilders en Cohen betreft, onvergelijkbaar, en dan heb ik het nog niet eens over de partijen/standpunten.... Belachelijk als je zó het slechte voorbeeld laat zien als mogelijk premier van Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je hebt het wel heel gezellig met al die (ex)buurvrouwen:)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Anoniem13:17

  oh, ik heb de verkiezingen en het geven van mijn stem nog nooit zo moeilijk gevonden als deze keer!!
  Groetjes Silly

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ruben22:25

  VVD gaat de verkiezingen winnen!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht