Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, november 06, 2005

Conformisme

Conformisme

De rellen zoals die momenteel gaande zijn in Frankrijk en dan met name in en rond Parijs komen voort uit onvrede onder vooral jongeren. Ook hier bestaat de mogelijkheid van doorslaan. Onder het mom van "voorkomen is beter dan genezen" is het wellicht handig om de ontevredenheid in Nederland te polsen. Is hier een taak weggelegd voor Maurice de Hond c.s.?

De meeste jongeren die ik persoonlijk ken zijn gelukkig dik tevreden. Ik heb het dan met name over m'n zoon en z'n zusje. Thura liet ons vanmorgen telefonisch nog weten dat Ruigoord vandaag weer wat kinderactiviteiten op het programma had staan maar onze plannen voor de dag waren al omschreven: vanmorgen kwam oma op visite en zij nam croissantjes mee! Wij gingen gelijktijdig de deur uit maar ieder een andere kant op; oma naar haar huis en m'n kinders en ik gingen even bij m'n werk langs om vervolgens in de stad de lunch te nuttigen. De middag was gereserveerd voor het winterklaar maken van de tuinen. Het werk in de voortuin zat er vrij snel op. Zoveel kun je ook niet beginnen met een lapje grond van zo'n 80 vierkante centimeter...De achtertuin (zo'n 2 bij 2 meter) vergde iets meer tijd en aandacht maar ook die ziet er nu weer lekker fris uit. Laat die winter nu maar komen!

Na gedane arbeid is het goed je kleine zusje te leren fietsen, zal de Ferman gedacht hebben. Het was heerlijk zacht herfstweer en broer en zus hebben dan ook volop genoten. Hoezo televisie? Hoezo computer? Hoezo Playstation? Nee, lekker fietsen, skelteren, skaten en met de kat van de buren spelen: dat is pas leven!

En niet het leven zoals dat wordt voorgesteld in de speelfilm Equilibrium, de natte droom van George Junior. Het handelt over een wereld waarin alle emotie wordt onderdrukt middels medicatie. Elke uiting van emotie wordt op ontdekking geëlimineerd. Haat, wroeging, jaloezie, geweld, individualisme zijn allemaal non-existent in deze "ideale" wereld. Conformisme is de vervanging. De film bevestigt dat een wereld zonder emotie (inclusief de negatieve varianten!) een kleurloze wereld is waarin mensen slegs leven om te existeren. Iedereen doet hetzelfde, denkt hetzelfde, kleedt zich hetzelfde, eet hetzelfde. Niet mijn idee van gezelligheid...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!