Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zaterdag, mei 27, 2017

Zaterdag's #cursiefje Die jeugd van tegenwoordig? Die jeugd van vroeger! (#Column)

Het overkomt mij toch regelmatig dat de stoep voor mij wordt geblokkeerd door jongeren. Van ongeveer vijftig jaar geleden. Zij staan stil of lopen uiterst langzaam te kletsen en uiten hun ongenoegen over 'die jeugd van tegenwoordig.' Als je netjes vraagt of je er alsjeblieft even langs mag dan krijg je een grote mond en af en toe wagen zij het zelfs met hun rollator over je tenen te rijden. Met pure boze opzet. Waag het niet er wat van te zeggen want dan krijg je de preek 'zeker de oorlog niet meegemaakt, hè!?' -'Nou mevrouw, ik schat u op 68 jaar dus 'de oorlog' was al een jaar afgelopen toen u werd geboren. Hoe kunt u dan 'de oorlog' gebruiken als argument voor uw totaal onacceptabele en bijzonder asociale gedrag?'


Gelukkig kan ik harder rennen dan de meeste van die aso's maar leuk is anders. Dus ja, de 'verharding' van de samenleving ligt niet alleen aan jongeren. In hun oma's vinden zij het slechte voorbeeld. Het is goed te zien in de verharding van taalgebruik.

Vroeger zei men 'domme meid', nu 'vuile kutkankerhoer'.
Vroeger 'verdorie', nu 'Fuck Godverdomme'
Vroeger 'he bah', nu 'Fack Jezus Christus wat goor! '
'Niet mooi' is nu 'kankerlelijk'.

Die woorden hoorde ik laatst tijdens een tramritje van nog geen kwartier. Uit de monden van een stel 12-jarige 'dames'. Vroeger kon je nog de klas uit worden gezet bij het uitroepen van 'Godverdomme!' maar ik vraag mij af wat je nu moet doen om nablijven te verdienen.

===============================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

6 opmerkingen:

 1. Anoniem19:29

  Ik vertel mijn leerlinge dan ook altijd dat ik nooit jong ben geweest.
  De dinge die zij nu uithalen heb ik vroeger nooit gedaan, echt niet.

  Maar de ergernis voor generatiegenoten deel ik met jou.

  Oude groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het zijn toch copieermachines. Met een C.. want zo schreef je het vroeger. ;-) Maar je hebt gelijk. Het is niet alleen de jeugd.. was dat maar zo, dan was er nog hoop, want dan konden de oudere het overbrengen op de jeugd.

  Love As always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik zeg altijd, ik ben ook jong geweest...
  maar je hebt een punt over hun taalgebruik en manieren, dat wordt er niet beter op.
  Eén @->- voor jou

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ja die ouderen, wist je dat? Ik als 17 jarige in mijn eerste vaste baan al te horen kreeg dat ik niet op de jongeren moest letten die in de pauze in de supermarkt kwamen, maar op de ouderen de hele dag door van het bejaardentehuis?

  Toen al de jatteneurs, de grote jatteneurs.... der supermarkten...

  X

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En jij hebt dan weer de pech dat je van álle generaties alleen met asociale deel tegenkomt, ik heb met je te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. God ja, ik denk niet dat de jeugd van tegenwoordig anders is dan die van vroeger. De woorden zijn misschien veranderd, en hun assertiviteit ook. Maar zolang ze de egoïstische kant niet opgaan komt het allemaal wel goed met hen...

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht