Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

donderdag, maart 12, 2009

Gedacht

Dat leek eventjes aantrekkelijk, zo'n rekening openen bij MoneYou maar na het IceSave-debacle zijn mensen (terecht) voorzichtiger geworden. Heb dus ook maar even de voorwaarden gelezen voor het openen van een fijne bankrekening met 4,8% rente en wat blijkt? MoneYou is gewoon de hypotheek-divisie van ABN/Amro en heb je spaartegoed van meer dan 1 miljoen euro dan krijg je over het meerdere geen rente-vergoeding. Nou, dan hoeft't voor mij niet meer hoor.

Ik houd ook van mysteries en als die worden opgelost geeft mij dat zo'n ongemakkelijk gevoel. Eén van die oude mysteries (327 jaar!) is nu opgelost: historicus Bas Dudok van Heel ontdekte ondermeer de naam van de drummer op Rembrandt's beroemdste doek, De Nachtwacht. 
Eigenlijk heet De Nachtwacht helemaal niet De Nachtwacht maar "De compagnie van Frans Banning Cocq en Willem van Ruytenburch" en ook die naam (die Rembrandt van Rijn er zelf aan gaf) is onjuist want Frans heette eigenlijk Banninck Cocq van achteren en niet Banning Cocq. Maar dit terzijde. Ik moest het ook allemaal opzoeken hoor. Het is niet bepaald parate kennis.) Het gaat om ene Jacob Jorisz. Verdorie! Konden wij jarenlang speculeren over de naam van de goede man, moet zo'n geleerd type het weer allemaal verpesten...

Nog even en de een of andere sociopaat socioloog ontdekt hoe vrouwen in elkaar steken. Dan is de lol er toch af?

Tim Kretschmer is ook zo'n mysterie. Willen wij echt weten waarom een jongen van 17 uit Weiler zum Stein een zwart gevechtstenue aantrekt, een pistool pakt, naar z'n oude school in Winnenden gaat, een docente doodschiet, een aantal meiden in de klas met een nekschot omlegt, een jongen gewoon doodschiet, het pand verlaat, iemand die in de tuin van een pscychiatrische kliniek staat te werken overhoop knalt, een autobestuurder onder schot houdt en hem zo dwingt de politie-barricades te omzeilen, bij de parkeerplaats van een winkelcentrum in Wendlingen door de politie in z'n been wordt geschoten en vervolgens zichzelf door het hoofd schiet? 

In elk geval was hij niet ontoerekeningsvatbaar want de aktie was uitvoerig gepland. Had zijn vriendinnetje hem net gedumpt voor iemand met minder pukkels? Dat zou mogelijk verklaren waarom hij vooral jonge vrouwen koelbloedig liquideerde. Was hij voor het eerst in zijn leven verslagen met tafeltennissen en daarover zwaar gefrustreerd geraakt? Waarom hadden zijn ouders een wapenvergunning? Misschien wel om hun enig kind onder de duim te kunnen houden met een schietwapen? Wat schreef Tim in de laatste brief aan zijn ouders? Wilde hij misschien gewoon aandacht? Dat zou toch een mooie conclusie zijn van het onderzoek waar tientallen psychologen zich nu mee bezig houden. Goh, een zeventienjarige puber die graag aandacht wil en bovendien geweldadige tendenties heeft want hij speelde (net als ettelijke miljoenen leeftijdsgenoten) Counterstrike op z'n pc. Wie had dat nou gedacht!?

De link van vandaag gaat over de geheimzinnige Bilderberg-conferenties; de geheime jaarlijkse ontmoetingen van kopstukken uit politiek en bedrijfsleven. Jarenlang voorgezeten door onze eigen Prins Bernard en nu wordt Nederland vertegenwoordigd door Koningin Beatrix. Topmensen van Heineken en Shell waren bij vergaderingen en zowel Margaret Thatcher alsook Tony Blair, Hillary Clinton en Barack Obama waren te gast, vlak voordat zij als politicus hun grote doorbraak beleefden. Toeval?


Geen opmerkingen: