Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

zondag, februari 04, 2007

Arbeit macht frei!

Arbeit macht frei!

Gisteren combineerde ik werk en vrije tijd vanwege het eerste lustrum van de Nederlandse Rocky Horror fanclub. Om meerdere redenen, die lezer dezes verder niet aangaan, was het een goede dag, die volgde op een goede nacht. Had zowaar weer dan zes uren achtereenvolgend geslapen! De positiviteit eindigde niet bij het uitgaan van mijn nachtkaarsje gisteravond maar zette zich vanmorgen voort met de verrassing dat een bijna 5-jarig meisje graag met haar oudere zus meeging naar papa en broer.

Wij waren mooi op tijd thuis om buurvrouw Johanna telefonisch te laten verkondigen dat zij "iets later" zou komen. Wij wachten nog immer op de natuurlijke moeder van Ferdinand die langs zou komen voor de lunch. Wij misten haar niet want oma's aanwezigheid tijdens het croissantjes verorberen maakte meer dan goed. Zij was er getuige van dat Eva's nagels werden geknipt en heur haar gevlochten. Ook zag zij haar zoon in de weer met een kappersset en haar kleinzoon. Zij was net huiswaarts gekeerd toen een oppas van Fer even langskwam en zag dat ik ook Dayna's haardracht aanpastte aan de nieuwste rage in ons huis, zoals vanmiddag ontstaan: het dragen van een paardestaart die uitloopt in drie afzonderlijke kleine vlechten.

Niet alleen thuis maar ook in de tram oogsten de kinderen veel bewondering. Diverse mensen waren er getuige van dat het goed komt met de wereld zolang je elkaar in je waarde laat. Kinderen zijn ook maar mensen en net als U en ik willen ook zij erkenning, aandacht en respect. Geef ze dat dan ook!

Wie dat ook nog even moet leren is de directie van het GVB. Zo hanteert het Gemeentelijk Vervoerbedrijf nieuwe regels over het vervoer van kinderwagens in de tram:"Bij plaatsgebrek dient de kinderwagen te worden ingeklapt." Bijna had ik geroepen "Ordnung muss sein, Herr Fuhrer!" toen de tramconducteur vond dat een meneer zijn meegebrachte kinderwagen moest inklappen. Die had hij netjes op de daartoe aangegeven plek geparkeerd, met medeneming van zijn kind naar een zitplaats. Volgens de conducteur gedroeg de perplexe man zich asociaal omdat hij bewust een staplek innam met de kinderwagen. Enigszins beduusd keek de man om zich heen om te constateren dat er nauwelijks meer dan een tiental zitplaatsen bezet was en welgeteld nul mensen gebruik maakten van een staplaats, doorheen den ganse tram! "Ach", moet je dan maar relativeren, "ook tramconducteurs zijn maar mensen en binnen elke groepering heb je nu eenmaal mensen die zich uitstekend zouden hebben thuisgevoeld in het Duitsland onder Hitler": Lekker je buren aangeven en daarvoor nog beloond worden ook, wetend dat je je altijd kunt verschuilen achter het staatsburgerschap:"Ik deed slegs mijn plicht!" Regels zijn regels. Ausweis bitte! Ordnung muss sein en Arbeit macht frei...

Geen opmerkingen: